Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Frissíteni is meg kell tanulni - ezt már a Terepfutás luxuskivitelben játék nyertesei is tudják!

terepfutas futas uth frissites
Facebook
Twitter
Pinterest
A tökéletes versenyfelkészüléshez nélkülözhetetlen a jól felépített frissítési rutin kialakítása. Erről beszélgettünk Tóth Rolanddal a Simple Sport tulajdonosával. A Terepfutás luxuskivitelben játékunk két győztese ugyanis nem marad energia nélkül a Squeezy Magyarországnak köszönhetően.

A frissítés nagyon sok futónak sarkalatos kérdés. Hiába a márkák által kínált széles termékpaletta, a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű ízválaszték, sajnos rengetegen küzdenek a számukra tökéletes ízű, állagú, tápértékben és energiában megfelelő frissítő megtalálásáért. A Terepfutás luxuskivitelben játékunk nyertesei, Szabó Vivien és Bacsa Dominik számára a Salomon Ultra-Trail Hungary frissítéséért felelős SQUEEZY márka hazai forgalmazója biztosítja az energiát. Tóth Roland, a forgalmazó képviselője pedig szakértelmével és ismereteivel is segíti a fiatalok felkészülésének ezen lényeges részletét, de a sok elfoglaltsága mellett arra is szakított időt, hogy velünk is megossza a szakmai tapasztalatait.

Mit szoktál tanácsolni azoknak a kezdő futóknak, akik még csak most ismerkednek a frissítők rendszeres fogyasztásával?

Tanuljanak, olvassanak beszámolókat más futóktól, nagyon sok jó gondolatot el lehet csípni ezekből. Ismerjék meg az ököl szabályokat (mit kell kerülni és mit szükséges pótolni) és kísérletezzenek edzések, felkészülés alatt különböző típusú frissítőkkel. Energia gélek, sportitalok, szeletek, lényegében egy a céljuk, csak más halmazállapotban, hogy a terhelés egyes fázisaihoz szükséges tápanyagokat pótolják. Mindenki mást és mást preferál, egyszer ezt, máskor azt.

Ismerjék meg a szervezetüket, testüket amennyire csak lehet. Itt tényleg egyénenként változik a szükséglet, nem várhatjuk el a telefon másik végén egy idegentől, aki nem ismer minket, hogy megmondja mikor, mit és mennyit kellene ennünk, innunk.

Verseny előtt, pedig tanulmányozzák a pályát és készítsenek frissítési tervet a frissítési pontokhoz igazodva.

Mi van a zselédben?
Mi van a zselédben? Mi van a zselédben?
Kép
forrás: Tóth Roland

Mennyi időre van szüksége egy futónak, hogy hozzászokjon a frissítéshez?

Egy jól megtervezett frissítés, általában jótékony hatással van a teljesítményre. Első alkalommal is jól működhet, problémamentesen.

Én azt tapasztaltam, hogy legtöbb (kezdő) futó mindent tud a cipőjéről, órájáról, a hátizsákról, stb., de a frissítés sokszor kimarad. Pedig a megfelelő induláshoz nem kellene túlmisztifikálni, elég lenne az alapokat, az ökölszabályokat betartani. Aztán természetesen lehet alakítgatni, az igényekre szabni idővel.

Vannak sokan, akiknek a géleket nem bírja a gyomra, vagy csak nem szeretik őket. Nekik mit szoktál javasolni?

Ahogy korábban is említettem, szerencsére több megoldás is létezik alternatívaként, ha valaki nem szimpatizál a gélekkel, pl. sportitalok és esetleg energia szeletek. De sokan, ebben az esetben a folyékonyabb változatú energia zselénket választják, a LIQUID ENERGY-t. Ennek a használata arra emlékeztethet, mintha szörpöt innál.

Ettől függetlenül, első körben tudni kellene, hogy miért nem bírja a gyomor. Lehet fruktóz intoleráns, ebben az esetben érdemes tenni egy próbát fruktóz mentes verzióval. SQUEEZY éppen ezért különböző szénhidrát kombinációkat kínál az energia zselé és sportial választékában is.

Másik probléma, amikor felmerül, hogy nem bírja a gyomor a géleket, az az, hogy nem tartják be a használati utasítást: "igyál rá 2 dl vizet!". Egyből, és ne sportitalt, ne kólát!

A Terepfutás luxuskivitelben játék női győztese, Szabó Vivien is megosztotta velünk első tapasztalatait, miután első alkalommal kipróbálta a termékeket.

Kép

A hétvégi terepfutás előtt egy almás zabszeletet ettem, ami nagyon finom és laktató is volt, tetszenek benne a nagy aszalt alma darabok. Aztán kipróbáltam, egy málnás isogélt. Korábban nem volt dolgom liquid géllel, nagyon praktikus, hogy ez könnyebben csúszik, mint a sima zselé. Ízre pedig olyan, mint egy jó kis málnaszörp. A következő hosszabb futásnál, a gélek közül a sós-karamellás ízre voltam a leginkább kíváncsi. Első falatra érdekes volt, de az utóíze nagyon jó. Kellenek ilyen kicsit sós ízvilágú gélek is, a jellemzően nagyon édesek mellé.

Mik azok a legalapvetőbb termékek, amikre Vivinek és Dominiknak szüksége lehet az UTH-n az általuk választott távokra (22 és 29 km)?

Szuper verseny, jó szervezés és jól elhelyezett, bőséges frissítő pontok, ahol a SQUEEZY Energy Drink-ből is tudnak majd pótolni.

Én sótablettát, 1-2 tasak gélt, egyik soft flaskba vízet, másikba izotóniás italt javasolnék. Verseny előtti 1 órában érdemes lehet elfogyasztani egy sótablettát és egy gélt 2-3 dl víz kíséretében. Ebben az esetben, a verseny megkezdése után 35-40 perccel ajánlott megkezdeni a szénhidrát pótlást.

Milyen regenerációs megoldásai vannak a Squeezynek, amiket egy komolyabb megterhelés után érdemes bevetni?

Ha a cél a gyors felépülés, akkor egy nagy megterhelés után nem érdemes sanyargatni magunkat. Hidratálni kell, vissza kell tölteni a glikogén raktárakat, meg kell adni az izmoknak az aminósavakat és a szervezetnek a pótolandó vitaminokat és ásványi anyagokat.

Protein Energy Drink egy komplex megoldás erre, benne mindennel és finom. De érdemes lehet számításba venni, a vegán 100% Pure Aminót, ami az esszenciális aminósavakkal nagyon hatékonyan és gyorsan helyre teszi a meggyötört izmokat. Ajánlott nagyobb terhelés előtt és akár közben is fogyasztani.

Eddig nálam a gumicukor az abszolút befutó, de a zselék is nagyon finomak, tetszik, hogy nem túl édesek, és ami még szuper, hogy könnyen ki lehet a tasakokat nyitni futás közben is" - mondta Dominik, miután első alkalommal próbálhatta ki a SQUEEZY frissítőit.

Kövesd velünk továbbra is Vivi és Dominik felkészülését, hiszen egyre közelebb vannak a célversenyhez.

Galéria / 3 kép

Kezdő versenyzők kézikönyve: frissítés

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók