Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés
Kép
Edzés

8 kérdés, ami abban segít, hogy jobb futóvá válj!

Amikor elérsz egy fontos célt futóként, olykor nehéz a motivációt tovább menteni és haladni egy újabb cél felé. Ezt az időszakot – túl azon, hogy figyelmet szentelsz a regenerációra is – érdemes visszatekintéssel folytatni.

2023. október 22.

Kép
Edzés

Félmaratoni PB-re készülsz? Próbáld ki a következő váltakozó tempójú edzést!

A félmaraton nem véletlenül kedvelt versenyszám az amatőr futók körében, ám a 21 kilométer teljesítése ugyanúgy tiszteletet és persze felkészülést kíván, mint a jóval nehezebb és összetettebb maratoni táv.

2023. szeptember 25.

Kép
Edzés

Szeretnél idén ősszel gyorsabbá válni? Mutatunk ehhez egy jó kis intervallum edzést!

Rövid, ámde hatékony – így lehetne leginkább jellemezni ezt az edzéstípust.

2023. szeptember 8.

Kép
Egészség

A kora reggeli edzés frissebbé és eredményesebbé tehet a munkádban is

Aki rendszeresen fut a kora reggeli időszakban biztosan érzékelte már, hogy a mozgás hatására az egész nap gördülékenyebben telik. Ezt az érzést bizony tanulmány is alátámasztja!

2023. augusztus 18.

Kép
Edzés

Gyerekkorunk játékeszköze, a hulahopp karika bizony erősítéshez is szuper!

Merthogy játék ide vagy oda, valóban hasznos, ráadásul szórakoztató eszköz az edzések során is. 30 perc hulahopp edzés hatása felér egy azonos hosszúságú táncos kardió órával.

2023. július 11.

Kép
Edzés

6 jótanács alkalmi terepfutók számára

A terepfutás műfaja nem csupán a legelkötelezettebbeké, bárki számára nyitott a lehetőség bármikor!

2023. június 7.

Kép
Edzés

„Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell

Aki végül élete első UTH-ján rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel!

2023. június 4.

Kép
Edzés

Okok, amik miatt érdemes legalább egyszer 800 méteren is rajthoz állni!

Egy hobbifutónak alig-alig jut eszébe, hogy sprint vagy középtávon versenyezzen futókarrierje során. Pedig például a 800 métert széles körben az egyik legnehezebb versenytávnak tartják.

2023. május 28.

Kép
Edzés

Futócélok, melyekkel számolhatsz, ha a tempód már nem javul

Előbb vagy utóbb mögéd kerülnek a leggyorsabb napjaid, ám ez nem kell, hogy akadálya legyen új futócélok megvalósításának, csak éppen picit más irányokban érdemes gondolkodni.

2023. május 21.

Kép
Kezdők

5 tévhit, amit kezdő futóként biztosan felejts el

Kezdő futóként sokkoló lehet a régóta futó ismerősök sztorijait hallgatni versenyekről, maratonokról, gardróbnyi futóholmikról, 6 percnél gyorsabb tempókról. Ez a cikk azért készült, hogy megnyugtassunk: szükségtelen aggodalmakat dédelgetsz magadban arról, hogy hová „kell” eljutni futóként.

2023. május 20.

Kép
Edzés

5 tipp, hogyan vágj bele egy ’run streak’ vállalásba

Ha éppen nincs feszes edzésprogramod és kissé lankad a motivációd, kezdj hozzá egy run streak-hez, ami nem más, mint bizonyos időszakra vonatkozó mindennapos futás sorozat.

2023. április 27.

Kép
Edzés

A terepfutók és az ultrafutók főként a mentális előnyökért keresik a nem ritkán embert próbáló kihívásokat – derült ki egy tanulmányból

Egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy az egyre extrémebb futócélok legfőbb motivációja a szellemi fejlődés lehet.

2023. április 23.

Kép
Edzés

Trükkök, melyek megkönnyíthetik az első maratoni futás(oka)t

Dr. Josephine Perry sportpszichológus szerint a maratoni futás olyan elsöprő sportélmény egy amatőr futó életében, amit különféle technikával és trükkel könnyebbé lehet tenni.

2023. április 12.

Kép
Lélek

Öt kilométertől a World Marathon Majors versenyek és Ironmenek céljáig – Waller Gabival beszélgettünk

Rákóczi Gabriella vagy, ahogyan angol férjével való házasságkötése óta hívják, Gabriella Waller, 2011-ben költözött Angliába. Pár évre rá futni kezdett a testvérével, majd három évnyi szorgos kilométer- és adománygyűjtésnek köszönhetően egy World Marathon Majors (WMM) érem tulajdonosa lett. Közben fájdalmas tragédia árnyékolta be az életét, a gödörből, melybe került, komoly triatlonos álmai segítették ki.

2023. április 11.

Kép
Edzés

Erősödj a nagy tavaszi céljaidra a következő progresszív edzéssel

A progresszív edzések abban segítenek, hogy az izomzatod megszokja a versenytempót és akkor is bírja, amikor már a táv végefelé jársz.

2023. április 5.

Kép
Edzés

Races & Places: Tele futóversenyekkel az év legszeszélyesebb hónapja

Valóban olykor kiszámíthatatlan az áprilisi időjárás, én mégis szeretem ezt a hónapot.

2023. március 31.

Kép

Hogyan folytasd a maratoni felkészülést, ha közben betegséggel vagy sérüléssel kellett megküzdened?

Ha célzott maratoni felkészülés során kell akár betegséggel, akár egy kisebb sérüléssel megvívni, sem biztos, hogy végképp le kell mondani a versenyről, ám készülj rá, hogy valószínű módosítani szükséges a korábbi célkitűzést.

Kép

Készülj egy tavaszi 5K-ra ezzel a 15/30-as intervallum edzéssel

Ha éppen az 5 kilométert tűzted ki versenycélnak idén tavasszal, a következő rövid intervallum edzést emeld a heti futásaid közé.

Kép

5 ok, amiért tuti beleszeretsz a terepfutásba, ha egyszer kipróbálod

Szeretjük a városi futóköröket, de ha egy napon valaki elcsal egy erdei útvonalra, előfordulhat, hogy nem térsz vissza többé az utcai futáshoz.

Kép
Edzés

“Jobban élvezem, hogy a futásban a saját utamat járhatom“ - ismerd meg Osztafin Annát

Az aerobikszőnyegről vezetett a terepre az egri származású Osztafin Anna útja, aki a zenét madárcsicsergésre, a szőnyeget pedig erdei ösvényekre cserélte.

2023. március 4.

Kép
Edzés

Indul a versenyszezon, csapjunk a lovak közé!

Elérkezett az idő, hogy a téli edzések eredményét teszteljük. Ehhez nagyon sok lehetőség közül választhatunk, hiszen a havi versenypaletta mondhatni megduplázódott márciusban.

2023. március 1.

Kép
RunTheWorld

Fogadd meg Cseke Lilla ultrafutó tippjeit, ha unod az alapozó edzéseket!

Cseke Lilla tavaly egyéniben megnyerte az NN Ultrabalatont, és pályacsúcsot döntött, de még neki is kellenek néha trükkök, ha nehezen veszi rá magát a téli futásokra. Most pedig veled is megosztja ezeket!

2023. február 20.

Kép
Egészség

Ezért jók a futók, ha ágyba bújnak!

A futás az egyik legjobb mozgásforma a szív- és érrendszer állapotának javítására, és úgy tűnik a futólét abban is segíthet, hogy partnered számára nagyobb izgalmat és elégedettséget biztosíts az ágyban!

2023. február 15.

Kép
Lélek

Maratonista, ultra, terep? Te milyen futó vagy?

Mitől és mikor válik valakiből maratonista, terepfutó vagy ultrafutó, netán terepultra-futó? A lefutott versenyek száma, netán a hossza dönt erről? Vagy a szóban forgó futó elhatározása, hogy ő valamilyen futóvá válik valamilyen verseny által? Maratonista az, aki fut egy maratont? Vagy kettőt? Ultrafutóvá lesz az, aki fut 50 km-t?

2023. február 10.

Kép
Edzés

Fuss 1x1x1 fartleket bármilyen versenycéllal!

Azért szeretjük ezt az edzéstípust, mert a fartlek-variációk száma közel kimeríthetetlen. Éppen ezért lehet jól kihasználni és szórakoztatóvá tenni általa a futóedzéseket!

2023. február 8.

Kép
Edzés

Tanulj Eliud Kipchoge példájából és fusd edzéseid nagy részét lassan!

Eliud Kipchoge teljes edzésidejének 85 százalékában lassú edzéseket végez. Viszont így válik lehetővé, hogy a maratoni világcsúcstartó keményen oda tudja tenni magát a tempós futások során. Megmutatjuk Kipchoge edzésstratégiáját, de azt is, hogyan alkalmazhatod néhány kulcsfontosságú alapelvét a saját edzéseiden, hogy minél jobb futóvá válj.

2023. február 1.

Előző oldal
Következő oldal