Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

4 tipp, hogyan változtasd meg az edzésekhez kapcsolódó szemléletet az évek múlásával

edzéstipp, motiváció, futás idős korban,
Facebook
Twitter
Pinterest
Hiába múlnak kíméletlenül az évek felettünk, továbbra is számítunk a testünk terhelésre adott pozitív reakcióira és persze annak lehetőségére, hogy az állapotunk fenntartható vagy akár fejlődőképes legyen.

Ezek a vágyak nem lehetetlenek, viszont ehhez biztos, hogy idővel kell változtatni a korábbi edzésrendszeren, mondjuk is mik a javaslataink!

1. Légy következetes

Sokkal szigorúbban és következetesebben kell betartani a pihenés, keresztedzés, erősítés hármasát ahhoz, hogy a korábbi szintű terhelhetőséget hétről hétre, hónapról hónapra, és így tovább…tartani tudd. A nyújtást, hengerezést nem vettük ide, mert az eddig is alap volt minden edzéshez kapcsolódóan – igaz?!

2. Végezz gyorsasági edzésmunkát

Ahhoz, hogy az eddig felépített állóképességet tartani tudd – vagy akár fejlődj – muszáj lesz továbbra is gyorsaságot fejlesztő edzésmunkát végezni, akkor is, ha az ilyen típusú edzések után több utómunkálatot kell bevetni ahhoz, hogy bírd! Biztos, hogy több időt kell a regenerációra szánni, nyújtani, hengerezni, mint a 20-as és 30-as éveinkben.

3. Támaszkodj másokra

A stagnálást mutató állapotból sokkal könnyebb kimozdulni akkor, ha valaki után futsz, aki kellő motivációt jelent számodra, természetesen hasznos, ha az illető gyorsabb tempót bír, mint te. A futótársaiddal akár közös célokat is érdemes kitűzni és megvalósítani.

4. Lelj rá ismét az izgalomra és az örömre, amit a futás ad

A mozgás, mint a hosszú élet katalizátora kiváló gondolati kapaszkodót jelent akkor, amikor azon gondolkodsz, hogy alaposan eljárt feletted az idő. A versenyzés élménye, a futóközösség, az egyéni erőfeszítések egy-egy sportcél érdekében alapvetően nem változnak azzal, hogy idősebbekké válunk. Persze szinte az egész társadalomban – így a futótársadalomban is – van egy negatív stigma az öregedéssel kapcsolatban, ám pont a mozgás sokat segít abban, hogy megtartsuk a jó fizikai és szellemi képességeinket. Futónak lenni idősebb korban valójában rendkívüli módon leegyszerűsíti annak megélését, hogy öregszünk, hisz nem sokban különbözik a testünk más futók testétől, mivel ugyanazt a távot, tempót bírja, ugyanazt a mozgást végzi.

Galéria / 3 kép

Mentális regeneráció futás után

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók