Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

A terepfutás lehet a boldogság titka?!

terepfutás, futás terepen, terepfutó, örömfutás, boldogság,
Facebook
Twitter
Pinterest
A mentális egészség javításához (és fenntartásához) mondhatni elengedhetetlen a mozgás, de most az is kiderült, hogy a terepfutás rengeteget dob a hangulaton, ráadásul elárulunk három módszert, amikkel ez az állapot tovább fokozható!

Az International Journal of Environmental Research in Public Health által közzétett tanulmány 1299 terepfutót hasonlított össze 228 olyan személlyel, aki nem fut terepen, az egészség és a jólét különböző spektrumain keresztül. Az eredmény nemcsak arra világított rá, hogy a terepfutók fizikailag szignifikánsan aktívabbak más futókhoz képest, hanem az alvásminőségük és a hangulatot ábrázoló pontszámuk is jobb volt (igaz ez szubjektív megélésen alapult). Ezen túlmenően, minél hosszabb időt töltöttek terepfutással, annál magasabb pontszámok jöttek ki a jóléthez és az egészségindexhez kapcsolódóan. A megélt szomorúság, düh, fizikai fájdalom, alacsony energiaszint és aggodalom, gyakrabban volt tapasztalható a nem terepen futók körében.

A szabadtéri tevékenységek sokat javíthatnak a mentális jóléten, de érdemes észben tartani azt is, hogy nem ezek jelentik az egyetlen eszközt a mentális egészség eszköztárában, és van olyan, hogy a jóból is megárt a túl sok. Ráadásul, ha sérülés vagy egyéb élethelyzeti változás miatt a futó nem jut hozzá a megszokott edzésmennyiséghez, negatív érzelmeket élhet át, ami érthető, hiszen nem tudja azt tenni, amit szeretne.

A Scientific Reports tanulmánya szerint a terepfutás előnyei heti 120 perc edzés körül érik el a csúcsot, és 300 perc felett kezdenek csökkenni.

terepfutás, akadályfutás, boldogság,
forrás: Getty Images

A jó hír az, hogy nem kell feltétlenül órákat utazni azért, hogy ezeket az előnyöket biztosan kiaknázzák azok is, akik a hegyvidéki területektől távol élnek, ugyanis a városi parkok ösvényein futók hasonló fiziológiai és pszichológiai előnyöket tapasztalnak.

S hogy mi segíthet abban, hogy még inkább a futóútvonalra, vagyis a terepre hangolódjunk, netán újoncként megszeressük a természetes futóútvonalakat?


  1. Például érdemes alaposabban felfedezni azt a környezetet, amerre elindulsz futni. A terület nevezetességei, az, hogy elképzeled, ki mindenki járt már előtted az ösvényeken közelebb hozhatja a tevékenység élményét. Érdemes olykor időt szánni az erdei tájékoztatótáblák tanulmányozására, a környező terület térképének megismerésére és minél több új ösvény felfedezésére. Mesélj másoknak is az új ismeretekről!
  2. Futás közben szánj arra időt, hogy megállsz olykor és tényleg szétnézel! Pásztázd végig az előtted lévő táj látványát, merítkezz meg abban a sok szépségben, ami körülvesz. Hallgasd az erdő hangjait, értékeld a talajt, amin lépsz, a levegőt, amit belélegzel, a szelet, ami hűsít, a napot, ami fényt és meleget ad. Ha hallod az állatok neszét, lassíts, maradj csendben és figyelj, hátha módod nyílik arra, hogy megszemléld őket. Érdemes az edzések egy részét arra szánni, hogy mindent, ami körülvesz, tudatosan befogadsz!
  3. A terepfutásaid alkalmával azt is lásd meg, hogy a gondozott természetben ott a nyoma az ember munkájának. Sokan úgy „használják” az erdőt, mintha ez a környezet magától értetődő lenne. Az ösvények, különösen a ritkábban jártak, a turistajelzések, a pihenőhelyek, a térképek és információs táblák, mindt azért vannak ott és olyan állapotban, mert emberek dolgoznak rajtuk. Ha látsz egy eldobott szemetet, magad is lehajolhatsz érte ahelyett, hogy bosszankodnál a szemetelők miatt. Ha van rá lehetőséged, csatlakozz olyan önkéntes munkához, ami az erdő állapotának javítását szolgálja, ezáltal magad is tevékeny részese leszel annak a folyamatnak, amin keresztül az erdő gondozott és harmonikus helyszínné válik magad és megannyi embertársad számára.
terepfutás, erdei futás, boldogság,
forrás: Getty Images

Ahogy az erdő fenntartásához emberi erő szükséges, úgy bennünket és minden élőlényt is segítenek fenntartani a zöld területek! Vidd el minél több barátodat, ismerősödet egy kedves erdei körödre, mesélj róla, hogy miért szereted, hátha ezzel válik mások számára is elérhetővé idővel a boldogság titka! „Sok szem jár át a réten, de kevesen látják rajta a virágokat” – mondja Ralp Waldo Emerson amerikai költő.

Galéria / 12 kép

A világ leggyönyörűbb futóterepei

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók