Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ha úgy döntöttél, az idei év a szórakozásé lesz és nem az egyéni csúcsoké, tarts velünk, segítünk elindulni az úton!

motiváció, egészségesebb futóév, futócél,
Facebook
Twitter
Pinterest
Amikor már évek óta taposod a malmot futóként, jól jön egy olyan év, amikor más dolgokra helyezed a fókuszt az edzések és versenyek során. Mutatunk 10 olyan elhatározást, ami jól jön egy egészséges, boldog és lazább futóévhez!

Felejtsd el a fogyást, inkább „optimalizáld”, vagyis egyszerűsítsd az életed, mert nem lehetetlen, hogy ezzel a hozzáállással fogod végre elérni például az áhított testsúlyt is. De ne szaladjunk ennyire előre…

Az egész célkitűzés lényege a gondolkodás tudatos átalakítása lenne: élj úgy, hogy az az értékeiddel összhangban legyen, helyezd előtérbe azt, ami fontos, nem pedig olyan belsőnek vélt elhatározásokat, amiket valójában külső körülmények „kényszerítenek” rád. Ezek mellékterméke egy drasztikus fogyókúra, a kielégíthetetlen fogyasztási szokások és akár a futócélok megfogalmazása mögött megbúvó futótársadalmi elvárások.

Olvasd el ezt is!

Most figyelj belülre és gondold át a következő 10 elhatározást!

1. Az élethez – és persze a futáshoz is - kellő mennyiségű és minőségű üzemanyag szükséges

Az emberi test egy csoda. Elfogyasztasz egy tányér rizst és tudsz belőle futni. Fontos, hogy a tömeged ne minimális, hanem optimális legyen, hiszen általa van energiád mindenhez, így a munkához, a bevásárláshoz, a családtagiddal eltöltött időhöz és persze a futáshoz is. Ahelyett, hogy a makrotápanyagok számlálására vagy a kalóriák korlátozására összpontosítanál, étkezz úgy, hogy jól érezd magad és energiát adjon a céljaid eléréséhez. Szeretnél erősebb sportoló lenni? Jobb társa a párodnak? Gondoskodóbb szülő? Akkor hagyd abba a szigorú táplálkozási megkötéseket, viszont koncentrálj arra, hogy eleget (ne sokat) és megfelelő minőségű ételeket fogyassz!

2. Vásárolj kevesebb ruhát, futófelszerelést

A globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 10 százaléka a ruházati iparból származik – ez több, mint az összes nemzetközi repülőjáratból, hajózásból, teherszállításból származó károsanyag-kibocsátás együttvéve. Ha vásárolsz, a szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazó országok termékeiből érdemes választani, például több európai ország követi a reduce, reuse, recycle elveket a gyártás során, ami annyit jelent, hogy újra felhasználni, újra feldolgozni a fogyasztási cikkeket, ám mindezek mellett is mérsékelten fogyasztani. Amit lehet, javíts vagy javíttass meg ahelyett, hogy veszel egy másikat, akkor vegyél újat, ha végképp elhasználódott.

motiváció, futóedzés, lépcsőzés, sportolás
forrás: Getty Images

3. Ne mantrázd folyton azt, hogy jobban kell kinézni!

Ha erősítesz az szuper és nagyon fontos, de mégsem pont azért, mert attól szebb leszel, hanem a tested funkcionális működéséhez szükséges az egészséges izomzat. Ám az nem a kockáshas, és a sárgadinnye méretű bicepsz lesz, sőt, az sem elvárás, hogy minden erősítő edzés után dög fáradtan és csatak izzadtan bámulj magad elé. A legjobb erősítő program az, amelyet úgy tudsz teljesíteni, hogy nem érzel túlzott fáradtságot vagy fájdalmat. Az erőnléti edzésnek támogatnia kell a futást, nem pedig megnehezíteni. Ráadásul a futáshoz nagy mennyiségű izomtömeg egyáltalán nem szükséges.

4. Indíts edzésnaplót

Ha eddig csak fejben rögzítetted az elvégzendő és elvégzett aktivitásokat, kezdj naplózni. Rögzíts minden mozgásos tevékenységet és a hozzájuk kapcsolódó adatokat, benyomásokat, sőt azt is, hogyan aludtál, merre futottál, mit láttál, kivel találkoztál az útvonalon, mitől érezted magad jól vagy akár kellemetlenül. Írd magadnak, ne egy alkalmazáson belül vezesd, másokkal megosztva. Ez legyen a tiéd, amolyan offline edzésnapló. Légy őszinte és sebezhető, hisz te vagy az egyetlen ember, aki valaha is látni fogja! Fogadd el a rossz napokat és ünnepeld a jókat. Azért jó mindez, mert mire lejegyzel mindent, kellő távolságból szemléled az eseményeket, ez lehetővé teszi számodra, hogy átgondold, mi az, ami számít, így következetesebb és egészségesebb maradhatsz.

5. Az aktivitásra összpontosíts, ne a kilókra

Nagyon sok futó küzd kisebb-nagyobb súlyproblémákkal. Ezek orvoslásának egyik legegyszerűbb módja – pláne, ha kicsi pluszról van szó – ha egyszerűen aktívabbá válsz, azaz többet mozogsz. Ráadásul ezzel az egészségi állapotodat tovább javíthatod és fenntarthatóbbá válik a testsúlyod is. Mondhatnánk azt is, hogy dobd el a mérleget (persze azért ez nem szükséges) és iktass be egy további edzést hetente, ami nem kell, hogy futás legyen (nyilván az is lehet). Autóról válts bringára, ne használj liftet és mozgólépcsőt, és figyeld meg - pláne, ha egyébként a táplálkozási szokásaidban nincs kirívó jelenség – hogy hamar rendeződni fog a súlyod!

6. A lelki egészséget helyezd előtérbe

A mentális egészség kihagyhatatlan állapot a sportolók számára is. A lelki egészséggel kapcsolatos küzdelmeket ugyanúgy kell kezelni, mint a fizikai sérüléseket. Ha például fáradásos törést szenvedsz és azt mondanánk biztatásul, hogy egyszerűen lépj rajta túl, vagy ne törődj vele, súlyosabbá válhatna a sérülés. Ilyen helyzetben a pihenés az egyetlen út, ami a gyógyuláshoz vezet, majd pedig a fokozatos visszatérés. Az elme ugyanezt a figyelmet érdemli. Idén duplázd meg a gondoskodást a mentális jóllétedért, ehhez segítség a meditáció, a naplóírás vagy bármilyen olyan gyakorlat, foglalkozás, ami éberebbé tesz a belső állapotodat illetően. Noha a futás és általában a testmozgás nagyszerű eszközei a mentális betegségek bizonyos típusainak enyhítésére és megelőzésére, ám nem jelentik a kizárólagos eszköztárat.

7. Hallgass a testedre

Csakúgy, mint az állóképesség vagy a gyorsaság, az önmegfigyelés képessége is fejleszthető. Elvileg egyszerű kellene, hogy legyen: ha fáradt vagy, akkor pihensz, ha éhes vagy, akkor eszel és ha valami fáj, akkor nem futsz. Szokj rá arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül reagálsz a tested természetes jelzéseire, ahelyett, hogy megfeszülsz és erőlködsz. Azaz hallgass a testedre, amikor suttog, így nem kell hallanod, amikor sikít. A tested a stresszt ismeri, nem a kilométereket, amiket meg kell tennie. Ha nehéz napod van, és az edzéstervedben szereplő edzés túl soknak tűnik, adj magadnak pihenőt soron kívül. Ha pedig a futás gondolata nyomaszt és nem motivál, engedd el egy időre, sportolj mást. A futás erőltetése akkor, ha fáradt, éhes vagy sérült vagy, nem erény, hanem felelőtlenség.

motiváció, futótárs, kezdő futó, lelki egészség,
forrás: Getty Images

8. Úgy pihenj, ahogyan futsz: tudatosan és rendszeresen

Sokszor szembesülünk azzal, hogy milyen sok elhivatott, igazán szorgalmas futó rója a kilométereket éveken át. Csodájára járunk a kemény edzéseknek, a jó iramban megtett hosszú futásoknak, a gazdagon gyűlő heti kilométerszámnak. Mindeközben aránytalanul kevés figyelem jut a pihenésre, pedig akkor épül be és hasznosul a kemény munka, ha újra és újra képes vagy kipihenni a futásokat. Pihenés nélkül a szervezet nem tud alkalmazkodni az általad adott ingerekhez. Stressz+pihenés = alkalmazkodás. Stressz+stressz+stressz, pihenés nélkül = sérülés, túledzés, motivációvesztés. A pihenést tudatosan építsd be az edzésrendszeredbe, írd be az edzésnaplódba, így tudsz hosszú távon fejlődőképes és motivált futó maradni.

9. Fektess energiát a futóközösségbe

Idén fordíts időt és energiát azokra a közösségi eseményekre, aktivitásokra, amelyektől korábban te is sokat kaptál. Lehet ez önkéntes munka egy-egy versenyen, építhetsz magad új futóközösséget a lakóhelyeden, mentorálhatsz kezdő futótársat, szervezhetsz szemétszedést az erdőben, ahol rendszeresen futsz, gyűjthetsz futófelszerelést olyan egyesületek számára, akik fiatalok sportolását segítik. Keress valamit, ami érdekel, és amiben jó érzéssel el tudsz mélyedni. A futás leginkább énközpontú, mégis számos módon használhatod jó platformként, ráadásul mások támogatása és a közösséggel való kapcsolattartás nemcsak másoknak jó, hanem a teljesítményed javításában is segíthet.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

1095 Ft 995 Ft

Megnézem

10. Légy lazább és vedd könnyedén

Az eddig elhangzottak nem biztos, hogy segítik a maratoni PB-d javítását, valószínű kockahasad sem attól lesz, hogy mindezt megfogadod. De reméljük, hogy javaslataink segítségével idén sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben. Állj ellen a kísértésnek és ne a fizikai lehetőségeidet optimalizáld tovább (netán túl), hanem szórakozz többet. Az élet jóval értékesebb annál, semmint influencerek követőiként, magazinok üzenethordozóiként, fogyókúrás módszerek alanyaiként, cuccok halmozóiként éld meg a produktivitást, valamilyen külső teljesítménycél elérése érdekében. A legfontosabb dolog, amit idén tehetsz, az az, hogy teljes mértékben magadévá teszed a „have fun” filozófiát!

Tovább olvasok

Videók