Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Edzés

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

Kép
Edzés

Futócipőteszt: Itt a New Balance FreshFoam X 1080v13, a márka eddigi legpárnázottabb modellje!

Októberben dobta piacra a New Balance a FreshFoam X család legújabb változatát, a FreshFoam X 1080v13-at, amiről most a New Balance Run Club két edzője, Prisznyák Gyula és Tamás Máté mondja el a tapasztalatait!

2023. november 24.

Kép
Edzés

5 fontos tanács, amit fogadj meg, mielőtt elindulsz futni az esőben

Futóként szinte elkerülhetetlen, hogy esőben is fuss, még akkor is, ha nagyon nincs ínyedre. Pedig érdemes néha direkt esős időben is elindulni, még akár akkor is, ha amúgy nem terveztél futni aznap, mivel így is szoktatod magad az esős futásokhoz. Hogy miért fontos ez? Azért, mert lehet, hogy életed egyik legfontosabb versenyén végig szakadó esőben kell majd futnod…

2023. november 3.

Kép
Edzés

8 kérdés, ami abban segít, hogy jobb futóvá válj!

Amikor elérsz egy fontos célt futóként, olykor nehéz a motivációt tovább menteni és haladni egy újabb cél felé. Ezt az időszakot – túl azon, hogy figyelmet szentelsz a regenerációra is – érdemes visszatekintéssel folytatni.

2023. október 22.

Kép
Edzés

A terepfutás hazai története a kezdetektől napjainkig

Több mint 50 olyan futóverseny van ma Magyarországon, amely kifejezetten terepen, erdei környezetben zajlik. Egész széles a versenytávok spektruma: néhány kilométertől a bő 100 km-es ultratávokig, ráadásul szintben is változatosak a hazai terepversenyek.

2023. október 10.

Kép
Edzés

Futócipőteszt: Ismerd meg a New Balance legújabb, gyorslábú terepfutóknak szánt cipőjét!

Gyömbér Viki terepfutó, futó- és úszóedző, a New Balance Run Club coach-a kipróbálta a New Balance FuelCell SuperComp Trailt, és most el is meséli a tapasztalatait róla!

2023. szeptember 26.

Kép
Edzés

Félmaratoni PB-re készülsz? Próbáld ki a következő váltakozó tempójú edzést!

A félmaraton nem véletlenül kedvelt versenyszám az amatőr futók körében, ám a 21 kilométer teljesítése ugyanúgy tiszteletet és persze felkészülést kíván, mint a jóval nehezebb és összetettebb maratoni táv.

2023. szeptember 25.

Kép
Edzés

A futóversenyek különleges világa: többnapos versenyek, páros versenyek, csapatversenyek

Futóként mindig keressük az új kihívásokat, ha pedig kilépnénk a megszokásainkból, és feszegetnénk a komfortzónánk határait, úgy igazán izgalmas próbatétel lehet számunkra, ha rajthoz állunk többnapos vagy páros versenyen. Cikkünkben körüljárjuk a futóversenyek ezen különleges módját, betekintést nyerünk a szervezés mögött rejlő kőkemény logisztikába, és tanácsokat kapunk egy tapasztalt versenyzőtől is.

2023. szeptember 20.

Kép
Edzés

Szeretnél idén ősszel gyorsabbá válni? Mutatunk ehhez egy jó kis intervallum edzést!

Rövid, ámde hatékony – így lehetne leginkább jellemezni ezt az edzéstípust.

2023. szeptember 8.

Kép
Edzés

40 feletti amatőr sportolóként is lehet fejlődni! De hogyan?

Egyre többen választják a sportos életmódot 40 felett is, illetve sokan egyszerűen tovább folytatják azokat az edzéseket, amelyeket akár évtizedekkel korábban elkezdtek. Viszont ebben az életkorban jónéhányan szembesülnek azzal, hogy nem fejlődnek, sőt, éppen visszaesik a teljesítményük. Vajon lehetetlen 40 felett jobban teljesíteni az amatőr sportolóknak? Milyen hibák vezethetnek a teljesítmény stagnálásához, csökkenéséhez? Mit lehet tenni a javuló eredményekért? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer válaszolt a kérdésekre.

2023. szeptember 7.

Kép
Edzés

Rövidebb távokkal néha messzebbre jutsz

A közösségi média és a (virtuális) csoportos edzések korában nehéz nem észrevenni, hogy az idejüket sikeresen javító maratoni és félmaratoni futók többsége hatalmas távokkal készül fel a versenyekre. Sokan – magamat is ideértve – esküsznek arra, hogy a fejlődésért még többet kell futni.

2023. szeptember 5.

Kép
Edzés

Tervezd meg JÓL a versenyszezont!

Ideális esetben a versenyszezon megtervezése pár héttel az előző szezon vége után kezdődik, mikor már számot vetettünk, kiértékeltük a mögöttünk álló időszakot. Bár már lőtávon belül vannak az őszi versenyek, hosszú még az év, ezért érdemes megnézni, hogyan is tudunk optimálisan felépíteni egy versenyszezont, mikre kell figyelnünk a tervezés folyamán.

2023. augusztus 31.

Kép
Edzés

Javítsd a futóteljesítményedet rekeszizom légzéssel

Szakértők szerint még többet kihozhatsz az edzéseidből, ha elsajátítasz egy nagyon egyszerű légzéstechnikát, és kihasználod a rekeszizmodat is a futásaid során.

2023. augusztus 24.

Kép
Edzés

Elég jó az állóképességed?

Emlékszem a pezsgő, bizsergető izgatottság érzésére, ahogy a 2018 novemberében a New York-i Maratont néztem a képernyő elé szegezve. Shalane Flanagan a címvédésért küzdött – és végül harmadikként futott be (Mary Keitany lett az első). A finisben intett a tömegnek és kikiabált: „Szeretlek titeket!” És láttam a több mint 52 ezer résztvevő kimerült, de örömtől sugárzó arckifejezését. A látvány hirtelen olyan irigységgel töltött el, hogy maratoni lázban égve azonnal beneveztem egy februári versenyre. Nagyjából tizenkét hetem volt felkészülni.

2023. augusztus 17.

Kép
Edzés

Milyen keresztedzést javasolnak a szakértők a félmaratoni felkészülés alatt?

Már tényleg csak néhány szűk hét választja el a Budapest Night Run Luxuskivitelben játékunk két nyertesét a startvonaltól. Mindketten nagyon készülnek a versenyre, a futóedzések mellett pedig nem maradhatnak el más típusú mozgások sem. Cikksorozatunk következő részében arról lesz szó, hogy az edzők milyen keresztedzéseket javasolnak a félmaratoni felkészülés mellé.

2023. augusztus 14.

Kép
Edzés

Alvás stratégiák hosszú, többnapos versenyekre

Számos olyan verseny létezik, melyek egy vagy akár több napon át zajlanak. Ezeken az eseményeken az alvásnak különösen fontos szerepe van a megelőző időszakban, de magán a versenyen is annak érdekében, hogy a futó kihozhassa magából a legjobb teljesítményt.

2023. augusztus 11.

Kép
Edzés

Be kell melegíteni a maraton előtt?

Vagy majd a verseny során bemelegszünk? Ez a másik opció, ugye? De nézzük, mit javasol egy profi maratonista!

2023. augusztus 9.

Kép

A 3 leghatékonyabb tipp a hosszú futások utáni regenerációhoz nyáron

Nyáron sincs megállás, főleg, ha már az őszi szezont egy fontos versennyel indítod! Nézzük, mivel tudsz a legforróbb napokon is gyorsan regenerálódni!

Kép

Hogyan légy önmagad edzője?

Az elmúlt évtizedben az állóképességi sportolókra szakosodott edzők száma elképesztő mértékben megnőtt, ezzel a jelenséggel együtt az a benyomás születhet meg egy elkötelezett futóban, hogy edzővel kell készülni.

Kép

A tökéletes félmaratoni frissítési terv nyomában

Teljes erőbedobással edzenek a Night Run Luxuskivitelben játékunk nyertesei a szeptemberi félmaratonra, a felkészülés egyik legfontosabb része pedig a frissítés begyakorlása, amiben az edzéstervek mellett szintén maximális támogatást kap Gréti és Norbi az edzőjüktől.

Kép
Edzés

Erősebb, stabilabb és sérülésállóbb futó lehetsz, ha ezt a 3 gyakorlatot rendszeresen végzed

Nem biztos, hogy további futóedzések elvégzésével éred el a várt fejlődést. Ez a három alapgyakorlat viszont biztos, hogy hozzátesz ez erőnlétedhez futóként is.

2023. július 21.

Kép
Edzés

Gyerekkorunk játékeszköze, a hulahopp karika bizony erősítéshez is szuper!

Merthogy játék ide vagy oda, valóban hasznos, ráadásul szórakoztató eszköz az edzések során is. 30 perc hulahopp edzés hatása felér egy azonos hosszúságú táncos kardió órával.

2023. július 11.

Kép
Edzés

8 tipp, hogyan aknázd ki legjobban a magashegyi edzéseket

Az élsport világában már szinte kötelező elem a magashegyi edzőtáborozás és nem csak az atlétikai számoknál. A kapcsolódó pozitívumokat azonban a hobbifutók is élvezhetik, ha tudják jól alkalmazni a magashegyi környezet adta előnyöket.

2023. július 10.

Kép
Edzés

3 tanács, ha pacerként futsz egy versenyen

Nagyon kedves gesztus, ráadásul a felkészülésedet is segítheted, ha egy-egy edzőversenyre beállsz valaki mellé iramfutónak. Ilyenkor nem a te saját versenytempódat futod, mégis egy tökéletes terhelés lehet egy fontos megmérettetés előtt.

2023. június 30.

Kép
Edzés

Lehet-e valaki túl izmos a futáshoz? - interjú Juhász Fanni erőnléti edzővel

Szinte nem ismerünk olyan futót, aki elégedett lenne a testsúlyával, és ne akarna leadni 1-2 (felesleges?) kilót. Ha valaki fogyni szeretne, az első intelem, amire minden cikk, táplálkozási tanácsadó, vagy személyi edző felhívja a figyelmet, hogy vigyázni kell, hogy ne izomból, hanem zsírból fogyjunk. De mi van akkor, ha épp az a cél, hogy az izomzatból is leadjon valaki? Juhász Fanni erőnléti edzővel jártuk körül ezt az érdekes kérdéskört.

2023. június 29.

Kép
Edzés

5 tipp, ami kellemesebbé teszi a futást forróságban

Berobbant az igazi nyár, ami sok futó számára változást is jelent a megszokott edzésekben. Vannak, akik hajnalban, még a meleg előtt, míg mások inkább a nap végén járnak el ilyenkor futni, amikor már kicsit hűvösebb az idő. De mi van akkor, ha se kora reggel, se a késő esti órák nem alkalmasak a futásra? Ha nem marad más opció az edzés elvégzésre, mint mondjuk az ebédidő? Tippjeinkkel még a délutáni hőségben is elviselhetőbb lesz a futás!

2023. június 20.

Előző oldal
Következő oldal