Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság – versenyek és eredmények

terepfutás, ultrafutás,vertikális futás, világbajnokság,
Facebook
Twitter
Pinterest
Még mindig zajlik a szerdán kezdődött 2. Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság, Innsbruckban.

A Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság története igen fiatal, hiszen ebben a formában csupán másik alkalommal kerül megrendezésre a többnapos esemény. Az első rendezés tavaly novemberben, Thailföldön volt.

Három szövetség áll az esemény mögött, az International Association of Ultrarunners (Ultrafutók Nemzetközi Szövetsége), az International Trail Running Association (Nemzetközi Terepfutó Szövetség) és a World Mountain Running Association (Nemzetközi Hegyifutó Szövetség). Mindhárom szervezetet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség koordinálja. A hegyifutás világbajnokait 1985 óta koronázzák meg, terepfutó világbajnokságot 2004 óta rendeznek, a világ legjobb terepultra sportolóit pedig 2007 óta ünneplik világbajnoki rendezvényeken.

S hogy mi a különbség a terepfutás és a hegyifutás között?

A terepfutás világszerte fellendülőben van, egyre több követőt vonz a szakág. Jelenleg az új aktív terepfutók növekedési üteme több mint évi 10 százalék. A sportág népszerűsége több okra is visszavezethető. Egyrészt a terepfutásnál értelemszerűen a természet áll a középpontban, nem pedig a tűpontosan kimért távok, precíziós kilométerjelölések, tempók kapják a főbb szerepet. Másrészt az inspiráló környezet, melyben a futó az idejét tölti, izgalmas és változatos élményt kínál. A terepen való futás sokféle kihívást tartogat a futó számára, fel kell készülni arra, hogy részben képes legyen az önellátásra, emiatt szükséges lehet egy futózsák, melyben a legfontosabb holmijai hozzáférhetőek bármikor. Terepfutás során változatos hosszúságú és szintemelkedéssel tarkított útvonalakat tesz meg a futó. A hegyifutásnak jóval régebbiek a hagyományai, mint a terepfutásnak. Az egyik legjelentősebb különbség a két szakág között, hogy a hegyifutás során a futó nagy szintkülönbséget tesz meg viszonylag rövid távon, a terepfutásnál nincs ilyen szabály, bármilyen távhoz bármilyen csekély vagy nagyobb szintemelkedés kapcsolódhat. Hegyifutásnál a cél általában valamilyen hegycsúcson kerül kijelölésre. Sokat vitatkoztak a szakág művelői azon, hogy a vertikális futások, tehát amikor kizárólag felfelé tart a futó, nevezhető e hegyifutásnak, ahol elvileg nincs rögzítve az, hogy csak felfelé tartó útvonalon zajlik a futás. Napjainkban a „Mountain Classic” néven fut az a „stílus”, mely a hegyifutás sajátosságait rejti, illetve maradt a vertikális versenyszám is, ez az oka annak, hogy két hasonló hosszúságú, mégis igen különböző adottságokkal rendelkező útvonalon is rajthoz állnak a futók.

A mostani világbajnokságra 68 országból 1290 hegyi és terepfutó atléta nevezett. A versenyek útvonala változatos, kihívást rejtő és ikonikusnak tekinthető, az Alpok festői környezetében kerültek kijelölésre, az úgynevezett „észak-tiroli Dolomitokban”. A VB versenyszámai a Vertical, a Trail Short, a Trail Long és a Mountain Classic.

Vertical útvonala 7,1 km / 1020 m szint
Trail Short útvonala 45,2 km / 3132 m szint
Trail Long hossza 86,9 km / 6500 m szint
Mountain Classic futam útvonala 7,5 km / 375 m szint

A magyar hegyi és terepfutó válogatott tagjai: Juhász Patrik, Molnár Ákos, Vigh Zoltán, Zólyomi Kinga, Ősi Eszter, Vásárhelyi Máté, Dalos Máté, Pelsőczy Attila, Prokopp Erzsébet, Gergely Petra, Csiszár Vivien, Poór Brigitta, Őri Miklós, Herczog András, Kovács Dávid, Tiricz Irén, Paál Emőke, Kalász Bertold, Zahorán Milán, Palocsai Levente.

A hazai futók eddigi eredményei a világbajnokságról


Vertical 7,1 km / 1020 m szint

Juhász Patrik 65. helyezett
Molnár Ákos 74. helyezett
Vigh Zoltán 91. helyezett

Zólyomi Kinga 81. helyezett
Ősi Eszter 88. helyezett

Trail Short 45,2 km / 3132 m szint

Vásárhelyi Máté 85. hely
Dalos Máté 120. hely
Pelsőczy Attila 151. hely

Prokopp Erzsébet 90. hely
Gergely Petra 98. hely
Csiszár Vivien és Poór Brigitta nem fejezhette be a versenyt, mert vihar miatt lefújták.

Trail Long 86,9 km / 6500 m szint

Őri Miklós 61. hely
Herczog András 94. hely
Kovács Dávid 100 hely

Tiricz Irén 44. hely
Paál Emőke gyomorproblémák miatt feladta a versenyt.

Gratulálunk a magyar csapat eddigi eredményeihez!

A 2. Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság részletes eredményei ITT találhatók.

Tovább olvasok

Videók