Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

A humor fontossága az előadásokban

humor,előadás
Facebook
Twitter
Pinterest
A humor az élet sója, ezt senki nem vitatja. Ugyanúgy szükség van rá a mindennapokban, mint egy különleges alkalom során vagy éppen egy előadásban. Lássuk, hogy hogyan is építsd bele a beszédedbe, ha arra kerülne a sor.

Egy tényszerű előadás maximum 5 percig képes lekötni a hallgatóságot, hiszen utána már nem igazán tud koncentrálni a száraz adatokra, így pedig a mondanivaló is elvész. Hogy ezt elkerüld, vesd be az egyik legalapvetőbb eszközt és csempéssz bele humort! Hiszen a mosoly, a nevetés, a kis összemosolygás mind emlékezetessé és személyessé teszi az előadást. Persze ezzel is jó vigyázni, mert előfordulhat, hogy kínosan sül el.

A humor nevetségessé tesz?

Érdekes paradoxon, de attól még, hogy megnevettetsz másokat, közel sem te magad válsz nevetségessé, komolytalanná. Sokan ettől való félelmükben nem használják a mindennapokban vagy éppen az előadásaik során a humort, mivel félnek, hogy hiteltelenné és bohóccá válnak.

Egy előadás annál emlékezetesebb, minél inkább képes érzelmet kiváltani a közönségből. Ha egy meghökkentő diával vagy információval kezded a beszédedet, már borítékolod, hogy a későbbiekben is figyelni fognak és emlékezni is az előadásodra.

Hiszen egy humoros reklámra mennyivel jobban emlékszünk, mint egy csupa adattal, fapofával előadott verzióra? Arról nem is beszélve, hogy sokkal kedvezőbb kép alakul ki bennünk az adott dologról, mint más esetekben. Nincs ez másként az előadásokkal sem.

Mi a humor?

Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy mesélj viccet egy komoly téma kellős közepén, de vannak a nyelvünknek olyan eszközei, aminek a használatával könnyen humorossá tehető a mondandó. Gondolunk itt a legegyszerűbbekre, mint az irónia, a túlzás, a váratlan fordulat, a humoros metafora, valamint a szóviccek. Ugye, hogy sokkal hatékonyabbak, mintha nekiállnál stand-up üzemmódban vicces sztorikat gyártani?

A humornak egy lényeges funkciója, hogy apránként kell adagolni, nem minden patront elsütni a beszéd elején. Hagyj későbbre is, ahol szintén jól illik a szövegkörnyezetbe!

Éppen ezért bátran ironizáljunk (persze nem a másik rovására, hiszen az intelligens önirónia sokkal hatásosabb), vagy éppen túlozzunk el bizonyos dolgokat. Egy megfelelő túlzásról mindenki azonnal tudja, hogy nem igaz.

Ha pedig ellentétesen közelíted meg a mondanivalódat, azonnal feszült figyelem lesz úrrá mindenkin, amit felold a nevetés, ha megfelelően dolgozol a váratlan fordulattal is.

Személyessé teheted az előadást néhány anekdotával, azaz személyes történettel. Erősíti az összetartozást a közönséggel.

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a humort a legtöbb esetben különböző nyelvi fordulatokkal csempészhetjük az előadásba. Fontos, hogy ismerjük a közönség határait és ismereteit, hiszen hiába alkalmaznánk intelligens humort, ha nincs rá vevő, valamint az altesti humor is kínos lehet egy nem megfelelő társaságban.

Amennyiben további hasznos tanácsokra lenne szükséged az előadások kapcsán, válaszd Dr Prezi egyéni felkészítését!

Tovább olvasok

Videók