Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Külföldi vagy hazai versenyt válasszunk?

futas, futoverseny
Facebook
Twitter
Pinterest
Egy futószezon után (legyen az eredményes, vagy kevésbé az), amit alaposan kiértékelünk az edző vagy egy pohár forralt bor társaságában, kezdhetjük tervezni a következő szezonunkat.

Év vége felé, de legkésőbb az év elejére, a motivációs új futócuccok beszerzése után érdemes összeállítani a versenynaptárunkat is. Célszerű tavaszra és őszre (terepfutóként akár nyárra) egy-egy nagyobb versennyel terveznünk és köré kisebbekkel, amik a felkészülést szolgálják.

Olvasd el ezt is!

Mikor érdemes külföldi versenyt választanunk?

Akik aszfalton és síkon versenyeznek, mondhatják, hogy nincs olyan nagy különbség az itthoni vagy a külföldi utcai futóversenyek között…vagy mégis? Nézzük a hosszabb távokat! Én rendszeresen külföldön futok maratonokat, és nem azért, mert nem tetszik a SPAR Budapest Maraton, sőt szurkolóként mindig kint vagyok. Az itthoni verseny időpontját túl korainak érzem a saját felkészülésem szempontjából. Maga a verseny már viszonylag hűvösben van, de egy komolyabb 12-14 hetes célirányos maratoni felkészülés az egyre forróbb nyári hónapokban kezdődik, ahol is képtelen vagyok minőségi munkát végezni. Ezért aki szintén nehezen tűri a meleget, azoknak a késő őszi, kora téli időpontokat, helyszíneket javaslom (pl. október vége Frankfurt, december eleje Valencia, Malaga, vagy közelebb az észak olasz versenyek). Az optimális időpontok választhatósága az egyik, ami a külföldi verseny mellett szól. Mi általában többen megyünk ki egy-egy ilyen versenyre, akár 3-4 napra, így össze lehet kötni a futást egy azt követő városnézéssel is, tehát mint közösségi program is egészen kiváló. Ha nem szeretnéd magad intézni ennek a szervezését, akkor érdemes igénybe venni az erre szakosodott utazásszervezőket (pl. futazas.hu), akik a nevezés, a szálláskeresés, és kiutazás terhét is leveszik a válladról.

Fontos szempont még a verseny kiválasztásánál, hogy mennyire nehéz egy adott pálya. A tengerparti versenyek gyakran szelesek például. A verseny honlapján megtalálható a pályarajz, benne a szintkülönbséggel, ez is tartogathat meglepetést, ha csak nevezés után nézzük meg. A német, holland versenyekkel nem nyúlhatunk mellé, azokon kevés az emelkedő (Berlin, Amszterdam, stb.), Frankfurtban is mindössze 33m, ellenben a Budapest maratonon 177m szintkülönbséggel számolhatunk. Itt meg kell említeni a világ leghíresebb maratonját, a New York-it, ahol 310m körüli a szintemelkedés, ide ne a minél jobb eredményért, hanem a hatalmas élmény miatt menjünk, ha be tudunk kerülni.

Ha már az élményeknél tartunk…a külföldi versenyeken a szurkolásnak nagyobb hagyományai vannak, érezni, hogy a város szereti az adott versenyt, ott az autós inkább szurkol, mintsem szitkozódik a lezárások miatt. Ismét példaként hozom fel New York-ot, ahol az út szélén a versenyen végig 2 millió (!) ember szurkol, tényleg libabőrös élmény közöttük futni.

Ha jó időeredményt szeretnénk futni, akkor a népesebb külföldi versenyeket ajánlom, ahol kevesebbet futsz légüres térben, hiszen a te tempódban is biztos fut valaki, vagy találsz olyan bolyt, akikkel együtt mehetsz. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a külföldi versenyeken zömében már 3 órás célidőt belövő iramfutók is segítenek, míg itthon 3:30-asak az első „pacemakerek”.

verseny, futoverseny
forrás: Getty Images

Miért érdemes itthon versenyezni?

  • Nyilván az anyagi rész fontos kérdés, hiszen az euró árfolyam miatt a külföldi nevezési díjak is borsosabbá váltak, az utazás és szállás sem lett olcsóbb, ráadásul az ottani versenyközpontban lévő expók gazdag kínálata sem túlzottam pénztárcabarát.

  • Az itthoni versenyek vitathatatlan előnye a pályaismeret, hiszen akár már az edzéseken is felkészülhetsz az adott pályákon való futással, egyben vagy részletekben, így fel lehet készülni a várható nehézségekre.

  • Az időtényezőnek is nagy szerepe van, hiszen aki családos (főként gyerekes anyukáknál tapasztalom), annak az edzés időpontját is ki kell matekoznia, nemhogy egy hosszú versenyt, vagy akár ezzel egybekötött utazást.

  • Aki még nem versenyzett, és életében először méretteti meg magát, annak is a hazai pálya az optimális, hiszen az megfizethetetlen, mikor családtagok, barátok buzdítanak életed első versenyén.

De mindegy, hogy itthon vagy külföldön futsz, az élményt vidd haza magaddal!

Olvasd el ezt is!

Galéria / 5 kép

Öt különleges futóverseny mesés helyeken

Megnézem a galériát

Videók