Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés
Kép
Lélek

Az "amerikai álom”, avagy a magyar női terepfutás történelmi napja: Csillag Eszter beszámolója a Western Statesről

A Western States Endurance Run a világ legrégebbi és napjaink egyik legnagyobb presztízzsel bíró százmérföldes terepfutó versenye, ahol a futóknak 5500 méter szintemelkedés mellett 7000 méter szintcsökkenéssel is meg kell küzdeniük. A legtöbben hosszú éveket várnak arra, hogy bekerülhessenek a sorsoláson, közben minden évben kvalifikációs versenyeket futnak. Csillag Eszternek a tavalyi UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc) 171 km-es távján elért szenzációs 5. helyezése jelentette az úgynevezett ‘golden ticket’-et (arany jegy), vagyis azt a keveseknek járó kiváltságot, hogy a sorsolást kikerülve versenyeredményének köszönhetően álljon ott a legendás rajtban.

2023. július 4.

Kép
Hírek

Lubics Szilvia dobogós lett a Moab 240-en

Az amerikai Utah államban lévő kisvárosról, Moabról elnevezett 240 mérföldes, azaz 383 kilométeres terepultra teljesítésére 86 óra 32 percre volt szüksége Szilvinek, aki ezzel az eredménnyel a női mezőny harmadik helyén végzett.

2022. október 11.

Kép
Hírek

UTMB Projekt – Breaking 20

Ma délután 6 órakor rajtolt volna az idei UTMB, amit a koronavírus-járvány miatt le kellett mondaniuk a szervezőknek. Ám van egy futó, aki elhatározta, hogy így is nekivág a körnek.

2020. augusztus 28.

Kép
Hírek

Indul a regisztráció a jövő évi UTMB-re!

Jövő héten kedden, azaz december 17-én indul az UTMB-re és az összes kapcsolódó versenytávra a regisztráció.

2019. december 13.

Kép
Hírek

Hamarosan nyílik a 2020-as Ultra-Trail Hungary regisztrációja

Ne felejtsd el, hogy a 2020-as Salomon Ultra-Trail Hungary regisztrációja november 4-én délben indul.

2019. október 28.

Kép
Hírek

Lubics Szilvia a Bigfoot 200 Endurance Run céljában!

Lubics Szilvi sikeresen célba ért a 330 km-es amerikai terepfutó versenyen.

2019. augusztus 13.

Kép
Hírek

Lubics Szilvia nem indulhatott az Ultra Gobin, de sikerrel átnevezett a Bigfoot 200-ra

Két nappal a lesújtó hírt követően derült ki, hogy Szilvi elindulhat az amerikai kontinensen, a Bigfoot 200 Endurance Run eseményen.

2019. augusztus 6.

Kép
Hírek

Tragikus baleset vetett árnyékot a hétvégi Südtirol Ultra Skyrace-re

Szombaton a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő olasz eseményen tragikus balesetet szenvedett egy norvég futónő, villámcsapás érte, a sérüléseibe végül a kórházba szállítást követően belehalt.

2019. július 29.

Kép
Hírek

A hétvégén lezajlott az ország legnagyobb terepfutó eseménye, a Salomon Ultra-Trail Hungary

A versenyen 4 távon álltak rajthoz a terepfutók. A mezőnyben a hazai indulókon kívül számos külföldi versenyző is megmérettette magát.

2019. június 12.

Kép
Lélek

Ultra Trail Hungary: egy hosszú út (vég)állomása

Most még nagyon friss az egész. Most kell megírni. Még emlékszem tisztán, milyen, amikor lefejtem a büdös, izzadt göncöm a célba érkezés után. Emlékszem mennyire fáj, amikor végigfolyik a víz a kidörzsölt testrészeimen…

2019. június 11.

Kép
Táplálkozás

A tésztaparti mítosz és a valóság

Avagy hogyan kezdj neki egy rendes szénhidrátfeltöltésnek hosszú futás előtt.

2019. június 6.

Kép
Hírek

Újra ő a győztes! Kilian Jornet első lett a Golden Trail sorozat első állomásán, a Zegamán

Tegnap volt a Golden Trail sorozat első futama, a Zegama-Aizkorri, melyen Kilian Jornet első helyen ért célba.

2019. június 3.

Kép
Hírek

Az amerikai maratonista, egykori pályaatléta Kara Goucher aszfaltról terepre várt

A 40 éves olimpikon nem rég jelentette be, hogy karrierjét terepen folytatja, az első állomás a június 15-ei Leadville Trail Marathon.

2019. május 31.

Kép
Edzés

UTH előtti héten - zajlanak az utolsó simítások és soha ne mondd, hogy soha!

Az UTH előtti héten járunk. Kezdem összerakni a fejemben mindazt, ami fontos lehet számomra a verseny előtt és magán a versenyen. Sok tényezős egy ilyen hosszú futás. Egyrészt kell hozzá a megfelelő fizikai felkészültség, de a legtökéletesebben összerakott munka is kevés, ha gondolati szinten nem pörgetsz le előtte minden eshetőséget, amivel számolni érdemes.

2019. május 28.

Kép
Hírek

1 ÉVES A SZÉNÁS KÖR – vasárnap közösségi szülinapozás lesz Solymáron

A tavaly indult Szénás kör egy éves lett. Ebből az alkalomból közösségépítő szülinapozásra invitálja a futókat, túrázókat a szervező, Perl Gergely.

2019. május 27.

Kép
Hírek

Wermescher Ildikó első lett a nők között a hétvégi Maxi Race 115 km-es távján

A 115 km 7000 méter pozitív szintemelkedést is tartalmazott. Ildikó 17:34:51-es idővel, közel 40 perces előnnyel szakította át a célszalagot a mögötte futó svájci Denise Zimmermann előtt.

2019. május 27.

Kép

Kilian Jornet három versenyen áll rajthoz az idei nyáron

Erről számolt be pár hete Instagram oldalán a spanyol terepfutó klasszis. A három esemény, a jövő heti Zegama Aizkorri, a Sierre-Zinal és a Pikes Peak Marathon.

Kép

Ultra Trail Vipava Valley 100 – (élmény)beszámoló Szaszától

Az egész úgy indult, hogy Judit említette még talán tél végén, hogy szeretné A KÖR-t megcsinálni és mi lenne, ha elkísérném. Igent mondtam.

Kép

Indul a Bükkös Kör

A Bükkös Körrel újabb lehetőség vár azokra, akik szeretnék kipróbálni magukat egy olyan útvonalon, amelyen bármikor el lehet indulni. A helyszín ezúttal a Pilis-hegység, a kihívást 31 és 70 km-en lehet teljesíteni, a rajt-, célhelyszín Szentendre.

Kép
Edzés

4 hét múlva UTH és én ott leszek a mezőnyben

Bő 4 héttel vagyunk az ország legnagyobb és leghosszabb terepfutóversenye, az Ultra Trail Hungary előtt. A leghosszabb távon - amely 112 km hosszú és 4200 méter szintemelkedést tartalmaz – idén magam is elindulok.

2019. május 8.

Kép
Lélek

Anyák napi hangolódó – Tiricz Irénnel

"A lányaim születése után kezdtem futni. Eleinte csak azért, hogy kimozduljak otthonról és visszanyerjem a szülés előtti formám. Nem gondoltam, hogy ennyire az életünk részévé válik." – mondja Tiricz Irén, a magyar terepfutó válogatott tagja, mellesleg három kislány anyukája.

2019. május 4.

Kép
Edzés

Highland Fling Race Skóciában – beszámoló Bajzáth Gergelytől

Ding-ding! This is the Highland Fling! Így köszöntik egymást a futók, ha felismerik a verseny lógóját a másik fél felszerelésén. És ez megtörténik a világon mindenfelé, mert egyre népszerűbb ez a verseny külföldön is. Pedig „még csak” 14 éves.

2019. május 3.

Kép
Edzés

Mi kell ahhoz, hogy „jó” Mátrabécet fuss? - Judit beszámolója a Mátrabérc Trailről

Na de mi a „jó”? Kinek mi, ugye… Ez nagyjából elfogadható. Évek óta vágyom a saját „jó” Mátrabércemre, de mindig volt valami oka annak, hogy ez nem realizálódott.

2019. április 23.

Kép
Edzés

A maraton ugrott, de a Mátrabérc megmenekült

Veletek is előfordult már olyan, hogy miközben készültök egy-egy célversenyre, elképzelitek magát a versenyt? Mit fogtok ott csinálni, hogyan frissítetek, milyen érzés lesz futni és hogyan fejezitek be a versenyt? Mi lesz az eredmény és ezzel mennyire lesztek elégedettek? Majd pedig hogyan fogtok válaszolni az ismerősöktől kapott kérdésekre? Utóbbi talán olyan, mint egy képzelt riport egy elképzelt versenyről.

2019. április 19.

Kép
Hírek

Mátrabérc Trail tizedszer

10 évvel ezelőtt indultam először Mátrabércen, akkor még csak a túra létezett. Egy évre rá került először megrendezésre a Mátrabérc Trail, az esemény terepfutó változata. Azokban az években kezdett bővülni a hazai terepfutó versenyek kínálata. Jelölt útvonal, gazdag frissítés, időmérés és persze egy kissé feszesebb szintidő várta a futókat. A Mátrabérc Trail mezőnye április 20-án, szombat reggel 8-kor, 10-ik alkalommal vág neki ennek a kultikus útvonalnak. Berta Gábort, a verseny egyik rendezőjét kérdeztem az eseményről.

2019. április 16.

Kép
Hírek

„Ha már egyszer állt az ember Chamonix-ban a dobogón, akkor vágyik arra, hogy a záróünnepség örömét újra átélje” – beszélgetés Wermescher Ildikóval az UTMB-ről

42 éves vagyok, és gyakran felmerül bennem a kérdés, hogy vajon meddig tudok futni legalább azon a szinten, ahogyan most. Aztán persze mindig megnyugszom, amikor látom, hogy például az idei UTMB-t egy olyan futónő nyerte, akivel jelenleg egy korosztályba tartozom, sőt a másodikkal és a harmadikkal is. Nem mintha a futásteljesítményünk egy szinten volna említhető ezekkel a „lányokkal”, mégis jó érzés a lelkemnek, hogy lám-lám, nem csak a fiataloké a világ.

2018. október 17.

Előző oldal
Következő oldal