Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés
Kép
Edzés

Elég jó az állóképességed?

Emlékszem a pezsgő, bizsergető izgatottság érzésére, ahogy a 2018 novemberében a New York-i Maratont néztem a képernyő elé szegezve. Shalane Flanagan a címvédésért küzdött – és végül harmadikként futott be (Mary Keitany lett az első). A finisben intett a tömegnek és kikiabált: „Szeretlek titeket!” És láttam a több mint 52 ezer résztvevő kimerült, de örömtől sugárzó arckifejezését. A látvány hirtelen olyan irigységgel töltött el, hogy maratoni lázban égve azonnal beneveztem egy februári versenyre. Nagyjából tizenkét hetem volt felkészülni.

2023. augusztus 17.

Kép
Egészség

A futás a legjobb orvosság

Először a pánikbetegséget, majd egy rosszindulatú rákot is legyőzött Borbély Zsuzsi, aki élete első maratonját egy különleges napon teljesítette.

2023. július 23.

Kép
Edzés

A Boston maraton kvalifikációs rendszerének háttere

Az első rendezéskor, 1897-ben, még csak 15 futó állt rajthoz a Boston maratonon, manapság pedig a nevezés olyannyira szigorú szintidőkhöz kötött, hogy az amatőr maratoni futók közül sokan, a bostoni kvalifikációt, a futópályafutásuk egyik legnagyobb csúcsaként tartják számon.

2023. április 16.

Kép
Edzés

Trükkök, melyek megkönnyíthetik az első maratoni futás(oka)t

Dr. Josephine Perry sportpszichológus szerint a maratoni futás olyan elsöprő sportélmény egy amatőr futó életében, amit különféle technikával és trükkel könnyebbé lehet tenni.

2023. április 12.

Kép
Edzés

Hogyan folytasd a maratoni felkészülést, ha közben betegséggel vagy sérüléssel kellett megküzdened?

Ha célzott maratoni felkészülés során kell akár betegséggel, akár egy kisebb sérüléssel megvívni, sem biztos, hogy végképp le kell mondani a versenyről, ám készülj rá, hogy valószínű módosítani szükséges a korábbi célkitűzést.

2023. március 24.

Kép
Edzés

Hat kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt benevezel egy maratonra

A legtöbb futónak a maraton egy olyan cél, ami kezdőként még szinte az elérhetetlenség távoli világában jár valahol. Sokan nem is vágynak rá, hogy ilyen messzeségekbe jussanak, de annál többen mégis. Idővel pedig, ahogy haladnak előre, növelik apránként a leküzdött távokat, és maguk mögött hagynak 10, 20, 30 kilométereket, egyre közelebbi, egyre elérhetőbb céllá válik. És akkor már ott motoszkál a futóban a „kisördög“, érik az a bizonyos nevezés…

2023. február 1.

Kép
Edzés

Paula Radcliffe tippjei a maratoni felkészülés legnehezebb heteinek túléléséhez

A maratoni edzés csúcsterheléssel járó időszaka a legnehezebbek közül való és ebből a szempontból mindegy, hogy élsportoló vagy hobbifutó felkészüléséről van szó!

2022. szeptember 16.

Kép
Edzés

Mikor kezdj felkészülni egy őszi maratonra?

Egy biztos, akár tapasztalt maratonista vagy, akár életed első maratonja előtt állsz, időbe telik, míg felkészülsz erre a távra.

2022. július 4.

Kép
Hírek

Keresztedzések nélkül nem lehet minőségi edzésmunkát végezni - Nyári Diával a Párizs maratonig

Már csak egy bő hét választja el Nyári Dia színésznőt a maratoni álomtól, hiszen április 3-án vasárnap Párizsban megkezdődik a 42,2 kilométeres utazása. Sorozatunk következő részében a felkészülés nagyon fontos részletéről, a futás mellett végzett keresztedzésekről is beszélgettünk.

2022. március 24.

Kép
Hírek

Minden, amit a vasárnapi Chicago Maratonról tudni érdemes

Október 10-én, vasárnap közel 35 000 futó rajtol a chicagói Grant Parkból, hogy teljesítse a klasszikus távot. Az útvonal sík, a gyors idők pedig emiatt szinte garantáltak.

2021. október 8.

Kép
Edzés

Sík útvonalával, izgalmas történelmi látnivalóival és bőséges pénzdíjaival a London Maraton igazán vonzó az elit futók számára is

A világ egyik legnagyobb versenye, a brit főváros maratonja október 3-án, vasárnap kerül megrendezésre, a koronavírus-járvány kitörése óta először állhat rajthoz ismét az amatőr mezőny is.

2021. szeptember 30.

Kép
Kezdők

5 lecke, amit egy maraton megtanít az életről

Számos oka van annak, ha egy futó maratont szeretne teljesíteni. A fejlődés megélése, a bizonyítéka annak, hogy képesek vagyunk rá, önmagunk legyőzése, másokkal való versenyzési kedv és még nagyon sok gondolat állíthatja a futót a rajtvonalhoz.

2021. szeptember 14.

Kép
Edzés

Zárd a hosszú futást gyors kilométerekkel, hogy még többet kihozz az edzésedből!

Tapasztalt maratoni futók felkészülését színesítheti ez az edzéstípus, aminek igen sok előnyével számolhatsz.

2021. július 29.

Kép
Kezdők

3 tipikus hiba, amit a legtöbb elsőbálozó megtapasztal a maratoni felkészülés során

Bármennyire is úgy érzed, jól összeraktad a felkészülést az első maratonra, előfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Persze van, aki úgy gondolja, hogy a saját bőrén megtapasztalt hibákból sokkal inkább tanul, no és azt is mondják, hogy a rossz versenyek jobb futóvá tehetnek, de a maraton olyan táv, aminél nem érdemes hazardírozni.

2021. július 15.

Kép
Edzés

Futhatsz jól alacsony futásteljesítmény mellett?

Ámulunk azon, hogy milyen távokat futnak profi és félprofi sporttársaink, ám nem kizárt, hogy ha lenne is lehetőségünk (legfőképpen időnk) átvenni egy ilyen edzéstervet, nem lenne jó vége.

2021. április 23.

Kép
Edzés

Van esély maratont futni edzés nélkül?

A válaszunk erre az, hogy a teljesítésre van esély, nagy élményre kevésbé!

2021. április 20.

Kép

5 ok, amiért majdnem minden futónak érdemes lenne legalább egyszer maratont futnia

Sok futó „must do” listáján szerepel a maraton, de ezért vagy azért folyamatosan hátrébb kerül az elérendő futócélok között. Most például azért, mert élő versenyre ki tudja mikor lesz lehetőség eljutni, a virtuális eseményeket pedig nem mindenki tartja eléggé motiválónak.

Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Kép

Milyen haszna van, ha lendületes szakaszokat teszel a hosszú futásodba?

A hosszú futás minden olyan futó edzései között megtalálható, aki félmaratonra, maratonra készül klasszikus edzésmódszerek alapján. Sokszor boncolgatott téma, hogy milyen időközönként, milyen távokat fussunk és a célverseny előtti utolsót mikor ejtsük meg. Most arra keressük a választ, hogy a hosszú edzések során érdemes-e rövidebb, hosszabb tempós szakaszokat futni?

Kép
Kezdők

9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

2020. augusztus 6.

Kép
Edzés

A maratoni felkészülés pozitívumai, amelyekre akkor is számíthatsz, ha most nem tudsz versenyezni!

Íme egy kis motivációs csokor azoknak, akiket megfosztott nagy álmától a koronavírus.

2020. március 20.

Kép
Edzés

Ne sajnáld, hogy törölték a versenyed, nem vész kárba az eddig elvégzett edzésmunka!

Egy maratoni felkészülés sok előnyt tartogat számodra…igen még akkor is, ha nem tudsz elindulni a versenyen, mert törölték.

2020. március 18.

Kép
Lélek

Vajon miért sírnak a maraton céljában a futók - és a szurkolók?!

A maraton sosem csak fizikai erőpróba. A futás során lelkileg és mentálisan is sokféle feladatot adsz magadnak. Szurkolóként pedig, ha eléggé empatikus vagy, ráadásul számodra kedves ismerős van a pályán, érzelmileg simán átélheted, amit a futó. Szóval az, hogy mind a ketten sírva borultok egymás nyakába a célba érkezés után, teljesen normális!

2019. augusztus 13.

Kép
Edzés

Körbe-körbe karikába - Szasza futott 2 órát a Sixárdon

Időnként bevállalok olyan versenyt is, amit sem előtte, sem pedig utána nem értek. Ilyen volt a Sixard 6 órás országos bajnokság 2 órás betétfutama.

2019. március 20.

Kép
Edzés

Hogyan állítsd össze a heti edzéstervedet, ha maratonra készülsz? Szakértőnk segít!

Olvasónk a következő kérdést tette fel szakértőnknek:

2018. július 23.

Kép
Kezdők

Útmutató a maratoni felkészülésed utolsó 3 hetéhez

Ha sosem készültél még versenyre, akkor mindenképp érdemes megfogadnod ezeket a tanácsokat a verseny előtti utolsó három hétre, hogy elkerüld a túledzést és feltöltődve, kipihenten állhass a rajtvonalhoz!

2018. május 22.

Előző oldal
Következő oldal