Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés
Kép
Lélek

Nem elég a tüneteket kezelni - Figyelj a futósérülések lelki okaira is!

Ha lesérülünk, pláne, ha komolyan, elkezdünk végre jobban figyelni a testünkre: ilyenkor hajlamosak vagyunk észbe kapni, többet pihenni, hengerezni, jön a jeges fürdő, a különféle krémek és masszázsok. A legtöbben nem is gondolnak rá, pedig a rehabilitáció egyik nagyon fontos eleme a lélek is: a sérüléseknek legtöbbször lelki okai vannak, amiket ugyanúgy gyógyítani kell, mint a fizikai tüneteket.

2023. szeptember 22.

Kép
Edzés

“Jobban élvezem, hogy a futásban a saját utamat járhatom“ - ismerd meg Osztafin Annát

Az aerobikszőnyegről vezetett a terepre az egri származású Osztafin Anna útja, aki a zenét madárcsicsergésre, a szőnyeget pedig erdei ösvényekre cserélte.

2023. március 4.

Kép
Egészség

Ezért jók a futók, ha ágyba bújnak!

A futás az egyik legjobb mozgásforma a szív- és érrendszer állapotának javítására, és úgy tűnik a futólét abban is segíthet, hogy partnered számára nagyobb izgalmat és elégedettséget biztosíts az ágyban!

2023. február 15.

Kép
Edzés

Hat kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt benevezel egy maratonra

A legtöbb futónak a maraton egy olyan cél, ami kezdőként még szinte az elérhetetlenség távoli világában jár valahol. Sokan nem is vágynak rá, hogy ilyen messzeségekbe jussanak, de annál többen mégis. Idővel pedig, ahogy haladnak előre, növelik apránként a leküzdött távokat, és maguk mögött hagynak 10, 20, 30 kilométereket, egyre közelebbi, egyre elérhetőbb céllá válik. És akkor már ott motoszkál a futóban a „kisördög“, érik az a bizonyos nevezés…

2023. február 1.

Kép
Lélek

Nem szeretek közösségben futni, és kész

Tavaly év végén jelent meg a Strava által közzétett felmérés miszerint a futók egyre nagyobb arányban futnak közösségben. Bevallom, én az egyedül futók táborát erősítem. Hogy miért? Arra sokáig kerestem a válaszokat.

2023. január 31.

Kép
Edzés

Edzés az életért, nem pedig maratonokért

Korábban versenyekre edzett futó voltál? Felnőtt életed nagy részében a heteid tele voltak tempókkal, hosszú futásokkal, gyorsasági edzésekkel? Ez volt az az időszak, amikor konkrét célok motiváltak, mint például maratoni PB-ok és korosztályos helyezések? Ma már nem ez a személy vagy? Vagy legalábbis most nem ez a személy vagy…

2022. november 24.

Kép
Edzés

Nem biztos, hogy utálni kell a hidegben, sötétben és magányosan eltöltött futásokat!

Minden futó tudja, hogy az előttünk álló hónapoknak bizony más lesz a hangulata és a tempója, és persze ez így is van rendjén.

2022. november 9.

Kép
Lélek

Tanácsok Michael Phelps olimpikon úszótól a mentális egészségért

Amatőr sportolóként talán nem is gondolnánk, hogy a mindennapos edzések során a testünk mellett figyeljünk a lelkünkre, és a szellemi egészségünkre is, pedig a sikereink bizony a pszichés állapotunkon is múlhatnak.

2022. november 7.

Kép
Edzés

4 tipp, hogyan változtasd meg az edzésekhez kapcsolódó szemléletet az évek múlásával

Hiába múlnak kíméletlenül az évek felettünk, továbbra is számítunk a testünk terhelésre adott pozitív reakcióira és persze annak lehetőségére, hogy az állapotunk fenntartható vagy akár fejlődőképes legyen.

2022. október 11.

Kép
Lélek

Rakonczay Gábor 9 tippje, hogy fejben is erős legyél a futáshoz

Az extrém teljesítéseiről híres sportoló, aki rendszeresen teljesít többszáz kilométeres ultrafutásokat, legutóbb, 844 kilométerrel megdöntötte a magyar 6 napos nemzeti csúcsot pontosan tudja, hogy a fizikai edzettség sokszor nem elég, mentálisan is fel kell készülni egy komolyabb megmérettetésre.

2022. október 10.

Kép
Hírek

A magyar női csúcs és a korosztályos női világcsúcs „könnyedén” összejött, viszont maradt némi hiányérzet – interjú Maráz Zsuzsannával az idei EMU 6 day race női győztesével

Maráz Zsuzsanna egy héttel ezelőtt fejezte be első 6 napos ultrafutó versenyét. Nem kisebb céllal indult, mint azzal, hogy női világcsúcsot fusson ebben a versenyszámban. Ezt nem sikerült elérnie, viszont sok tapasztalatot szerzett, amiről a szokásos közvetlen, „Maráz Zsuzsis” derűvel mesélt nekünk.

2022. szeptember 21.

Kép
Lélek

Szerezz motivációt – és tartsd is meg!

Az összes sport közül talán a futást a legkönnyebb elkezdeni. Nincs szükség drága, csilivili felszerelésre, és bármilyen életkorban űzhető – hetvenen, sőt, nyolcvanon túl is dőlnek meg rekordok. Azt már nehezebb meghatározni, hogy pontosan hogyan is kezdj neki; a teljesen kezdők számára (vagy hosszabb kihagyásból visszatérve) még egy háztömbkör is félelmetesnek tűnhet.

2022. szeptember 9.

Kép
Lélek

„A fiam mélyaltatásban volt, én pedig PB-t futottam 10 km-en“ - beszélgetés Csáky László amatőr futóval, a Somakönyv írójával

A mindig vicces, és jókedvű, örök mosolygós Csáky László, vagy ahogy futókörökben ismerik, Chevy Van élete áprilisban, 15 éves fia tragikus balesete következtében egy szempillantás alatt megváltozott. Optimizmusát azonban egy pillanatra sem veszítette el, nem tehette, már csak a két lánya és a felesége miatt sem. Most, öt hónappal a szörnyű események után nyíltan és őszintén beszélgettünk a történtekről, az elmúlt időszakról, a mindennapokról és az előttük álló további feladatokról.

2022. szeptember 8.

Kép
Edzés

"A nap végi jóga elcsendesíti az elmét, kimozgatja a testünkből és lelkünkből a stresszt" - interjú Szappan Petra jógaoktatóval

Nemrég különleges eseménysorozat indult a The Ritz-Carlton, Budapestben, szerdánként, a naplementében a tetőn Szappan Petra tart ugyanis különleges jógagyakorlást, ami bárki számára elérhető. Erről kérdeztük Petrát:

2022. augusztus 11.

Kép
Egészség

Ez volt az a nap, amikor jogosan nem tettünk semmit!

Ugyanis augusztus 10-én a lusták világnapját ünnepeljük! Ilyenkor a lusták kicsit lehet, hogy magukba szállnak és nem annyira lusták, a ritkán lustálkodók pedig erőt vehetnek magukon és kipróbálhatják, milyen tétlenül ülni.

2022. augusztus 10.

Kép
Lélek

Törj át a mentális korlátokon és fusd könnyedén a hosszabb távokat!

Miután a tavalyi olimpiai terepfutó válogatón öt- és tízezer méteren is kiábrándító eredményt ért el, Erika Kemp tett egy lépést hátrafelé, hogy a szezon hátralévő részében sikeresebb lehessen.

2022. augusztus 8.

Kép

Mit jelent számodra a gyorsaság?

Hogyan lehetnék gyorsabb? Ezt a kérdést sokszor megkapom a futóktól, a válasz azonban nem is olyan egyszerű. Például azért sem, mert a gyorsaság relatív. Így aztán általában egy kérdéssel felelek: Neked mi számít gyorsnak?

Kép

Vajon a várandósság hogyan befolyásolja a maratoni időt?

Persze nem arról van szó, hogy ha várandósan maratont fut egy nő, akkor jobb vagy rosszabb eredményt ér el, hanem arról, hogy milyen lehetőségei lesznek az áldott állapot utáni visszatéréssel.

Kép

Allyson Felix – a sprinter legenda – 30. érmét szerezte meg az atlétikai világbajnokságon

A 36 éves amerikai atlétanő 19 éves elit pályafutását készül lezárni idén, a most zajló atlétikai VB-n még azért szerzett egy érmet a nemzetközi porondon – csak hogy szép kerek számmal zárja a közel két évtizedes sorozatot.

Kép
Edzés

Élsport után utánpótlás nevelés - Poór Brigi Európa- és világbajnok tereptriatlonistával beszélgettünk

Poór Brigitta gyerekkora óta triatlonozik, és számos szakágban ért el csodálatos eredményeket. Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik, és az ON által megalapított #triatlONhungary csapat egyik tagja.

2022. július 18.

Kép
Edzés

Kutyával futunk

Sikeres futók, versenyzők, a közösségi média felületein aktív amatőrök, akikben egy közös: imádnak kutyával futni. Kinek mit jelentenek a lobogó fülek, és miért szeretik, amikor kedvencük is velük tart az edzésekre? Összeállításunkból kiderül.

2022. július 12.

Kép
Edzés

Újrakezdés egy sikertelen verseny után

Minden futó életében vannak kudarcok, olyan versenyek, amik nem a terv szerint alakultak. De ezekből az „élményekből” lehet erőt meríteni, építkezni. Szakértői segítséggel jártuk körbe a témát, így minden olyan kérdésre választ kaphatsz, ami egy sikertelen verseny után megfogalmazódik benned.�

2022. június 9.

Kép
Egyéb

Van 6 tippünk, hogyan hasznosítsd a rajtszámokat!

Ahogy egyre több és több versenyre jutunk el, egyre több rajtszámmal gyarapodik háztartásunk „hová is rakhatnám” készlete. Mert ugye a futók örök gyűjtögetők, és ez nem csak a kilométereiken látszik!

2022. június 3.

Kép
Edzés

Global Running Day 2022 - voltál ma már futni?!

A futás nemzetközi világnapját ünnepeljük ma, ami nem is oly régmúltú ünnep a futóvilág életében.

2022. június 1.

Kép
Edzés

Zétényi Szvetlana ultrafutót azok a mozgássérült gyerekek motiválják, akiket járni tanít

Szvetlana mindössze kilenc év alatt hazánk egyik legjobb ultrafutója lett. A konduktorként dolgozó, kétgyermekes édesanya élete és a futásban látható fejlődéstörténete olyan, mint amilyen a nagykönyvben meg van írva. A tökéletes sztori mögött elképesztően sok munka, tudatosság és szívósság van. Na meg rengeteg harmónia.

2022. május 13.

Kép
Lélek

3 intő jel, hogy túlzottan a futás körül forog az életed

Szeretünk futni, ez nem vitás, azonban könnyen előfordulhat, hogy átesünk a ló túloldalára, és a futás határozza meg a mindennapjainkat. Hogy kinek mikor, hol és mi a határ, az eltérő, de egy biztos, amit nem szabad szem elől téveszteni, hogy a futás, nekünk amatőr futóknak elsősorban hobbi.

2022. április 21.

Előző oldal
Következő oldal