Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Milyen keresztedzést javasolnak a szakértők a félmaratoni felkészülés alatt?

futas felmaraton felkeszules keresztedzes nightrunluxuskivitelben
Facebook
Twitter
Pinterest
Már tényleg csak néhány szűk hét választja el a Budapest Night Run Luxuskivitelben játékunk két nyertesét a startvonaltól. Mindketten nagyon készülnek a versenyre, a futóedzések mellett pedig nem maradhatnak el más típusú mozgások sem. Cikksorozatunk következő részében arról lesz szó, hogy az edzők milyen keresztedzéseket javasolnak a félmaratoni felkészülés mellé.

A Salomon Magyarország, a MaratonMan Depo és a Squeezy támogatásával meghirdetett Budapest Night Run Luxuskivitelben játékunk férfi győztese, Hasilló Norbert igazolt kézilabdajátékos, így számára nem újkeletű fogalom az erőnléti, vagy a funkcionális edzés. A félmaratoni felkészülésében pedig igazán profi segítsége van Zarándy András személyében, aki a Garmin Running Club futóedzője, valamint a Salomon Running Team Hungary sportolója. Nem mellesleg közel 20 éven át profi snowboardversenyzőként járta a világot, tehát számára sem ismeretlen fogalom a tudatos edzés. A két sportember így hamar megtalálta a közös hangot, és természetesen Norbi meg is fogadja András tanácsait.

Kép
forrás: Kerékgyártó Péter

"A futás mellett végzett edzéseket két csoportra szeretem osztani. Ez egy teljesen sajátos felosztás és elnevezés általam, a szakirodalomban nem feltétlen így lehet vele találkozni" - kezdi András a szakmai felvezetést. "Én azt nevezem keresztedzésnek, amikor a futóedzések kivitelezését gátolja valami. Legyen ez rossz időjárás, sérülés, utazás, helyi adottságok vagy a nyári kánikula. Ilyenkor a futáshoz hasonló terhelést szeretek ajánlani a futóimnak. A keringési rendszert jól karban lehet tartani kerékpározással, úszással, evezéssel, kardió gépekkel. Mivel ezek az edzések a keringési rendszert és az izomzatot és dolgoztatják, ezért nagyon hasznosak és 1-2 hetes időintervallumban semmilyen teljesítmény csökkenést nem okoznak a futó életében. Azt az elvet követem, hogy forróságban bármikor le lehet cserélni egy futóedzést. Lehet kerékpározni, ahol a menetszél hűsíti az embert. Lehet úszni, ami felfrissíti a testet. Esetleg lehet légkondicionált edzőteremben kardiózni, ami szintén kíméletesebb. Ezenkívül a jelentős bemelegítést kicsit le lehet önkényesen is rövidíteni" - ismerteti a módszereit az edző, majd kitér a másik halmazra.

Miért nincs izomlázad minden edzés után? Egy erőnléti edző elmondja!
Miért nincs izomlázad minden edzés után? Egy erőnléti edző elmondja! Miért nincs izomlázad minden edzés után? Egy erőnléti edző elmondja!

"Másik nagy csoportja a futás mellett végzett edzéseknek a kiegészítő edzések, melyek célja, hogy egyéb képességeket fejlesszenek. Ilyen az erősítés, ami több részre bontható, hogy csak a futóspecifikus erősítést, a core edzéseket, a saját testsúlyos és a súlyzós edzéseket említsem. Ezek nagy hőségben vagy utazás alatt, általában légkondicionált edzőtermekben végezhetők. Jellemzően télen, hidegben, sötétben meghatározó részét képezik az teljes edzésmunkának, de a nyári kánikulában is "jó menekülő utak”. A kiegészítő edzésekhez sorolom a nyújtást, jógát, hengerezést, masszázst is. Ezek nagyon hasznosak, egész évben elvégzendő feladatok, de különleges időszakokban (sérülés, utazás, nyári kánikula) átvehetik a futóedzésekre szánt időt."

Kép
forrás: Szász Norbert

Norbi nyara elég sűrű, ráadásul hamarosan kezdődik számára a kézilabdaszezon is, így örül, hogy a futóedzéseket el tudja végezni.

"Alapvetően én a kézilabda és a kondis edzéseim mellett szoktam futni, de jelenleg csak a futóedzések férnek bele a napjaimba, azonban hamarosan kezdődnek a bajnokság előtti alapozó edzések, amik erősítő, futó- és labdás edzésekből állnak. Ezt kell majd összehangolnom a félmaratoni felkészüléssel. Természetesen a versenyre teljesen más jellegű futásokkal készülök, mint amiket a kézilabda edzéseken futunk" - avat be a mindennapjaiba Norbi, aki annyira komolyan veszi a futásokat, hogy rendszerint este jár edzeni, hiszen a verseny is az esti órákban lesz.

Egy hét nyaralás a futásban is belefér?
Egy hét nyaralás a futásban is belefér? Egy hét nyaralás a futásban is belefér?

A játék női győztese, Harmati Gréti számára is nagyon fontos, hogy a futás mellett más sport is helyet kapjon a naptárában.

"Nálam az úszás és a súlyzós erősítő edzések élveznek előnyt a futás mellett. Az úszás azért is fontos, mert olyan izmokat mozgat meg, amit a futás nem, emellett pedig az állóképességemet is jól fejleszti, és érzem a futásaimon a jótékony hatását. A súlyzós edzés pedig szuper módon megtámogatja az izmaim, ízületeim állapotát, a gyorsaságomhoz kimondottan sokat hozzátesz."

Gréti edzője, a Runner's World szakértője Markocsán Sándor "Sanyosz" is azon a véleményen van, hogy szükséges azokat az izmokat megdolgoztatni, amiket futással nem lehet fejleszteni, de még egy fontos szempont miatt is javasolja a keresztedzéseket.

"Érdemes megtörni a felkészülés monotóniáját, és ez az edző feladata, hogy ezeket a keresztedzés formákat úgy építse be a tervezésbe, főleg így az őszi versenyszezon előtt, hogy ne menjen a futás kárára, ne emésszen túl sok energiát, inkább a regenerálódást szolgálja. Az erősítést is be lehet építeni a tervezésbe, de ezt inkább az alapozó időszakban kezdjük el"

Kép
forrás: Szász Norbert
Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe!
Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe! Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe!

Javasolja szakértőnk, aki szerint futóként kulcsfontosságú a mélyizmok megerősítése.

"A core traininget mindenképp szoktam javasolni, hisz erősíti, stabilizálja a törzs izmait, amik tevékenyen részt vesznek a futásban is. A nyári hónapokban a kerékpározás és úszás is nagyobb szerepet kaphat, akár nyaralások alkalmával is, ha olyan helyre megyünk, ahol van lehetőségünk. A túrázás is hasznos lehet, kellő szinttel komoly erősítő hatása is van, de ezt a túra másnapján érezni is fogjuk."

Megjelent a Runner’s World Junior Bookazine – 50 oldalas atlétika vb melléklettel!
Megjelent a Runner’s World Junior Bookazine – 50 oldalas atlétika vb melléklettel! Megjelent a Runner’s World Junior Bookazine – 50 oldalas atlétika vb melléklettel!
Tovább olvasok

Videók