Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Futótábor, avagy futóvakáció

futas
Facebook
Twitter
Pinterest
Egy futónak el sem tudnék képzelni jobb nyaralást, mint egy futótábor. Ilyenkor nem kell logisztikáznod, hogy hogyan illeszd be a futásod a városnézés és a különböző családi programok közé, hiszen a futás napirendi pont. Egy edzőtábor kapcsán kőkemény atlétákra gondolhatunk, fanatikus futókra, akik nem sajnálva magukat lépnek ki a komfortzónájukból edzésről edzésre, szigorú étrendet és napirendet tartva, ahol minden percük be van osztva. Egy élsportolóknak szóló edzőtáborban ez az elképzelés meg is állja a helyét, azonban ma már egyre több olyan amatőröknek szóló edzőtáborban vehetsz részt, ahol ez a szigor keveredik a nyaralás érzésével.

A következő sorokban összefoglalom, hogy mire számíthatsz, ha hobbifutóknak szóló edzőtábort fontolgatsz.

  • Képzelj el egy olyan 4-5 napot, amikor nem ciki 0–24-ben a futásról beszélgetni. A Runner’s World táboraiban hosszú távú futós barátságok szoktak kialakulni. A csapat ereje itt is pluszerőt ad, észrevétlenül döntheted meg a legjobb 5 km-ed vagy a leghosszabb távod. Egy edzőtáborba mindenképp kipihenten érdemes érkezni, hiszen a megszokottnál több időt fogsz edzésre szánni. Jellemzően napi két edzéssel szoktunk tervezni, ami azoknak sem megterhelő, akik ehhez nincsenek hozzászokva, hiszen egy táborban ki vagyunk szakadva a hétköznapokból, több időnk jut magunkra, a regenerációnkra a pihentető hotelek kényelmében. Ettől függetlenül természetesen nem kötelező minden edzésen részt venni, sőt, akik nincsenek hozzászokva a sorozatterheléshez, azoknak javasolni is szoktuk, hogy többet érnek egy kis pihenővel, mint napi 2 edzéssel. Az edzések egymásra épülnek, magasabb intenzitású tréningek után regenerálóbb jellegűeket végzünk.

  • A futótábor végére biztosan mindenki megtanul bemelegíteni, levezetni, hiszen minden edzés előtt közösen végezzük ezeket, majd az edzettségi szintnek megfelelően oszlunk csapatokba. Ahhoz, hogy minden futó a lehető legideálisabb terhelést kapja, 2-3-4 csapatra osztva vezetik az edzők a futásokat. A tábor során minél több edzéstípussal igyekszünk megismertetni a futókat, az intervalltól a terepfutáson át egészen a futóiskoláig. A különböző edzéseket nemcsak csináljuk, hanem beszélünk is róluk, hogy hazatérve a táborozók is be tudják őket építeni a mindennapi edzéseikbe. Amikor pedig nem a levegőért kapkodunk, hanem könnyebb futáson van a sor, a futók bátran kérdezhetnek az edzőktől, legyen szó frissítésről, edzéselméletről, regenerációs technikákról, keresztedzésekről… Ezek az élő edzések többet adnak, mintha csak olvasnál az egyes edzéstípusokról. A saját bőrödön tapasztalhatod meg, milyen az ideális intenzitás egy résztávon, milyen az, amikor egy VO2 max fejlesztő edzésen ég a tüdőd, csapatban dolgozva pedig a társainktól is sokat tanulhatunk.

  • Két edzés közt szakértő vendégek emelik a tábor színvonalát, akiktől a legkülönbözőbb futós témákban hallhatunk táplálkozásról, sérülésmegelőzésről, élménybeszámolók hangzanak el és mindig van lehetőség valamilyen termék (óra, cipő) tesztelésére is. A kérdéseknek is van helye az előadásokon, így mindenki biztos plusztudással térhet haza.

A Runner’s World táboraink célja, hogy jobb, felkészültebb futóként térj haza, aki az edzéseibe tudatosságot tud vinni. Egy ilyen tábor után motivációs gondjaid nem lesznek, az egészen biztos. Hatalmas löketet adnak az élmények, új barátokkal és a frissen tanultakkal töltekezünk a nehezebb napokra.

A RUNNER'S WOLRD AKTUÁLIS FUTÓTÁBOR AJÁNLATAIT ITT TALÁLOD!

Videók