Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Tudsz lazán, mégis hatékonyan futni?

motiváció, futáshatékonyság, futótechnika, izomzat, mosoly,
Facebook
Twitter
Pinterest
Kénytelenek vagyunk példaként a maratoni világcsúcstartó, Eliud Kipchoge futóstílusának látványát segítségül hívni ahhoz, hogy láttassuk, milyen az, amikor valaki nagyobb tempó mellett is látszólag könnyedén halad.

Merthogy van az a futó, aki bármilyen tempó mellett is küzdelmesen mozog. Látszik, hogy nem élvezi, amit csinál, hanem kínkeserves feladatvégrehajtás zajlik a futás során. Nos ezen érdemes változtatni, mégpedig azért, mert maga a hatékonyság is jobbá válhat, ha élvezettel tesszük!

Például ellenőrizd a mentális állapotodat!

Már az edzések során érdemes gyakorolni önmagad megfigyelését. Főleg a hosszabb futások, amik szimulálnak egy-egy versenytávot, adhatnak támpontot a belső állapotról. Ha úgy érzed, kezdesz belefeszülni a tempóba, a távba, az egész mozgásba, testrészről testrészre menj végig gondolatban önmagadon és próbálj ellazulni. Akárcsak a jógagyakorlások során zajló vezetett meditációban, futás közben is mond magadban, hogy például ellazítom az arcom izmait, ellazítom az állkapcsomat, ellazítom a vállaimat és így tovább… Idővel ez a rutin szokássá válhat, és lehet, hogy azon kapod magad, sorolod a különböző testrészeidet, melyektől a lazaság állapotát kéred. Ezzel a megfeszült tartáson lehet módosítani, ami segíti az izommunkát és az egész futótechnikára hatással van, a mozgás pedig könnyedebbé válik.

happy runner, mosolygás, motiváció, hatákony futás,
forrás: Getty Images

Lazítsd el a mimikádat és próbálj mosolyogni!

Kutatások azt igazolják, hogy azok a futók, akik edzés közben mosolyognak, javítják a futás gazdaságosságát, kevesebb oxigént használnak fel, és alacsonyabbra teszik az edzések és versenyek során észlelt megerőltetés arányát. Lehet, hogy először furcsán fogod érezni magad, hogy vigyorogva futsz, talán több tekintetet fogsz így magadra vonzani és arra is készülhetsz, hogy a versenyfotóid a médiafelületeken többször vissza fognak köszönni, ráadásul a befutóképeden sem egy megfáradt célba érkező köszön majd vissza, hanem egy mások számára is inspiráló figura, akinek nem pusztán sikerült a verseny, de még boldog is volt közben.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

1095 Ft 995 Ft

Megnézem

Végy egy mély lélegzetet és rázd le magadról a feszültséget!

Amikor észreveszed, hogy feszült vagy, egyszerűen - és a szó szoros értelmében - a karjaid segítségével rázd le magadról a kellemetlen érzeteket. Összpontosíts néhány pillanatig a légzésre, mélyítsd a levegő útját befelé és kifelé is, ha kell lassíts a futáson, hogy ezt a légzőgyakorlatot végre tudd hajtani. A lélegzésre való tudatos figyelem bármikor hasznos lehet, amikor kicsit több feszkó ragadt bent, lefekvés előtt pedig még az alvás minőségét is javíthatod általa.

Galéria / 11 kép

Motivációs idézetek futóknak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók