Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

40 feletti amatőr sportolóként is lehet fejlődni! De hogyan?

futas
Facebook
Twitter
Pinterest
Egyre többen választják a sportos életmódot 40 felett is, illetve sokan egyszerűen tovább folytatják azokat az edzéseket, amelyeket akár évtizedekkel korábban elkezdtek. Viszont ebben az életkorban jónéhányan szembesülnek azzal, hogy nem fejlődnek, sőt, éppen visszaesik a teljesítményük. Vajon lehetetlen 40 felett jobban teljesíteni az amatőr sportolóknak? Milyen hibák vezethetnek a teljesítmény stagnálásához, csökkenéséhez? Mit lehet tenni a javuló eredményekért? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer válaszolt a kérdésekre.

Törvényszerű, hogy 40 felett nem javul a teljesítmény?

40 felett, de akár még fiatalabb korban is viszonylag sokan szembesülnek azzal, hogy már jóideje edzenek, de a teljesítményük nem javul, sőt, esetleg romlik. Ezzel nyilvánvalóan nehéz szembesülni, ahogyan azzal is, hogy ha valamit eddig nem jó módszerrel csináltak, attól nem fognak jobb eredményt produkálni, ha többet próbálkoznak, de ugyanazzal a módszerrel.
Ezért érdemes tudatosabban készülni az edzésre és a megmérettetésekre. Mielőtt belevágnánk az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekbe, testileg, lelkileg fel kell készíteni magunkat erre az időszakra, különösen, ha előtte inaktív életmódot folytattunk. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív- és érrendszert, a légzési-, és a mozgásszerv rendszert. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározzuk azt a cél, amelyet el szeretnénk érni.
Az edzés lényege minden esetben, hogy a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat, és reális elvárásaink legyenek saját magunkkal szemben.

futas
forrás: Getty Images

Hétköznapi hibák, amelyek visszavethetik a teljesítményt

  • Nem megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás
    Néhány amatőr sportoló egyszerűen nem eszik eleget, ami természetes módon vezet az energiaraktárak kiürüléséhez és a teljesítmény csökkenéséhez. Sokan a szénhidrát-fogyasztást fogják túlzottan vissza, ami hiba, hiszen ez az anyag a magas intenzitású sportok üzemanyaga. A krónikus dehidráció pedig kifejezetten a jó teljesítmény ellen hat.

  • Nem kielégítő alvás
    Egyértelmű kapcsolat van a teljesítménycsökkenés és a nem kielégítő mennyiségű és minőségű (!) alvás között. Az alvászavarok rendezésével - amelyben szomnológus tud segíteni – a teljesítmény is javulhat.

  • Nem jól felépített edzésterv
    Akár túl keveset edzünk, akár kizárólag ugyanolyan típusú edzéseket végzünk, vagy elhanyagoljuk az alapállóképesség fejlesztését, előbb-utóbb eljutunk egy olyan pontra, ahonnan nem tudunk továbblépni, sőt akár csökken is a teljesítményünk. Az egyik leggyakoribb hiba pedig a túl intenzív edzésmunka és a regenerálódási időszak elhagyása – ez sokszor összefügg a bizonyítási vággyal. Holott a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, tehát mindenképpen szükség van regenerálódásra ezeknek a folyamatoknak a megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten nekivágunk a futásnak.

Így segíthet a teljesítménydiagnosztika

"Biztos vagyok benne, hogy 40 felett, amatőr sportolóként is lehet fejlődni, csak meg kell találni a jó irányt és jó gyakorlatot – ebben segít a teljesítménydiagnosztikai felmérés – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer. - A módszer lényege a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás. A felmérés során arra törekszünk, hogy minél kevesebb tényező hátráltassa a sportolót a legjobb teljesítménye produkálásában, több paramétert nyugalmi állapotban határozunk meg, mint például a testösszetétel vagy a vegetatív idegrendszer állapota. A kiértékelés és tanácsadás során pedig a legfontosabb cél, hogy a gyakorlatias információk hasznosak legyenek a sportolónak, hogy az életkor ne legyen akadálya a javuló teljesítménynek."

Forrás: Sportorvosi Központ

Tovább olvasok

Videók