Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell

terepfutás, ultrafutás, UTH, Klucsár Marcell, motiváció,
Facebook
Twitter
Pinterest
Aki végül élete első UTH-ján rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel!

Ma egy hete, ilyenkor már úgy ünnepeltük őt, mint a Salomon Ultra-Trail Hungary eddigi legfiatalabb győztesét. 21 éves múlt januárban és nem az UTH volt az első ultrája, mégis az eddigi legjelentősebb sikerét érte el múlt vasárnap futóként. Ismerjétek meg Klucsár Marcellt az UTH idei leggyorsabbját!

A második legfiatalabb versenyző voltál az Ultra-Trail Hungary történetében (a legifjabb teljesítő az akkor 18 éves Madas Bálint volt 2018-ban, a szerkesztő) Viszont győztesként biztos, hogy te vagy a legfiatalabb. Milyen úton jutottál el oda, hogy ilyen fiatalon már ilyen hosszú távokat teljesítesz?

A Vadlán hosszú távján 2019-ben már indultam, de korábban, 15 éves koromban kezdtem el hosszabb távokat megtenni, eleinte teljesítménytúrákon egy jó barátommal és gimnáziumi tanárommal -ezek is tartalmaztak már valamennyi futást. Kiskoromban is mindig sportoltam valamit, meg sokat jártunk túrázni a családommal. Emellett jött a hegymászás, így 16 évesen már a Mont Blanc csúcsán állhattam édesapámmal. Ekkor már nem voltak ismeretlenek az 50, 80, 100 km-es távok sem. Nagyjából ebben az időszakban kezdtem tudatosabban foglalkozni a futással, étkezéssel, életmóddal.

Mesélnél konkrétan az UTH-ra való felkészülésedről? Illetve arról, hogy milyen gondolatokkal vágtál neki ennek e versenynek? Benned volt például az, hogy győzni szeretnél, vagy a futás során alakult egy helyzet, amivel aztán éltél?

Nagyon vártam a versenyt, hiszen az UTH-ról sokat hallottam, de még sosem futottam rajta. Nem volt számomra ismeretlen az útvonal, de azért bejártam a megelőző hetekben. Egy betegség nehezítette a felkészülésem, ami miatt ki is kellett hagynom edzéseket, de az ilyen előfordul. Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam, eszembe sem jutott a rajtlistát elnézve. Nem volt elvárásom magammal szemben az idő és a helyezés tekintetében. Jó élményt akartam szerezni, úgy, hogy egyben maradjak a végére, és hogy magamhoz képest jót fussak. Verseny közben valahogy előre kerültem, majd eltűntek a többiek mögöttem, csodálkoztam is. Végig bennem volt, hogy úgyis utolérnek, de nem így lett. Nagyjából az utolsó 10 km-en kezdett bennem tudatosulni, hogy ez innen már meglehet, és talán az utolsó lejtőn még tudok egy jó tempót diktálni. Egyébként simán nyerhetett volna más is, ez most jól jött ki nekem.

Olvasd el ezt is!

Maga a verseny hogyan zajlott számodra? Van egy nem túl ideális éjszakai rajt. Erre például sikerült rákészülni, rápihenni? Meleg volt, ahogy szokásosan, ez hogyan hatott a teljesítményedre? Volt valaki, aki depózott neked a verseny során?

Nem volt gondom az éjszakai rajttal. A nagy meleget meg szoktam érezni, sokat lassít az emberen, de edzésnek kiváló. Mivel délelőtt beértem így a legnagyobb hőséget megúsztam, persze azért már éreztem a végén és igyekeztem hűteni magam. Külön kísérő emberem nem volt, a CREW mindenhol nagyon segítőkész volt, mindenben segítettek, amiben tudtak. Féltávhoz küldtem előre a frissítésem egy részét. A verseny során leginkább a pályára, a frissítésemre, a szervezetem jelzéseire figyeltem, az első órákban a pulzus volt mérvadó. A táv második felében persze már nem vittek olyan könnyedén a lábaim, de hát nem is azért vagyunk ott, hogy könnyű legyen. Egy ilyen távon mindig vannak megoldandó problémák, most viszonylag jól sikerült kezelni ezeket. Nagyon élveztem az UTH-t, a jó társaságot, a sok vaddal való találkozást, és a gyönyörű tájat.

Az UTH melyik szakasza fekszik legjobban és melyik legkevésbé számodra?

Nehéz lenne egy legjobb szakaszt kiemelni, az UTH-n sok a gyors, jól futható lejtő, de a siratófalak meg nagyon jól tudnak esni, változatosságot biztosítva az izmoknak és az elmének. Talán, ami kicsit kellemetlenebb volt, az a meredek betonlejtő, meg Lepencénél a köves csalános rész, ahol nagyon figyelni kellett, de ezek nem voltak hosszú részek.

Végül közel 13 perc előnnyel, 11 óra 39 perc 58 másodperces időeredménnyel értél célba elsőként. Ha jól tájékozódtam, ez az eddigi legnagyobb sikered terepfutóként. Mit ad mindez a további futócélokhoz számodra?

Értékes tapasztalat és nagy élmény volt. Új embereket ismerhettem meg, és itt is megtapasztaltam ennek a közösségnek az erejét és nagyszerűségét.

terepfutás, ultrafutás, Klucsár Marcell, UTH,
forrás: Salomon Ultra-Trail Hungary
Tavaly Marcell második lett a Burger King Ultrabalaton Trail leghosszabb távján, ami 115 km.

Rácáfolsz arra, hogy az ultrafutás az érettebb korú futók sportja. Ráadásul látható, hogy magashegyi környezetben is rendszeresen mozogsz. Mennyit futsz átlagosan ahhoz, hogy bírj egy ilyen 100 kilométer feletti terep útvonalat?

Ez nagyon változó, az adott céltól függ, vagy hogy éppen milyen versenyre készülök. Alapból heti hatszor futok, és kb. 9-14 óra között mozog a mennyiség. Emellett szoktam még keresztedzéseket végezni, az erősítést nagyon fontosnak tartom.

Láttam, hogy voltak Kör próbázásaid, mind sikertelen volt és minden alkalommal télen indultál. Váci vagy, tehát feltételezem, a Börzsönyt úgy ismered, mint a tenyeredet. Milyen nehézségek miatt kényszerültél megállásra és miért pont télen vágtál neki az amúgy is nehéz útvonalnak?

Igen, valóban próbálkoztam már a Körön. Volt, hogy a bokám tört el, volt, hogy a hideggel gyűlt meg a bajom. Ez egy teljesen más műfaj, mint egy szervezett rendezvény, ez nem egy verseny, hanem egy kihívás. Megvan a varázs annak, amikor csak te vagy és a Börzsöny, főleg segítő nélkül, télen pedig még inkább. Nehéz lenne átadni a hangulatát, de olyasmi ez, mint amit a magashegyekben, vagy más szélsőséges körülmények között is lehet tapasztalni, hogy milyen aprók és jelentéktelenek vagyunk a természetben. Futásban és hegymászásban is voltak már sikertelen kalandjaim, de ezekből lehet a legtöbbet tanulni és fejlődni. Ez része a játéknak. Tervezek még futni a Börzsönyben, sokat, és akár még hosszút is.

terepfutás, ultrafutás, Klucsár Marcell, dobogó, eredményhirdetés, UTH,
forrás: Salomon Ultra-Trail Hungary
Salomon Ultra-Trail Hungary
111 km / 4182 méter szintemelkedés

Férfi dobogósok

1. Klucsár Marcell - 11:39:58
2. Dittrich András - 11:52:52
3. Belus Tamás, Puskás Máté - 12:16:06

Mivel foglalkozol, amikor nem futsz: tanulás, vagy már munka teszi ki az életedet a sportolás mellett?

Most egy átmeneti időszakban vagyok, de alapvetően tanulok, amennyit tudok dolgozok, meg zenélek.

Segíti valaki a felkészülésedet?

Igen, most február óta az edzőm Lőrincz Olivér. Előtte magamat edzettem évekig, voltak nem rossz futásaim, de voltak sérüléseim is, és nem volt optimális a fejlődésem. Ezt mindenképp egy nagy szintlépésnek tartom, és bár még nem régóta dolgozunk együtt, de megvan a hatása, és élvezem a közös munkát.

Tovább olvasok

Videók