Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Öt kilométertől a World Marathon Majors versenyek és Ironmenek céljáig – Waller Gabival beszélgettünk

maraton, World Marathon Majors, triatlon, Waller Gabriella,
Facebook
Twitter
Pinterest
Rákóczi Gabriella vagy, ahogyan angol férjével való házasságkötése óta hívják, Gabriella Waller, 2011-ben költözött Angliába. Pár évre rá futni kezdett a testvérével, majd három évnyi szorgos kilométer- és adománygyűjtésnek köszönhetően egy World Marathon Majors (WMM) érem tulajdonosa lett. Közben fájdalmas tragédia árnyékolta be az életét, a gödörből, melybe került, komoly triatlonos álmai segítették ki.

Minderről a derűsen ránk tekintő fiatal nő arca a fotóiról semmit nem árul el, s a vele való beszélgetés során is a céltudatosság, az erő és az optimizmus árad belőle. Szorgalmasan készül mindig aktuális versenyére és teszi a dolgát a vezetőfülkében is egy brit vasúttársaság mozdonyvezetőjeként.

Olvasd el ezt is!

Mesélsz a kezdetekről, az első futólépésekről?

A héten lesz pont 7 éve, hogy elindultam az első futóversenyen, egy közeli városban volt egy félmaraton. Hat hónappal a verseny előtt a testvérem benevezett mindkettőnket. Előtte 5 kilométer volt a leghosszabb távunk. Viszont mielőtt Angliába költöztem volna, otthon kézilabdáztam általános iskolás korom óta. De sose futottam hosszú távot. Ám erre az első félmaratonra komolyan készültem online edzéstervet követve.

Láttam, hogy komoly fogyás is kapcsolódik a sportos úthoz. Esetleg ez is motivált arra, hogy egyre többet fuss?

Őszintén…nem annyira. Vékony sportos voltam, mikor Angliába költöztem 2011 nyarán. Aztán szépen lassan jöttek fel a kilók. Ami nekem a tükörben fel sem tűnt. A munka fontosabb volt, mint a mozgás kezdetben, plusz rengeteg új étel volt, amit ki akartam próbálni. Száz tízen pár kiló voltam, mikor a legtöbbet mutatta a mérleg. E körül teljesítettem az első maratonom 2017-ben. Tudom nem ajánlott vagy éppen nem egészséges. Aztán az edzések hatására fogytam valamennyit, de nem sokat.

Hogy jutottál el oda, hogy a World Marathon Majors versenyeket teljesítsd?

A sok félmaraton után úgy éreztem, hogy szükségem van egy újabb kihívásra, ekkor jött a maraton gondolata. A 2017-es londoni maraton lett a cél. Jótékonysági szervezet által sikerült indulom. Verseny közben végig azt éreztem, hogy bőven elég lesz egyetlen maraton. Viszont amikor a célban megkaptam az érmet, feltűnt egy különleges és hatalmas érem néhány futó nyakában. Rövid nyomozás után kiderült, hogy ez a World Marathon Majors versenyek teljesítéséért járó medál. Ekkor jött az újabb gondolat: teljesíteni a WMM versenyeket. Elkezdtem a tervezést, hogyan kerüljek be a többi 5 versenyre, hogyan fussam le a következő 23 hónap alatt őket. A London Marathonnal együtt négy maratonra jótékonysági nevezéssel kerültem be, kettőre pedig utazási irodán keresztül tudtam nevezést vásárolni.

maraton, World Marathon Majors, WMM, ironman
forrás: Waller Gabriella

Hogyan zajlik az adománygyűjtés ilyenkor? Mennyi időd van rá, hogy összegyűjtsd a vállalt összeget és mennyire nehéz vállalás ez Angliában?

Itt Angliában ez a tevékenység igen népszerű és viszonylag szívesen is adományoznak jótékony célra az emberek. Ismerőseimen és munkatársaimon kívül én is hozzátettem egy keveset ahhoz, hogy a vállalt összeg meglegyen. Átlagosan a vállalt adományok 75 százalékát minden alkalommal sikerült összegyűjtenem, a maradék 25-öt pedig magam álltam, illetve a családom is besegített. Erre volt körülbelül 10-12 hónapom minden alkalommal a versenyek előtt.

Melyik volt az a két verseny, melyre nem jótékonysági nevezéssel jutottál be?

A New York-i maratonra és Bostonba utazási irodával mentem. Bostonnál is néztem a jótékonysági nevezési lehetőségeket, de az tényleg nagyon sok pénz, amit nem tudtam vállalni. Tehát, ha nem tudsz kvalifikálni időeredménnyel, mert nem vagy gyors, és be sem sorsolnak a mezőnybe, akkor ez a két lehetőség van arra, hogy biztos indulási lehetőséget szerezz.

Olvastam, hogy az utolsó verseny, a bostoni maraton előtt váratlanul elhunyt a férjed.

Igen, 2019 áprilisában a férjem összeesett és meghalt. Tokióba még elmentünk együtt, aztán Bostonba 4 héttel később már egyedül mentem. Mivel a lelki megrázkódtatáson túl, fizikailag egészséges voltam, nekivágtam egyedül is. Nem tehettem mást, mert különben teljesen elbukom a nevezést és persze a befizetett összeget is. Viszont mikor hazajöttem, úgy éreztem, hogy soha többet nem fogok sportolni.

Aztán mégis a sport lett a gyógyír a gyászra…

Pár hónap semmittevés után – csupán dolgozni jártam – rájöttem, hogy változtatnom kell, mert az élet nem állt meg. 30 éves voltam akkor és nyilván nem gondoltam rá, hogy annyi idősen özvegy leszek. A maratonok után valami újat szerettem volna kipróbálni, ami hosszabb és kikapcsol, így jött a triatlon és az Ironman. Kerestem egy triatlon edzőt, aki azóta is foglalkozik velem edzőként, és neveztem a helyi Ironman versenyre, ami 2020-ban a Covid miatt elmaradt. Viszont sikerült hazajutnom a nagyatádi ExtremeMan-re, így az volt az első hosszútávú triatlon versenyem és egyben az első hazai sportesemény, amin indultam. Tavaly eljutottam Texasba, ahol a második Ironmant is teljesítettem, most április 22-én pedig visszatérek Texasba.

triatlon, bringázás, országúti, maraton, ironman,
forrás: Waller Gabriella

Ha jól tudom, ismét nekifutottál a WMM versenyek második sorozatának is, igaz?

Igen, eddig teljesítettem újra a londoni, a New York-i és a berlini maratont. Most az a tervem, hogy megpróbálok olyan szinten fejlődni futóként, hogy kvalifikációval bejussak például a bostoni maratonra, ehhez 3 és fél óra alatt kellene maratont futnom. Egy órányit kell fejlődnöm. Ehhez el kell majd engednem egy időre a triatlont, mert még több futóedzésre lesz szükség.

Mik az idei tervek még, a texasi verseny után akkor visszatérsz a maratonok világába?

Lesz még szeptember 24-én egy Ironman Chattanooga-ban, Tennessee államban, oda is megyek. Jövőre viszont, ha kevesebb Ironmant vagy akár csak egy felet terveznék, akkor vissza tudnék menni például maratont futni Chicagóba, pláne, ha sikerülne a bejutás, most a sorsolásra bíznám magam.

Megakadt a szemem azon is, hogy fiatal nő létedre mozdonyvezető vagy. Mesélnél arról, hogyan találtad meg a helyed ebben a világban, ami ráadásul nem könnyű munkabeosztást jelent?

2016 óta dolgozom a vasúti társaságnál. Korábban peronon dolgoztam, majd 2019 végén kezdtem a mozdonyvezetői kurzust, amin a Covid sokat lassított, de végül 2022 januárjában sikeresen eljutottam oda, hogy egyedül vezessek vonatot, addigra lett meg az összes szükséges vizsgám. A Londontól déli irányba tartó járatokon vagyok, vannak hosszabb, de rövidebb útjaim is. A leghosszabb 2 óra 20 perces és a tengerpartig, Portsmouth-ig tart. Karácsony két napját leszámítva - és persze beosztástól függően - dolgozom hétvégén és egyéb ünnepnapokon is. De egyébként az eredeti végzettségem informatikus és programozást tanultam otthon.

mozdony, vasút, maraton,
forrás: Waller Gabriella

Milyen futó vagy?


Név: Waller Gabriella
Kor: 34
Foglalkozás: mozdonyvezető

Kedvencek

Cipő: Nike Pegasus FlyEase
Kiegészítő: Garmin Fenix 6 Pro solar óra
Edzéstípus: futás, utána bicikli
Edzőhely: helyi város utcái, amiket úgy ismerek már, mint a tenyeremet
Keresztedzés: úszás
Futás utáni ital: epres protein shake
Frissítő: Tailwind
Verseny vagy táv: maratoni táv
Zene (ha szeretsz zenével futni): napjaink pop zenéje
Regenerációs módszer: hengerezés vagy hosszabb séta a kutyákkal
Évszak: nyár
Napszak: reggel
Kutyafajta: bichon havanese
Mondat, ami segít, ha nehéz: Run. Because you CAN.

Tovább olvasok

Videók