Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Íme, amit mi futók Lionel Messitől tanulhatunk!

Lionel Messi, futball, foci, foci drukkerek, futás és foci,
Facebook
Twitter
Pinterest
Függetlenül attól, hogy a focirajongók táborába tartozol, netán még soha életedben nem láttál meccset, minden bizonnyal eljutott a híre annak hozzád is, hogy micsoda izgalmas összecsapás során vált idén világbajnokká az argentin labdarúgó válogatott, élén Lionel Messivel.

Nos kétségtelen, hogy a finálé sztárja a 35 éves, hétszeres Aranylabda díjas futballista lett, aki közel 18 éve, hogy hazája válogatott csapatában játszik. Legendás karrierjéből viszont mi futók is nagyon sokat tanulhatunk!

Olvasd el ezt is!

Következetesség, ami nem változik az idő múlásával

Például azt, hogy bár képességei természetesek a pályán, évtizedek óta keményen megdolgozott mindezért. „Korán kezdek, és sokáig maradok, napról napra, évről évre ez nem változott” – mondta Messi. „17 év és 114 nap kellett ahhoz, hogy egyik napról a másikra óriási szenzációvá váljak.” Ezt a világbajnoki cím elnyerését követően nyilatkozta.

Lionel Messi 2004-ben kezdte profi labdarúgó-pályafutását, és 2006-ban szerepelt első világbajnokságán. A 2022-es kupa volt a negyedik Argentína számára, ám Messi csapata először nyert. A most 35 éves sportoló ötéves korában kezdett el játszani szülővárosában, az argentin Rosarióban. Tehát 30 éve töretlenül és elhivatottan űzi a focit, hogy elérje karrierje szempontjából legfontosabb elismerést.

Futóként valószínűleg már magad is hallhattad, hogy a következetességet, a fejlődés, a teljesítménynövekedés kulcsaként szokás említeni. A hosszú időn keresztül, szorgalmasan elvégzett munka az, amitől a sikert várhatjuk. A siker egy amatőr futó számára az, ha eléri a kitűzött célt. Messi számára is sok olyan mérkőzés akadt a pályája során, ahol a teljesítménye csekélyebb volt annál, mint amit rajongói általában látnak tőle. Nincs ezzel másképp a futók nagy átlaga sem. Vannak rossz edzések és még rosszabbul sikerült versenyek. De ha időt és energiát áldozol az edzésekre és a futáshoz, a jó teljesítményhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre, akkor a csoda veled is megtörténik!

foci, futball, Lionel Messi
forrás: Getty Images

Mestere a lassú futás és a gyaloglás művészetének

Sok futó egyszerűen képtelen lassan futni, ám a kutatások azt mutatják, hogy nagyon hasznos lenne elsajátítani a valódi kocogás képességét. Ha elégé sokáig betartod a 80/20-as futás rendszerét (az edzések 80%-a könnyű, 20%-a nehezebb), idővel kitartóbbá és gyorsabbá válsz. A Horvátországgal szembeni meccsen, Messi a megtett táv több mint felét az 1-es pulzuszónában töltötte, melyet a FIFA az álló helyzet és a 7 km/h mozgás közötti sebességként határoz meg. Becslések szerint az esetek 85 százalékában ebben a zónában tartózkodik egy-egy mérkőzés során, viszont amikor sebesen kell mozognia, azt rendkívül gyors iramban teszi.

A lassú futás úgy segít fejleszteni az állóképességet, hogy közben nem okoz gondot megtenni a távot, a mozgás nem pazarol komoly energiákat, ugyanakkor a gyorsasági edzésmunka során és egy-egy versenyen a magas szintű állóképesség abban támogat, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

A mentális erő elengedhetetlen

Messinél 11 éves korában növekedési hormonzavart diagnosztizáltak, amit emberi növekedési hormoninjekciókkal kezeltek, a kúra a családja számára óriási anyagi terhet rótt. Annak ellenére, hogy gyermekkorában kisebb volt társainál, Messi kemény munkája és elhivatottsága az FC Barcelonáig repítette őt, melynek utánpótlás csapatába került már 13 éves korában! Ugyan 170 cm-es termetével nem tartozik a legmagasabb játékosok közé, ám arról ismert, hogy alacsonyabb súlypontját mindig a javára tudta fordítani a pályán.

Az alkati adottság egy dolog, de jó, ha tudod, hogy le lehet küzdeni olyan kihívásokat is, melyek első körben megoldhatatlannak tűnhetnek. Mindebben a mentális erőnlét kulcsfontosságú, mert amikor szembesülsz az akadályokkal, akkor léphetsz tovább, ha elhiszed, hogy képes vagy fejlődni egy-egy kudarc ellenére is. Elfogadni, ahol éppen tartasz, és a legjobb tudásod szerint eligazodni a kihívásokban, fejleszti a kitartást és a mentális szívósságot, felkészít a kemény versenyekre és arra, hogy az életben elkerülhetetlen, hogy akadályokkal nézz szembe.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

1095 Ft 995 Ft

Megnézem
Tovább olvasok

Videók