Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Lélek

Kép
Edzés

4 tipp, hogyan változtasd meg az edzésekhez kapcsolódó szemléletet az évek múlásával

Hiába múlnak kíméletlenül az évek felettünk, továbbra is számítunk a testünk terhelésre adott pozitív reakcióira és persze annak lehetőségére, hogy az állapotunk fenntartható vagy akár fejlődőképes legyen.

2022. október 11.

Kép
Lélek

Rakonczay Gábor 9 tippje, hogy fejben is erős legyél a futáshoz

Az extrém teljesítéseiről híres sportoló, aki rendszeresen teljesít többszáz kilométeres ultrafutásokat, legutóbb, 844 kilométerrel megdöntötte a magyar 6 napos nemzeti csúcsot pontosan tudja, hogy a fizikai edzettség sokszor nem elég, mentálisan is fel kell készülni egy komolyabb megmérettetésre.

2022. október 10.

Kép
Hírek

A magyar női csúcs és a korosztályos női világcsúcs „könnyedén” összejött, viszont maradt némi hiányérzet – interjú Maráz Zsuzsannával az idei EMU 6 day race női győztesével

Maráz Zsuzsanna egy héttel ezelőtt fejezte be első 6 napos ultrafutó versenyét. Nem kisebb céllal indult, mint azzal, hogy női világcsúcsot fusson ebben a versenyszámban. Ezt nem sikerült elérnie, viszont sok tapasztalatot szerzett, amiről a szokásos közvetlen, „Maráz Zsuzsis” derűvel mesélt nekünk.

2022. szeptember 21.

Kép
Lélek

Szerezz motivációt – és tartsd is meg!

Az összes sport közül talán a futást a legkönnyebb elkezdeni. Nincs szükség drága, csilivili felszerelésre, és bármilyen életkorban űzhető – hetvenen, sőt, nyolcvanon túl is dőlnek meg rekordok. Azt már nehezebb meghatározni, hogy pontosan hogyan is kezdj neki; a teljesen kezdők számára (vagy hosszabb kihagyásból visszatérve) még egy háztömbkör is félelmetesnek tűnhet.

2022. szeptember 9.

Kép
Lélek

„A fiam mélyaltatásban volt, én pedig PB-t futottam 10 km-en“ - beszélgetés Csáky László amatőr futóval, a Somakönyv írójával

A mindig vicces, és jókedvű, örök mosolygós Csáky László, vagy ahogy futókörökben ismerik, Chevy Van élete áprilisban, 15 éves fia tragikus balesete következtében egy szempillantás alatt megváltozott. Optimizmusát azonban egy pillanatra sem veszítette el, nem tehette, már csak a két lánya és a felesége miatt sem. Most, öt hónappal a szörnyű események után nyíltan és őszintén beszélgettünk a történtekről, az elmúlt időszakról, a mindennapokról és az előttük álló további feladatokról.

2022. szeptember 8.

Kép
Egészség

Ez volt az a nap, amikor jogosan nem tettünk semmit!

Ugyanis augusztus 10-én a lusták világnapját ünnepeljük! Ilyenkor a lusták kicsit lehet, hogy magukba szállnak és nem annyira lusták, a ritkán lustálkodók pedig erőt vehetnek magukon és kipróbálhatják, milyen tétlenül ülni.

2022. augusztus 10.

Kép
Lélek

Futóként is dönthetsz úgy, hogy sokkal környezettudatosabb úton jársz!

Csábító azt feltételezni, hogy a futás olyan tevékenység, amivel nem károsítjuk közvetlenül a környezetet, ám hiába hajt bennünket saját két lábunk, van még pár dolog, amire érdemes tekintettel lenni, ha igazán tudatossá szeretnénk válni Földünk megóvásával kapcsolatban!

2022. augusztus 8.

Kép
Lélek

Törj át a mentális korlátokon és fusd könnyedén a hosszabb távokat!

Miután a tavalyi olimpiai terepfutó válogatón öt- és tízezer méteren is kiábrándító eredményt ért el, Erika Kemp tett egy lépést hátrafelé, hogy a szezon hátralévő részében sikeresebb lehessen.

2022. augusztus 8.

Kép
Edzés

Mit jelent számodra a gyorsaság?

Hogyan lehetnék gyorsabb? Ezt a kérdést sokszor megkapom a futóktól, a válasz azonban nem is olyan egyszerű. Például azért sem, mert a gyorsaság relatív. Így aztán általában egy kérdéssel felelek: Neked mi számít gyorsnak?

2022. augusztus 2.

Kép
Egészség

Vajon a várandósság hogyan befolyásolja a maratoni időt?

Persze nem arról van szó, hogy ha várandósan maratont fut egy nő, akkor jobb vagy rosszabb eredményt ér el, hanem arról, hogy milyen lehetőségei lesznek az áldott állapot utáni visszatéréssel.

2022. július 28.

Kép
Edzés

Allyson Felix – a sprinter legenda – 30. érmét szerezte meg az atlétikai világbajnokságon

A 36 éves amerikai atlétanő 19 éves elit pályafutását készül lezárni idén, a most zajló atlétikai VB-n még azért szerzett egy érmet a nemzetközi porondon – csak hogy szép kerek számmal zárja a közel két évtizedes sorozatot.

2022. július 18.

Kép
Edzés

Élsport után utánpótlás nevelés - Poór Brigi Európa- és világbajnok tereptriatlonistával beszélgettünk

Poór Brigitta gyerekkora óta triatlonozik, és számos szakágban ért el csodálatos eredményeket. Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik, és az ON által megalapított #triatlONhungary csapat egyik tagja.

2022. július 18.

Kép
Edzés

Kutyával futunk

Sikeres futók, versenyzők, a közösségi média felületein aktív amatőrök, akikben egy közös: imádnak kutyával futni. Kinek mit jelentenek a lobogó fülek, és miért szeretik, amikor kedvencük is velük tart az edzésekre? Összeállításunkból kiderül.

2022. július 12.

Kép
Lélek

VIDEÓ: Ilyen volt a mi Global Running Day-ünk!

A nemzetközi futónapot minden év júniusának első szerdáján tartják, ami idén június 1-jére esett, mi pedig két programmal ünnepeltük meg a napot!

2022. június 29.

Kép
Lélek

4 tipp, amivel könnyebben túlteheted magad a Covidon lelkileg

Számtalan tanulmány, sportorvosi és edzői szakvélemény született a pandémia berobbanása óta azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus fertőzés után hogyan állj vissza a sportba, a mindennapi aktivitásba. Arról azonban talán méltatlanul keveset lehet olvasni, hogy a fizikai léten túl hogyan vészeld át a vírust, Értsd, lelkileg.

2022. június 20.

Kép
Edzés

Tudsz lazán, mégis hatékonyan futni?

Kénytelenek vagyunk példaként a maratoni világcsúcstartó, Eliud Kipchoge futóstílusának látványát segítségül hívni ahhoz, hogy láttassuk, milyen az, amikor valaki nagyobb tempó mellett is látszólag könnyedén halad.

2022. június 13.

Kép

Újrakezdés egy sikertelen verseny után

Minden futó életében vannak kudarcok, olyan versenyek, amik nem a terv szerint alakultak. De ezekből az „élményekből” lehet erőt meríteni, építkezni. Szakértői segítséggel jártuk körbe a témát, így minden olyan kérdésre választ kaphatsz, ami egy sikertelen verseny után megfogalmazódik benned.�

Kép

Van 6 tippünk, hogyan hasznosítsd a rajtszámokat!

Ahogy egyre több és több versenyre jutunk el, egyre több rajtszámmal gyarapodik háztartásunk „hová is rakhatnám” készlete. Mert ugye a futók örök gyűjtögetők, és ez nem csak a kilométereiken látszik!

Kép

Óda a futáshoz

A futás világnapja alkalmából elmerengtem azon, hogy számomra mit jelent, mit ad a futás, mit köszönhetek neki és mivel lettem több általa.

Kép
Edzés

Global Running Day 2022 - voltál ma már futni?!

A futás nemzetközi világnapját ünnepeljük ma, ami nem is oly régmúltú ünnep a futóvilág életében.

2022. június 1.

Kép
Edzés

A "master" korosztály örömteli pillanatai – bízz benne, hogy vannak!

Valljuk be ebben az életkorban, számos olyan jelenséget tapasztalhatunk, ami korábban nem volt jellemző és ami jelzi az idő kíméletlen elmúlását. De bizton állítjuk, hogy nem érdemes komolyan nekikeseredni, mert érhetnek sportsikerek most is!

2022. május 26.

Kép
Lélek

A terepfutás lehet a boldogság titka?!

A mentális egészség javításához (és fenntartásához) mondhatni elengedhetetlen a mozgás, de most az is kiderült, hogy a terepfutás rengeteget dob a hangulaton, ráadásul elárulunk három módszert, amikkel ez az állapot tovább fokozható!

2022. május 16.

Kép
Edzés

Zétényi Szvetlana ultrafutót azok a mozgássérült gyerekek motiválják, akiket járni tanít

Szvetlana mindössze kilenc év alatt hazánk egyik legjobb ultrafutója lett. A konduktorként dolgozó, kétgyermekes édesanya élete és a futásban látható fejlődéstörténete olyan, mint amilyen a nagykönyvben meg van írva. A tökéletes sztori mögött elképesztően sok munka, tudatosság és szívósság van. Na meg rengeteg harmónia.

2022. május 13.

Kép
Lélek

Állandó optimizmus és egy pár lyukas cipő - Bogár János ultrafutó sikerének titkai

Hatodik alkalommal teljesítette az Ultrabalatont Magyarország egyik legrutinosabb ultrafutója Bogár János, aki ráadásul a tavalyi eredményéhez képest 5 órával gyorsabban kerülte meg a magyar tengert, így példája tökéletes bizonyítéka annak, hogy a futás tényleg kortalan, és mindig van lehetőség a fejlődésre.

2022. május 6.

Kép
Lélek

3 intő jel, hogy túlzottan a futás körül forog az életed

Szeretünk futni, ez nem vitás, azonban könnyen előfordulhat, hogy átesünk a ló túloldalára, és a futás határozza meg a mindennapjainkat. Hogy kinek mikor, hol és mi a határ, az eltérő, de egy biztos, amit nem szabad szem elől téveszteni, hogy a futás, nekünk amatőr futóknak elsősorban hobbi.

2022. április 21.

Előző oldal