Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Allyson Felix – a sprinter legenda – 30. érmét szerezte meg az atlétikai világbajnokságon

Allyson Felix, atlétika, spritner, világbajnokság, búcsú,
Facebook
Twitter
Pinterest
A 36 éves amerikai atlétanő 19 éves elit pályafutását készül lezárni idén, a most zajló atlétikai VB-n még azért szerzett egy érmet a nemzetközi porondon – csak hogy szép kerek számmal zárja a közel két évtizedes sorozatot.

Allyson Felix a 4x400 méteres vegyes váltó tagjaként nyert bronzérmet az oregoni atlétikai világbajnokságon. Hosszú ideje rendszeresen posztol a futónő arról, hogy a karrierjét készül lezárni idén. Ez volt az utolsó világbajnoki érme a hétszeres olimpiai bajnoknőnek.

Példátlan karriert futott be Allyson Felix az elmúlt közel két évtized alatt. Az atlétikai világbajnokságok történetének legtöbb érmet nyert sportolója, ami pedig az olimpiai dobogós helyezéseket illet, nem volt még egyetlen női sportoló sem, aki nála többször állhatott volna olimpiai dobogón. Mindeközben édesanya lett, a női sportolók, a színesbőrű nők szószólója lett és elindított egy ma már sikeres vállalkozást is. Népszerűségét nem csak az adja, amit nyert vagy tett, hanem az is, ahogyan mindezt elérte: egy elszánt, szenvedélyes, rendkívül céltudatos és óriási alázattal megáldott nőről van szó.

„Véletlenül lettem sportoló, egyáltalán nem tudtam, hogy mire számítsak” – meséli Allyson. „Soha nem hittem volna, hogy így alakul a karrierem, vagy hogy ilyen sokáig futhatok.”

A 2003-as mexikói atlétikai világbajnokságon, amikor 18 évesen 22.11-es 200 métert futott már komoly jövőt jósoltak a fiatal sprinternek, aki egy évre rá az athéni olimpián dobogóra is állhatott a szám ezüstérmeseként. Ismét egy évvel később pedig élete első felnőtt világbajnoki címét is megszerezte 200-on. A sikerek és az érmek folyamatosan gyarapodtak. 2011-ben távot váltott, az addigi egyéni 200-ak és 400-as váltók után, meglépte az egyéni 400 métert is, aminek eredményeképpen a tegui világbajnokságon már 200 és 400 méteren is pályára lépett és mind a két versenyszámban dobogóra állt egyéni indulóként. Első 400 méteres egyéni aranyát a 2015-ös pekingi világbajnokságon nyerte, ezt a riói olimpián ezüstre váltotta. A 4x100 és 4x400 méteres amerikai váltó tagjaként 5 olimpiai aranyérmet nyert (az utolsót tavaly Tokióban) és 10 világbajnoki aranyat.

„Mindig előfordult olyan, hogy valamivel kapcsolatban elégedetlen voltam vagy szerettem volna, ha másképpen alakulnak a dolgok, de ha visszagondolok az elmúlt évekre, nem bánok semmit, mert minden okkal történt” – mondja elgondolkodva. „Azt hiszem, ez tett engem azzá, aki vagyok. Hálás vagyok minden egyes élményért.”

Megkérdezték tőle, hogy mi lenne az a három eredmény, ami különösen boldoggá tette. Allyson azt válaszolta, hogy a 2012-es évben a londoni olimpián minden összejött, az az év nagyon emlékezetes számára. Londonban nyerte egyébként a legtöbb olimpiai aranyat egy olimpián belül, szám szerint hármat. De a tavalyi tokiói olimpiai egyéni bronzérem, amit 400-on nyert, is örömteli volt, mert az odáig vezető út viszontagságos és küzdelmes volt. Allyson már édesanyaként érkezett az utolsó olimpiájára, egészen más minőséget adott ez a helyzet számára. És az utolsó, amit kiemelt, az első olimpiai szereplés, ami rögtön éremmel járt. „Amikor fiatal felnőttként ezüstérmet szereztem Athénban az volt az a pillanat, ami felizzította a tüzet bennem és rájöttem, hogy ez az út valóban nekem szól.”

Miután a világbajnokságok történetében először adhatott otthont a versenynek az Egyesült Államok, Allyson tudta, hogy bár fizikailag és mentálisan igen kimerítő évet zárt tavaly, de a 2022-es VB-t még nem hagyja ki, hanem felkészül a 4x400-as váltó tagjaként. Végül a Dominikai Köztársaság és Hollandia mögött a harmadik helyen végeztek. A versenyt követően Allyson elmondta, hogy ez a verseny határozottan más volt, mint minden korábbi. Várja a visszavonulást és azt, hogy Camryn-nel, a kislányával fagyizzon és fociedzésre vigye őt. Azt még elárulta, hogy ez volt az első alkalom, amikor futás közben hallotta a tömeget, ami persze nem csoda, hisz a búcsúzófélben lévő atlétanő rendkívül népszerű hazájában, ahol utolsó világbajnokságát tölthette.

Allyson Félix kislánya, 2018 novemberében, a várandósság 32. hetében sürgősségi császármetszéssel született, azt követően, hogy mind az anya, mind pedig a kisbaba életét veszélyeztető preeklampsziát, azaz terhességi toxémiát állapítottak meg. Miután felépült a traumából, felszólalt az Egyesült Államok Kongresszusa előtt az anyák egészségügyi ellátásában tapasztalt faji megkülönböztetés miatt. Szószólója lett a sportolók anyavédelmét illetően. Felszólalt korábbi szponzora, a Nike ellen, a cég mielőbbi visszatérését szorgalmazta a sportba annak ellenére, hogy komplikáció lépett fel a várandóssága végén és jóval több időre volt szüksége ahhoz, hogy ismét készen álljon atlétaként. Szponzora a várandósság idején az anyagi támogatást megvonta tőle. Ezt követően döntött úgy, hogy megalapítja saját sportruházati cégét, a Saysh-t.

„Nagyon izgatott vagyok életem következő fejezetével kapcsolatban” – mondja Felix. „Nagyobb lesz a jelenlétem otthon anyaként, többet fogok dolgozni a nők, különösen a női sportolók helyzetének jobbá tételéért, valamint cégemért, a Saysh-ért.

Arra a kérdésre, hogy mit mondana ma a kezdő, 17 éves Allyson Felixnek, azt válaszolta: „Légy türelmes és fogadj el mindent: ​​a csúcsokat és a mélypontokat is” – mondja Allyson, aki az elmúlt két évben bekerült az USA 100 legbefolyásosabb embere közé. „Fiatalabb sportolóként csak a sikerre koncentráltam, pedig a sport a sikerről és a kudarcokról is szól, mert attól leszel jobb. Ne csalódj olyan nagyot, inkább gondold át, mit tanulhatsz, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan szeretnéd.”

Azt írta korábban a közösségi médiában, hogy utolsó szezonjában a nőkért indul, és a lánya szebb jövőjéért fut.

Tovább olvasok

Videók