Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés
Kép
Edzés

A terepfutás hazai története a kezdetektől napjainkig

Több mint 50 olyan futóverseny van ma Magyarországon, amely kifejezetten terepen, erdei környezetben zajlik. Egész széles a versenytávok spektruma: néhány kilométertől a bő 100 km-es ultratávokig, ráadásul szintben is változatosak a hazai terepversenyek.

2023. október 10.

Kép
Edzés

Futócipőteszt: Ismerd meg a New Balance legújabb, gyorslábú terepfutóknak szánt cipőjét!

Gyömbér Viki terepfutó, futó- és úszóedző, a New Balance Run Club coach-a kipróbálta a New Balance FuelCell SuperComp Trailt, és most el is meséli a tapasztalatait róla!

2023. szeptember 26.

Kép
Hírek

Courtney Dauwalter és Jim Walmsley nyerték az idei UTMB-t

Courtney domináns volt ezúttal is a női mezőnyben, Jim pedig végre learathatta hosszú évek kemény munkájának és tapasztalatainak gyümölcsét.

2023. szeptember 3.

Kép
Hírek

Ma kezdődött az UTMB hete a franciaországi Chamonixban

Két esemény indulói vágtak neki ma az Alpok ösvényeinek, illetve a TDS mezőnye ma éjjel rajtol el.

2023. augusztus 28.

Kép
Lélek

„Pár nap, amikor megszűnik minden más, része vagy a természetnek, kiszolgáltatva minden erejének” – Lubics Szilvia a Race Across Scotland teljesítőjeként mesél

Szilvi 3 nap 13 óra és 4 perc alatt tette meg a 354 kilométeres versenyt Skócia nyugati partjától a keletiig, a hetedik helyen ért célba a nők között.

2023. augusztus 21.

Kép
Hírek

Ma délben élő közvetítés lesz Európa legrégebb terepfutó-versenyéről a Runner’s World fotós-szerzőjének közreműködésével

Az Eurosport 2-es adón látható közvetítés szakkommentátorai között hallható lesz Szász Norbert fotósunk és állandó szerzőnk, illetve Lőrincz Olivér állóképességi edző, terepultra futó.

2023. augusztus 12.

Kép
Lélek

Az "amerikai álom”, avagy a magyar női terepfutás történelmi napja: Csillag Eszter beszámolója a Western Statesről

A Western States Endurance Run a világ legrégebbi és napjaink egyik legnagyobb presztízzsel bíró százmérföldes terepfutó versenye, ahol a futóknak 5500 méter szintemelkedés mellett 7000 méter szintcsökkenéssel is meg kell küzdeniük. A legtöbben hosszú éveket várnak arra, hogy bekerülhessenek a sorsoláson, közben minden évben kvalifikációs versenyeket futnak. Csillag Eszternek a tavalyi UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc) 171 km-es távján elért szenzációs 5. helyezése jelentette az úgynevezett ‘golden ticket’-et (arany jegy), vagyis azt a keveseknek járó kiváltságot, hogy a sorsolást kikerülve versenyeredményének köszönhetően álljon ott a legendás rajtban.

2023. július 4.

Kép
Hírek

Csillag Eszter harmadik lett a Western States 100 mérföldes verseny

A Western States a világ legrégebbi 100 mérföldes terepversenye, mezőnye mindig nagyon erősnek mondható, ennek megfelelően elképesztő eredmények születtek idén!

2023. június 25.

Kép
Edzés

3 ok amiért terepfutáshoz a cipő mellett, érdemes a ruházatban is, terep-specifikus modelleket választani

Miért van távoktól függetlenül a terepfutó versenyeken sokkal több kötelező felszerelés előírva, mint egy aszfaltos, utcai versenyen? Röviden? Azért, mert terepen sokkal gyorsabban változhatnak a körülmények, és érdemes minden eshetőségre felkészülni. Hosszabban?

2023. június 14.

Kép
Edzés

Akik még nem hagytak ki egy UTH-t sem

Négy futó számára a Salomon Ultra-Trail Hungary több, mint egy verseny, hiszen eddig az összes rendezésen rajthoz álltak, és sikeresen célba is értek valamelyik távon. Velük beszélgettünk arról, hogy miért is ennyire különleges számukra ez a verseny.

2023. június 13.

Kép
Hírek

Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság – versenyek és eredmények

Még mindig zajlik a szerdán kezdődött 2. Hegyi- és Terepfutó Világbajnokság, Innsbruckban.

2023. június 10.

Kép
Hírek

A Kék csapat első magyarként sikeresen teljesítette a legendás angol kihívást, a Bob Graham Roundot

105,85 kilométer, 8066 méter pozitív szintemelkedés 24 órás szintidőn belül, Angliában a Lake District Nemzeti Park területén. Ez a Bob Graham kör, amit először sikerült magyar futóknak a 24 órás szintidőn belül teljesíteni.

2023. június 9.

Kép
Edzés

6 jótanács alkalmi terepfutók számára

A terepfutás műfaja nem csupán a legelkötelezettebbeké, bárki számára nyitott a lehetőség bármikor!

2023. június 7.

Kép
Edzés

„Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell

Aki végül élete első UTH-ján rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel!

2023. június 4.

Kép
Edzés

"2-3 nap után egy 100 km-es verseny is megszépül" - interjú Vincze Zsófival a 2023-as Salomon Ultra-Trail Hungary női győztesével

Másodszor indult, és másodszor győzött a Salomon Ultra-Trail Hungary leghosszabb távján Vincze Zsófi, aki ezúttal már nem csak önmagáért, hanem a sportolóiért is izgult, így volt miről beszélgetni a verseny után.

2023. június 1.

Kép
Hírek

"Csak a célban tudtam meg, hogy mekkora pályacsúccsal nyertem" - interjú Juhász Nórával, a Szentedre Trail női győztesével

A 2023-as Salomon Ultra-Trail Hungary 54 km-es távján közel 30 perccel dőlt meg a korábbi női pályacsúcs. Az új rekord Juhász Nóra nevéhez fűződik, aki tavaly a Visegrád Trailen állhatott a dobogó legfelső fokára, most azonban a győzelem mellett egy fantasztikus időeredményt is felmutathat.

2023. május 30.

Kép

2023-as Salomon Ultra-Trail Hungary eredményei

Míg befutnak az első interjúk szerzőinktől álljon itt egy összesítés az idei Salomon Ultra-Trail Hungary leggyorsabb futóiról!

Kép

Alig pár óra és elrajtol az Ultra-Trail Hungary hosszú távjainak mezőnye

2015 óta rendezik meg az eseményt, melynek központját Szentendre városa adja. Az ország ma már legnagyobb terepfutó eseményének idei újdonsága, hogy 7 távon lehet, illetve lehetett rajthoz állni, hiszen az események már javában zajlanak!

Kép

32 évnyi hangolódás egy legendás útvonalra, avagy Szasza Kinizsi 100 teljesítő lett

1991-t írunk. A Kossuth Lajos Gimnázium és Tanítóképző turista szakosztályának lelkes tagja vagyok. Vezetője az akkori számítástechnika tanárom, aki egyben elhivatott túrás. Hétről-hétre járjuk a Bükk ösvényeit, távlati célként a legendás Kinizsi 100-as teljesítménytúra teljesítése áll.

Kép
Kezdők

"A nehezét várom a legjobban" - Bacsa Dominik felkészült az UTH-ra

Véget ért a Terepfutás luxuskivitelben játékunk felkészülési sorozata, a nyerteseink pedig hétvégén rajthoz állnak a Salomon Ultra-Trail Hungary választott távjain. Az utolsó napok izgalmairól beszélgettünk Bacsa Dominikkal és edzőjével, Baranyi Zsuzsival.

2023. május 24.

Kép
Edzés

Az edzőversenyek 5 legfontosabb célja a felkészülésben

A Terepfutás luxuskivitelben játékunk nyertesei nem tétlenkedtek, és többször is rajthoz álltak a fő versenyünk, a Salomon Ultra-Trail Hungary előtt. Mennyi felkészülési verseny javasoltat és milyen ütemezés szerint az edzők véleménye alapján, ami szakmailag jól beilleszthető a tervbe? Mi alapján választottátok ki az edző versenyeket a győzteseink, melyik hogy sikerült, és hol tartanak most a felkészülésben? Cikksorozatunk legújabb részéből minden kiderül!

2023. május 16.

Kép
Hírek

Az UTMB szervezői – a várandós anyákra tekintettel – módosították a versenyszabályzatot

Sok kritika érte az elmúlt években a világ legnagyobb terepfutó versenyének szabályzatát a regresszív és egyenlőtlen nemi megkülönböztetés miatt, illetve a közvetítés során is észrevehető volt, hogy mindig nagyobb figyelmet szenteltek a férfi élmezőnyre. Az új versenyszabályzat kialakításában Csillag Eszter is szerepet vállalt!

2023. május 6.

Kép
Edzés

Magashegyi túrákkal folytatódott játékunk nyerteseinek felkészülése

Négynapos, horvátországi edzőtáborban töltötte április utolsó hétvégéjét a Terepfutás luxuskivitelben játék két győztese, Szabó Vivien és Bacsa Domink, ahol a hajnali közös terepfutás után egész napos túrákkal készültek a Salomon Running Team Hungary csapatával a közelgő UTH-ra

2023. május 2.

Kép
Kezdők

Terepfutáshoz terepfutócipőt, túrázáshoz túracipőt válassz!

Ahogy futáshoz nem húznál fel túrabakancsot, úgy túrázáshoz se válassz terepfutó cipőt. Hiába hasonló a felhasználási terep, jóval több a különbség, mint elsőre gondolnád.

2023. április 26.

Kép
Edzés

A terepfutók és az ultrafutók főként a mentális előnyökért keresik a nem ritkán embert próbáló kihívásokat – derült ki egy tanulmányból

Egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy az egyre extrémebb futócélok legfőbb motivációja a szellemi fejlődés lehet.

2023. április 23.

Kép
Táplálkozás

Frissíteni is meg kell tanulni - ezt már a Terepfutás luxuskivitelben játék nyertesei is tudják!

A tökéletes versenyfelkészüléshez nélkülözhetetlen a jól felépített frissítési rutin kialakítása. Erről beszélgettünk Tóth Rolanddal a Simple Sport tulajdonosával. A Terepfutás luxuskivitelben játékunk két győztese ugyanis nem marad energia nélkül a Squeezy Magyarországnak köszönhetően.

2023. április 18.

Előző oldal
Következő oldal