Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Alvástuning - Vedd prioritásba a pihenést!

alvas
Facebook
Twitter
Pinterest
A megfelelő mennyiségű, minőségű és rendszeres alvás az egészségünk nélkülözhetetlenül fontos eleme, emellett teljesítőképességünknek is kulcsfontosságú építőköve. Ha kíváncsi vagy, hogyan támogathatod különböző tápanyagokkal, táplálékkiegészítőkkel, gyógynövényekkel – vagy szükség esetén gyógyszerekkel – az alvásodat, tarts velem a következő bekezdésekben.

Az alvás az a pihenési időszak, amely alatt az ébrenlét tudatos működése megszűnik, és egy bizonyos pszicho-fizikai állapotba kerülünk, amelyet az akarat és a tudat felfüggesztése tesz lehetővé. Az alvásunk alatt előtérbe kerülnek olyan tényezők, amelyeket a tudatos működésünkben elnyomunk vagy szándékosan késleltetünk.

Többféle lehetőségünk van az elmozdult egyensúlyt helyreállítani az alvásunkban, mégis a legtöbben a legegyszerűbb módszerhez nyúlnak, a gyógyszerekhez. Szeretném megmutatni neked, hogy mielőtt bármilyen gyógyszer alkalmazását megkezdenéd az alvás helyreállítására, több és természetesebb lehetőséged is van.

Mielőtt azonban rátérnék a részletekre, fontos leszögeznem, hogy semmilyen táplálék, kiegészítő, gyógynövény vagy gyógyszer nem pótolja az elmulasztott alvásidőt. És bár egy friss kutatás azt mutatta ki, hogy a hétvégén folytatott hosszabb alvás segít a hétköznap elmulasztott alvásidő kozmetikázásában, egy korábbi cikkemben írtam a social jetlegről, amiben részletesen rámutattam arra, hogy hosszú távon ez miért nem jó stratégia.

Vannak, akik este különösebb nehézség nélkül elalszanak, de aztán az éjszaka közepén vagy nagyon korán reggel minden magyarázható ok nélkül felébrednek, és nem tudnak újra aludni. Ezekben az esetekben álmatlanságról van szó, egy olyan rendellenességről, amely miatt az alvást felületesnek és rossz minőségűnek érzékeljük. Fontos megjegyezni itt, hogy az alvásunkról alkotott érzékelésünkre az utolsó két alvásciklus van hatással, így önmagában ez még nem feltétlenül jelent rosszat, bár ha tartósan fennáll ez az állapot, annak mindenképpen lesznek egészségügyi hatásai is. Ha az alváshigiénia feltételei megvalósulnak, még mindig van több lehetőséged arra, hogy az alvásod minőségén javítani tudj.

Nézzük, hogy mik ezek a lehetőségek:

Galéria / 5 kép

Alvástuning

Megnézem a galériát

Soha ne felejtsd el, hogy a jó minőségű alvás ugyanolyan fontos az általános egészség szempontjából, mint a tápláló ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás. Ennek ellenére sok embernek nehézségei vannak az elalvással, gyakran ébrednek fel, vagy nem érzik magukat kipihentnek, amikor felébrednek. Ez kihívást jelent az optimális egészség és a jólét megőrzésében. Azonban mielőtt bármilyen gyógyszert bevennél, törekedj egy jó alvási gyakorlat kiépítésére a rutinodba.

A fenti alvássegítők alkalmazása az egyik módja annak, hogy növeljük a nyugodt alvás valószínűségét, de akkor a leghatékonyabbak, ha jó alvási gyakorlattal, alváshigiéniával és szokásokkal kombinálják őket.

Tovább olvasok

Videók