Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Az edzőversenyek 5 legfontosabb célja a felkészülésben

futas edzes verseny felkeszules edzoverseny
Facebook
Twitter
Pinterest
A Terepfutás luxuskivitelben játékunk nyertesei nem tétlenkedtek, és többször is rajthoz álltak a fő versenyünk, a Salomon Ultra-Trail Hungary előtt. Mennyi felkészülési verseny javasoltat és milyen ütemezés szerint az edzők véleménye alapján, ami szakmailag jól beilleszthető a tervbe? Mi alapján választottátok ki az edző versenyeket a győzteseink, melyik hogy sikerült, és hol tartanak most a felkészülésben? Cikksorozatunk legújabb részéből minden kiderül!

A felkészülési ciklus, legyen szó bármilyen versenyről, ideális esetben legalább 12-16 hét. A Salomon Magyarországgal és a Terepfutas.hu - val közösen meghirdetett Terepfutás luxuskivitelben c. játékunk két kiválasztott nyertesének épp 12 hét állt rendelkezésére, hogy formába kerüljenek a május 27-28-án megrendezésre kerülő UTH-n. A rendszeres edzések mellett Vivi és Dominik részt vettek felkészülési versenyeken is, melyek beiktatásával az edzőik is egyetértettek.

A szakemberek egyhangú véleménye alapján az edzőversenyeknek csak akkor van értelme, ha megfelelően vannak beépítve a felkészülési programba, és a megfelelő célokat szolgálják. Az edzőversenyeket még időben javasolt beiktatni a felkészülési időszakba, legtöbbször a fő verseny előtti 4-6 héten belül. Az ott elért eredmények alapján még van lehetőség a finomhangolásra fő cél előtt. Fontos, hogy az edzőversenyek ne terheljék túlzottan a szervezetet, és ne okozzanak fáradtságot vagy sérülést, azért az edzéstervbe precízen beépített pihenőidőszakokkal, és könnyebb edzésekkel kell körülvenni az edzőversenyeket, hogy a versenyek hatékonyan szolgálják a felkészülést.

Az edzőversenyeknek pontos célt kell szolgálniuk a felkészülési folyamatban, legyen az teljesítményértékelés, tapasztalatgyűjtés, taktikai tesztelés vagy a motiváció fenntartása, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit szeretnénk elérni ezeken a versenyeken, és hogyan kapcsolódik ez a fő versenyünkhöz.

Először is nézzük át, hogy mi az 5 legfontosabb előnye annak, ha a felkészülési ciklusodba te is betervezel egy-két főpróbát, mielőtt rajthoz állsz a legfontosabb versenyen.

1. Teljesítményfelmérés: az edzőversenyek lehetőséget adnak arra, hogy felmérd a jelenlegi teljesítményedet. Segítenek meghatározni, hol tartasz a felkészülés folyamatában, és milyen állapotban vagy a fő verseny előtt. Az edzőversenyeken elért eredmények alapján könnyebb meghatározni, milyen korrekciókat kell még elvégezni a további edzések során.

2. Versenykörnyezet megtapasztalatása: az edzőversenyek lehetővé teszik, hogy tapasztalatot szerezz a versenykörnyezetről. Ezek által gyakorolható a nagyobb tömegben való futás, a rajt izgalma, a kezdeti kerülgetés, és a versenyszellem. Ezek az élmények segítenek csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami a fő verseny előtt jelentkezhet.

3. Versenytaktika és -stratégia tesztelése: az edzőversenyek ideális lehetőséget nyújtanak arra, hogy próbára tegyél különböző versenytaktikákat és stratégiákat. Kísérletezhetsz a tempóval, az előzésekkel, a verseny közbeni felzárkózással vagy a véghajrával. Több tapasztalatra lehet szert tenni, így könnyebben kialakítható a legtesthezállóbb versenyzési módszer.

4. Motiváció fenntartása: az edzőversenyek beiktatásával extra motivációt kaphatsz, amikor már kezdenéd megunni a sorozatos edzéseket. Amikor van egy közelebbi cél, könnyebb még nagyobb lendülettel edzeni.

5. Hibák kijavítása: az edzőversenyeken még időben felismerhető minden olyan hiba, amelyeket a fő versenyen szeretnél elkerülni. Akár technikai vagy taktikai hiányosságok, vagy épp a frissítéssel, felszereléssel összefüggő probléma előjöhet, így lesz még idő dolgozni ezeken a fő versenyig.

Az edzőversenyek beépítése előtt pedig érdemes konzultálni az edzővel, akik segíthetnek meghatározni a megfelelő versenyeket, időzítést és terhelést, valamint segítséget nyújthatnak az edzőversenyek eredményeinek értelmezésében, és az edzésterv finomhangolásában. Szerencsére Vivi és Dominik jó kezekbe került, így mindketten biztonságosan érezhetik magukat a felkészülés ideje alatt. Szabó Vivi edzője, Vincze Zsófi megosztotta velünk, hogy miként tervezték meg tanítványával a tavaszi versenyszezont:

"Vivivel sajátos helyzetünk van, hiszen a fő célversenye az Ultrabalaton Trail, ősszel kerül megrendezésre, és maga a Visegrád Trail az, ami ennek a felkészülésnek egy mérföldköve. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy a tavaszi szezon fő versenye a Visegrád Trail, és ha sikerült jó érzésekkel befejezni a versenyt, akkor jó úton haladunk."

Ezért versenyezz a célverseny előtt
Ezért versenyezz a célverseny előtt Ezért versenyezz a célverseny előtt

Mondta Zsófi, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a terep mellett Vivi szeret aszfalton is futni.

"Amikor megérkezett hozzám, már konkrét nevezései is voltak, de azért ezeket közösen beszéltük meg és pontosítottuk, hogy az egyik verseny ne menjen a másik rovására, illetve ne legyen túl sűrű a versenynaptár. Így tehát a közös munka alatt indult félmaratonon és nemrég pedig csapatban teljesítették az Ultrabalatont szuper idővel."

Vivi a felkészülésről elmondta, hogy az UTH-ig már nem volt lehetősége terepversenyre menni, ugyanis volt nevezése aszfaltos félmaratonra, és az Ultrabalatonra is, amiket semmiképpen nem hagyott volna ki.

"Mindkettő szuper élmény volt közösségileg, és futóteljesítményben is. Viszont azt gondolom, hogy a dombos, résztávos futások, és a terepfutóedzések nagyon jó alapot adtak. Voltam egy UTH pályabejáráson is, ami segített abban, hogy tudjam, milyen pályára számíthatok majd a versenyen."

A játék másik nyertese, Bacsa Dominik három felkészülési versenyen is próbára tette magát az elmúlt hetekben, és mindegyiket nagyon élvezte.

"Voltam egy Spartan Race versenyen, de rajthoz álltam a Vivicittán is, és végül múlt hétvégén a Boldogkővár Trail-en. Mindegyiken most először vettem részt, a Spartan, valamint a terepfutóverseny pedig teljesen újfajta élmény volt számomra. Amit magamtól vártam ahhoz képest mindegyiken jobban teljesítettem."

Osztotta meg élményeit Dominik, aki azt is elárulta, hogy érzése szerint nagyon jó gyakorlásnak számított mindegyik a fő cél előtt.

"A Spartan versenyen tudtam volna jobb időt is menni de az egyensúlyozós, ügyessegi akadályok elsőre kifogtak rajtam, így végül három hibával fejeztem be a pályát. A Vivicittá 7km-es távján 32. helyen értem be, aminek nagyon örültem, de még boldogabbá tett, hogy életem legelső terepfutó versenyén, a Boldogkővár Trailen sikerült az 5. helyezést elérnem.Nagyon élveztem mindegyik versenyt, hatalmas élményeket adtak, és izgatottan várom az UTH-t" - mondta el Dominik.

Már nincs sok ideje a fiataloknak az UTH rajtjáig, ahol Vivi a Visegrád Trailen, míg Dominik az idén debütáló Twin Peaks Trail versenyszámon indul. A cikksorozatunk következő részében pedig mindent megtudhattok a formaidőzítésről is. Tartsatok velünk!

Tovább olvasok

Videók