Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Lélek

Kép
Edzés

8 kérdés, ami abban segít, hogy jobb futóvá válj!

Amikor elérsz egy fontos célt futóként, olykor nehéz a motivációt tovább menteni és haladni egy újabb cél felé. Ezt az időszakot – túl azon, hogy figyelmet szentelsz a regenerációra is – érdemes visszatekintéssel folytatni.

2023. október 22.

Kép
Lélek

Nem elég a tüneteket kezelni - Figyelj a futósérülések lelki okaira is!

Ha lesérülünk, pláne, ha komolyan, elkezdünk végre jobban figyelni a testünkre: ilyenkor hajlamosak vagyunk észbe kapni, többet pihenni, hengerezni, jön a jeges fürdő, a különféle krémek és masszázsok. A legtöbben nem is gondolnak rá, pedig a rehabilitáció egyik nagyon fontos eleme a lélek is: a sérüléseknek legtöbbször lelki okai vannak, amiket ugyanúgy gyógyítani kell, mint a fizikai tüneteket.

2023. szeptember 22.

Kép
Lélek

„Pár nap, amikor megszűnik minden más, része vagy a természetnek, kiszolgáltatva minden erejének” – Lubics Szilvia a Race Across Scotland teljesítőjeként mesél

Szilvi 3 nap 13 óra és 4 perc alatt tette meg a 354 kilométeres versenyt Skócia nyugati partjától a keletiig, a hetedik helyen ért célba a nők között.

2023. augusztus 21.

Kép
Lélek

„Kiszámoltam, megbecsültem, leírtam az egyes szakaszok iramát, de mindezt megélni és mindezzel szembesülni teljesen más élmény volt!” – Toldi Péterrel beszélgettünk a The Hell Race-ről

Toldi Péter jó pár héttel ezelőtt Indiába utazott, hogy teljesítsen egy ultratávú versenyt, melynek útvonala a világ legmagasabb pontját rejtő Himalájában vezet.

2023. július 16.

Kép
Lélek

Az "amerikai álom”, avagy a magyar női terepfutás történelmi napja: Csillag Eszter beszámolója a Western Statesről

A Western States Endurance Run a világ legrégebbi és napjaink egyik legnagyobb presztízzsel bíró százmérföldes terepfutó versenye, ahol a futóknak 5500 méter szintemelkedés mellett 7000 méter szintcsökkenéssel is meg kell küzdeniük. A legtöbben hosszú éveket várnak arra, hogy bekerülhessenek a sorsoláson, közben minden évben kvalifikációs versenyeket futnak. Csillag Eszternek a tavalyi UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc) 171 km-es távján elért szenzációs 5. helyezése jelentette az úgynevezett ‘golden ticket’-et (arany jegy), vagyis azt a keveseknek járó kiváltságot, hogy a sorsolást kikerülve versenyeredményének köszönhetően álljon ott a legendás rajtban.

2023. július 4.

Kép
Lélek

Ismerjétek meg az evangélikus futópásztort, Zsugyel Kornélt

Aki a Zalaegerszeget Keszthellyel összekötő jótékonysági koraszülöttfutás előestjének egyik biztos napirendi pontjaként áldja meg a futókat már évek óta.

2023. június 22.

Kép
Lélek

32 évnyi hangolódás egy legendás útvonalra, avagy Szasza Kinizsi 100 teljesítő lett

1991-t írunk. A Kossuth Lajos Gimnázium és Tanítóképző turista szakosztályának lelkes tagja vagyok. Vezetője az akkori számítástechnika tanárom, aki egyben elhivatott túrás. Hétről-hétre járjuk a Bükk ösvényeit, távlati célként a legendás Kinizsi 100-as teljesítménytúra teljesítése áll.

2023. május 27.

Kép
Lélek

Ilyen hatással van a mentális fáradtság a teljesítményedre

A legújabb amerikai kutatások szerint az "agyi állóképesség" fejlesztése jótékony hatással lehet a fizikai teljesítményre. Egy friss tanulmány szerint ugyanis sikerült igazolni a mentális fáradtság sportteljesítményre gyakorolt negatív hatásait.

2023. május 17.

Kép
Lélek

Anyák-napjára lepd meg anyukádat egy közös futással!

Pár nap alatt elhervadó virág mellé ajándékozz édesanyádnak egy életre szóló élményt, és nevezzetek be egy közös futóversenyre.

2023. május 7.

Kép
Lélek

8 kérdés, amit tegyél fel magadnak, hogy megtudd, készen állsz-e egy versenyre?

Már javában tart a tavaszi versenyszezon, és ha te is készülsz egy fontos versenyre, akkor itt az idő, hogy tarts egy lélegzetvételnyi szüntetet és átgondolod az eddigi felkészülésedet.

2023. április 12.

Kép
Lélek

Öt kilométertől a World Marathon Majors versenyek és Ironmenek céljáig – Waller Gabival beszélgettünk

Rákóczi Gabriella vagy, ahogyan angol férjével való házasságkötése óta hívják, Gabriella Waller, 2011-ben költözött Angliába. Pár évre rá futni kezdett a testvérével, majd három évnyi szorgos kilométer- és adománygyűjtésnek köszönhetően egy World Marathon Majors (WMM) érem tulajdonosa lett. Közben fájdalmas tragédia árnyékolta be az életét, a gödörből, melybe került, komoly triatlonos álmai segítették ki.

2023. április 11.

Kép
Lélek

„Egy idő után a szervezetben annyi fájdalom van, hogy semmi másra nem tudsz gondolni, mint arra, hogy meg kellene állni” – interjú Rakonczay Gáborral, a 6 napos futás világbajnokával

A 6 napos futásnak igen komoly tradíciója van. Az első 6 napos versenyt 1875-ben rendezték meg New Yorkban, akkor még csupán két férfi versenyzett egymással. Népszerű szórakoztatási forma volt az esemény, akár 70 ezer fizető látogató szemlélte a történéseket.

2023. március 27.

Kép
Edzés

“Jobban élvezem, hogy a futásban a saját utamat járhatom“ - ismerd meg Osztafin Annát

Az aerobikszőnyegről vezetett a terepre az egri származású Osztafin Anna útja, aki a zenét madárcsicsergésre, a szőnyeget pedig erdei ösvényekre cserélte.

2023. március 4.

Kép
Egészség

Ezért jók a futók, ha ágyba bújnak!

A futás az egyik legjobb mozgásforma a szív- és érrendszer állapotának javítására, és úgy tűnik a futólét abban is segíthet, hogy partnered számára nagyobb izgalmat és elégedettséget biztosíts az ágyban!

2023. február 15.

Kép
Lélek

Maratonista, ultra, terep? Te milyen futó vagy?

Mitől és mikor válik valakiből maratonista, terepfutó vagy ultrafutó, netán terepultra-futó? A lefutott versenyek száma, netán a hossza dönt erről? Vagy a szóban forgó futó elhatározása, hogy ő valamilyen futóvá válik valamilyen verseny által? Maratonista az, aki fut egy maratont? Vagy kettőt? Ultrafutóvá lesz az, aki fut 50 km-t?

2023. február 10.

Kép
Edzés

Hat kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt benevezel egy maratonra

A legtöbb futónak a maraton egy olyan cél, ami kezdőként még szinte az elérhetetlenség távoli világában jár valahol. Sokan nem is vágynak rá, hogy ilyen messzeségekbe jussanak, de annál többen mégis. Idővel pedig, ahogy haladnak előre, növelik apránként a leküzdött távokat, és maguk mögött hagynak 10, 20, 30 kilométereket, egyre közelebbi, egyre elérhetőbb céllá válik. És akkor már ott motoszkál a futóban a „kisördög“, érik az a bizonyos nevezés…

2023. február 1.

Kép

Nem szeretek közösségben futni, és kész

Tavaly év végén jelent meg a Strava által közzétett felmérés miszerint a futók egyre nagyobb arányban futnak közösségben. Bevallom, én az egyedül futók táborát erősítem. Hogy miért? Arra sokáig kerestem a válaszokat.

Kép

Ha úgy döntöttél, az idei év a szórakozásé lesz és nem az egyéni csúcsoké, tarts velünk, segítünk elindulni az úton!

Amikor már évek óta taposod a malmot futóként, jól jön egy olyan év, amikor más dolgokra helyezed a fókuszt az edzések és versenyek során. Mutatunk 10 olyan elhatározást, ami jól jön egy egészséges, boldog és lazább futóévhez!

Kép

Milyen futó vagy: Füzesi Hajnalka és Icey

Pár éve tagja vagyok a Kutyával futunk Facebook csoportnak. Ott bukkantam rá Füzesi Hajnira, Iceyra és kettejük humoros fotókkal tűzdelt posztjaira. Azóta azt is tudom, hogy többen vagyunk, akik szinte várjuk Hajni bejelentkezéseit. Ötletei szerencsére kimeríthetetlenek, Icey pedig korát meghazudtoló frissességgel és lehengerlő bájjal tekint ránk valamennyi helyzetből.

Kép
Lélek

Keresed még mindig a motiváció mozgatórugóit? Válaszolj e két kérdésre, és közelebb kerülsz hozzá!

Mi futók, sokfélék vagyunk! Egy dolog azonban biztosan közös bennünk, valami oka van annak, hogy futunk!

2023. január 12.

Kép
Edzés

Íme, amit mi futók Lionel Messitől tanulhatunk!

Függetlenül attól, hogy a focirajongók táborába tartozol, netán még soha életedben nem láttál meccset, minden bizonnyal eljutott a híre annak hozzád is, hogy micsoda izgalmas összecsapás során vált idén világbajnokká az argentin labdarúgó válogatott, élén Lionel Messivel.

2022. december 30.

Kép
Edzés

Edzés az életért, nem pedig maratonokért

Korábban versenyekre edzett futó voltál? Felnőtt életed nagy részében a heteid tele voltak tempókkal, hosszú futásokkal, gyorsasági edzésekkel? Ez volt az az időszak, amikor konkrét célok motiváltak, mint például maratoni PB-ok és korosztályos helyezések? Ma már nem ez a személy vagy? Vagy legalábbis most nem ez a személy vagy…

2022. november 24.

Kép
Edzés

Nem biztos, hogy utálni kell a hidegben, sötétben és magányosan eltöltött futásokat!

Minden futó tudja, hogy az előttünk álló hónapoknak bizony más lesz a hangulata és a tempója, és persze ez így is van rendjén.

2022. november 9.

Kép
Lélek

Tanácsok Michael Phelps olimpikon úszótól a mentális egészségért

Amatőr sportolóként talán nem is gondolnánk, hogy a mindennapos edzések során a testünk mellett figyeljünk a lelkünkre, és a szellemi egészségünkre is, pedig a sikereink bizony a pszichés állapotunkon is múlhatnak.

2022. november 7.

Kép
Lélek

Tegnap délután elhunyt Sallai Zsuzsanna ultrafutó - korábbi interjúnkkal emlékezünk rá

A súlyosan áttétes rákbetegséggel küzdő Sallai Zsuzsival korábbi lapszámunkba készített interjút, Tamás Rita. Ezzel a beszélgetéssel emlékezünk a négygyermekes, elképesztő tetterővel rendelkező versenyszervező-ultrafutóra. Zsuzsi 54 éves volt.

2022. október 14.

Előző oldal
Következő oldal