Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ezért legyen a napszemüveg nyáron alapvető futókiegészítő

napfeny uv sport futas sportszemuveg fenyvedelem
Facebook
Twitter
Pinterest
A szem közvetlen napfénytől való védelme nem csak a strandon nagyon fontos nyáron, hanem sportolás közben is. Máris megtudhatod, miért?

Ahogy magától értetődő, hogy védeni kell a bőrödet a közvetlen napfénytől, úgy a szemed világát is érdemes megóvni a káros UV-sugarakkal szemben. Futás közben ráadásul a teljesítményeden is észrevehető javulást tapasztalhatsz, ha napszemüvegben sportolsz, ugyanis az által, hogy nem hunyorogsz, az arcizmaid ellazulnak, ami bármilyen csekélységnek is tűnhet, épp olyan stresszel jár a test teljes izomzatát tekintve, mint ha például erősen ökölbe szorított kézzel rónád a kilométereket. A megfeszült arcizmok pedig a nyak-, sőt, még a vállizmokra is hatnak, amiket ugye mondani sem kell, hogy mennyire aktívan használod futás közben.

Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!
Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe! Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!

De nem csak az arcod, hanem a szemed lesz a leghálásabb, ha megvéded az erős napfénytől, ugyanis az UV-sugarak nagy részét elnyeli a szaruhártya, ami hosszú távon károsítja a szem belső szerkezetét. A szemedet pedig nem tudod naptejjel bekrémezni, ahogy mondjuk a válladat, vagy az arcodat, így kizárólag egy jó napszemüveg garantálhatja a megfelelő védelmet. Egy igazi sportszemüveg legfontosabb ismérve, hogy észre sem veszed, hogy futás közben rajtad van, sőt, amint hozzá szoktál a viseléséhez, anélkül már el sem tudod majd képzelni a futásokat.

Sokat futsz és most tropára ment a bőröd? Lehet összefüggés köztük!
Sokat futsz és most tropára ment a bőröd? Lehet összefüggés köztük! Sokat futsz és most tropára ment a bőröd? Lehet összefüggés köztük!

Sőt, szemorvosok, és optikusok is egyetértenek abban, hogy a szemek védelme, így a megfelelő sportszemüveg viselése nem csak a nyári, napfényes időben, hanem télen, vagy bármilyen évszakban a vízparton is szükséges.

Mi történhet, ha nem viselsz sportoláshoz is napszemüveget?

Rövid távon semmi, hosszabb távon azonban a szakértők szerint olyan káros következményei lehetnek a szem egészségére nézve, mint a két leggyakoribb időskori probléma, a szürkehályog vagy épp en a makuladegeneráció. Csak azzal a bökkenővel, hogy nem biztos, hogy ezt a szokásos 70 éves kor felett tapasztalhatod, hanem jóval korábban, akár 45-50 évesen is, hívják fel a figyelmet az orvosok. Még egy erős érv tehát, hogy a kényelem, és a hatékony izomműködés mellett miért is érdemes hozzászoktatnod magad a sportszemüveg viselésének a gondolatához. Még akkor is, ha elsőre el sem tudod képzelni azt, hogy bármit is viselj futás közben az arcodon.

Sok futót zavar a sapka, a fejpánt, a fülhallgató, vagy épp a szemüveg sportolás közben, ám vannak, akiknek a szemüveg látóeszköz, nem pedig divatos kiegészítő, ám valamilyen okból kifolyólag például nem tudnak kontaktlencsét hordani. Nos, egy megfelelő, fényre sötétedő sportszemüveg számukra is megoldást jelenthet, hiszen a legtöbb gyártó palettáján már elérhetők a fotokromatikus lencsés szemüvegek, amiknek legfőbb ismérve az, hogy nagyon gyorsan reagálnak a változó időjárási körülményekre. Így alkalmasak például terepfutáshoz is, ahol az erdőben hirtelen érhetsz árnyékos szakaszra, de mégsem kell majd levenned a szemüvegedet, mert a lencse kialakításának köszönhetően pár másodperc alatt alkalmazkodik az aktuális fényviszonyokhoz.

Milyen az ideális sportszemüveg?


A legfontosabb szempont az, hogy a keret észrevétlen kényelmet biztosítson számodra, így mindenképp érdemes vásárlás előtt felpróbálni, és akár egyhelyben ugrálni, vagy kocogni benne az üzletben, hogy meggyőződj arról, hogy futás közben sem fog rólad leesni. Tehát fontos a megfelelő méret, és illeszkedés, egy jó szemüveg nem lötyög, de nem szorítja az orrnyerget, és nem nyom a fülek mögött sem. A kényelmetlen, rossz méretű keret ugyanis akár fejfájást, szédülést is okozhat, szóval mindenképp célszerű próba után vásárolni.

Ha megtaláltad a tökéletes keretet, akkor már csak a jó lencsét kell kiválasztanod, aminél a szakértők szerint fontos szempont, hogy nem mindig a legsötétebb lesz a legideálisabb, főleg, ha sportolásról van szó. Futáshoz, kerékpározáshoz, evezéshez, és minden olyan aktív tevékenységhez, ahol akár több órán át tartó erős, közvetlen napfénynek van a szem kitéve, érdemes polarizált lencsét választani, javasolják a szemészek, ugyanis az ilyen technológiával készült szemüveg sokkal kényelmesebb színkontrasztot nyújt a látótér számára, ami tempós mozgásnál egyrészt kényelmi szempont, másrészt a biztonság szempontjából sem elhanyagolható, hiszen élesebben észrevehetsz olyan hirtelen akadályokat az erdőben, mint egy kiálló gyökér, vagy egy nagyobb kődarab.

Ha a fentiek még nem győztek meg eléggé arról, hogy érdemes befektetned egy sportszemüvegbe, akkor fogadd meg James Dello Russo, New Yorki-i szemész, 23-szoros maratoni teljesítő tanácsát, aki szerint egy megfelelő sportszemüvegben sokkal gyorsabbnak érezheti magát a futó, hiszen "az élsportolók is mindig nagyon vagány szemüvegeket hordanak!"

Galéria / 9 kép

9 meglepő hely a testeden, ahová nem tettél eddig fényvédőt, pedig kellene

Megnézem a galériát

https://www.runnersworld.com/health-injuries/a39819138/uv-eye-protection/

Tovább olvasok

Videók