Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hogyan légy önmagad edzője?

edzéstervezés, edző, célverseny, edzésnapló,
Facebook
Twitter
Pinterest
Az elmúlt évtizedben az állóképességi sportolókra szakosodott edzők száma elképesztő mértékben megnőtt, ezzel a jelenséggel együtt az a benyomás születhet meg egy elkötelezett futóban, hogy edzővel kell készülni.

Félreértés ne essék, nem az edzői munka ellen szólunk, csupán egy lehetőséget szeretnénk felvillantani az egyéni felkészülési út mellett is. Ugyanis, ha megfelelő személyiséged van, és okosan, intuitív módon közelíted meg az edzések rendszerét, akkor a fejlődést önállóan is elérheted. Ami biztosan kell hozzá, hogy motivált légy és meghatározott célod legyen futóként. De az is hasznos, ha tudottan végigviszed az elhatározásaidat, ha szeretsz tanulni, kutatni, futásszakmai témákat olvasni és jó szervező vagy.

Ezzel szemben lehet, hogy jobban jársz, ha edzővel készülsz, ha hajlamos vagy a halogatásra, ha szétszórt és rendszertelen vagy és szükséges számodra a külső kontroll, visszacsatolás, motiválás ahhoz, hogy elkötelezetten végezd a futóedzéseidet.

Ha viszont belevágsz az önálló edzésmunkába, a következőket javasoljuk:

  • Vegyél részt sportorvosi kivizsgáláson, ha egészséges vagy végeztess teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot. A kapott információkat használd is az edzéseid során.
  • Szánj időt arra, hogy online elérhető edzésterveket tanulmányozol és magadra szabsz. Jó, ha alap edzésmódszertani témákról tájékozódsz. Óvakodj a teljesen egyforma edzéshetektől, amelyek túl azon, hogy nem fejlesztenek hatékonyan, egy idő után unalmassá is válnak, ráadásul nem biztos, hogy mindig minden hetedhez ugyanaz a terv passzol.
  • Vezess edzésnaplót, amely egyben tervező is. Erre vannak alkalmazások is, de egy egyszerű excel táblázat is tökéletesen megteszi. Rövid és hosszú távú edzéstervedet rögzítsd ebben, illetve az edzéseid adatait, a megélt érzéseket, kapcsolódó gondolatokat szintén.
  • A versenycéltól visszafelé dolgozz, ha megvan a naptárban az esemény, melyen szeretnél rajthoz állni, akkor ettől a dátumtól visszafelé építsd fel az edzéstervedet. Ütemezd be a csúcs edzéseket és a főversenyt megelőző edzőversenyeket. Már itt kalkulálj a rendelkezésedre álló idővel: munkával, szabadságra meneteli lehetőségekkel, családi programokkal, jelöld be az edzések napját és építsd fel a programot. Ha tudod tervezni a munkamennyiséget, akkor azokban a hetekben, amelyek a kulcsedzéseket, edzőversenyeket és a célversenyt tartalmazzák, vedd könnyebbre, dolgozz kevesebbet, pihenj többet.
  • Finomítsd a tervet, szokd meg, hogy minden hétvégén rátekintesz a következő hétre és győződj meg arról, hogy a terv illeszkedik a való élethez. A súlyponti edzések köré építsd a könnyű futásokat, keresztedzéseket, az erősítésről se feledkezz meg. Ha az élet közbeszól és ki kell hagynod egy edzést vagy rövidebbre venni, inkább a könnyű futás napját alakítsd át, a hét legfontosabb edzései mellett kötelezd el magad.
  • Járj rendszeresen sportmasszőrhöz, nyújts, hengerezz az edzések között, fektess különös gondot a regenerációra, ezen belül az alvásra és a táplálkozásra is. Ha van más a környezetedben, aki hozzád hasonlóan készül, oszd meg vele a tapasztalataidat, ha ismersz olyan futót, aki azonos versenyre készül, az útvonal megismerésében is segítségül lehettek egymás számára, akár közös bejárások formájában.

Galéria / 7 kép

Sose hagyd ki! Útmutató a nyújtáshoz

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók