Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ma kezdődött az UTMB hete a franciaországi Chamonixban

terepfutás, ultrafutás, UTMB,
Facebook
Twitter
Pinterest
Két esemény indulói vágtak neki ma az Alpok ösvényeinek, illetve a TDS mezőnye ma éjjel rajtol el.

Ma a PTL 300 km / 25 000 méter szintet tartalmazó útvonalán indultak el a csapatok, délelőtt a 40 km-es MCC mezőnye indult útnak, éjfél előtt nem sokkal pedig a TDS-en indul körülbelül 1600 futó, hogy teljesítsék a 145 km hosszú és közel 10 ezer méter szintet tartalmazó kemény, technikás útvonalát. Az már biztos, hogy a hamarosan hozzánk is elérő hidegfront igen téliesre fordította az Alpokban az időjárást, ezért a bővebb kötelező felszerelést kell magukkal vinniük a futóknak, illetve a TDS útvonalából kikerült az egyik legnehezebb, legtechnikásabb hegy, a több mint 2500 méter magasan húzódó Passeur de Pralognan. Ez tehát a mai nap eseményeinek sora. De nézzük a hét többi versenyét!

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! UTMB: A „legek” versenye

OCC
Rajt: Orsiéres, augusztus 31. reggel 8:15, táv 55 km / 3425 méter szinttel, a mezőnyben körülbelül 1200 futó kapott helyett, szintidő 14 óra 30 perc.

CCC
Rajt Courmayeur, szeptember 1. reggel 9 óra, táv 100 km / 6156 méter szinttel, 1900 futót várnak a rajthoz, szintidő 26 óra 30 perc.

UTMB
Rajt Chamonix, szeptember 1. 18 óra, táv 171 km / 9963 méter szinttel, a szintidő 46 óra 30 perc, nagyjából 2300 fős mezőny teszi meg ezt a távot, mely három országon keresztül vezet. Az UTMB története 2003-ban kezdődött, idén a 20. kiadást ünneplik a szervezők és az indulók. A nemzetközi női mezőnyt illetően Courtney Dauwalter szereplése azért is nagyon izgalmas idén, mert sorozatban a harmadik 100 mérföldes versenyre készül - Western States 100, Hardrock 100, UTMB – amiből eddig kettőt pályacsúccsal meg is nyert. A sportágban már eleve domináns pozícióval rendelkező amerikai futónő az elmúlt néhány évben folyamatosan fejlődött, az UTMB kétszeres bajnoka és ő a regnáló pályarekorder, utoljára 2021-ben indult, akkor 22:30-as idővel felállította az új női pályacsúcsot. Két nagyon sikeres magyar futó is rajthoz áll a tavaly 5. helyen finishelő Csillag Eszter, valamint a rutinos UTMB teljesítő Wermescher Ildikó személyében. Eszter eddigi legnagyobb sikere az idei Western States-en elért 3. helyezése volt.

Bár tervezte, de augusztus 17-én bejelentette, hogy sérülés miatt idén nem indul a tavaly óriási pályacsúcsot futó Kilian Jornet. Tom Evans az idei Western States 100 bajnoka, tavalyi harmadik helyezett viszont igen, akárcsak Jim Walmsley, aki már jó ideje próbálkozik azzal, hogy dobogós helyezést csípjen el ezen a körön, de bár kiváló futó, az UTMB 4. helyezése az eddigi legjobb eredménye, amit tavaly sikerült elérnie. Elköteleződését a verseny iránt mi sem mutatja jobban, mintsem az, hogy az amerikai futó képes volt lakóhelyét is áthelyezni a francia Alpokba azért, hogy felkészülése minél flottabbul menjen erre a megmérettetésre. Rajtuk kívül természetesen sok-sok kiváló külföldi és persze nem kevés hazai futó is rajthoz áll. Az összes UTMB esemény TOP futóinak listája ITT található meg.

A TDS mai rajtja után két kifejezetten fiatal terepfutóknak szervezett eseménnyel folytatódik a versenyek sora. Az YCC és az ETC Courmayeur-ból indulnak holnap délelőtt és délután, s a környező ösvényeken futnak az indulók tizenpár kilométert persze tisztes szintemelkedésekkel, hogy ezzel is alapozgassák a magashegyi futós tapasztalatokat a jövőre nézve.

A magyar indulóknak kifejezett szurkolói csoport alakult évekkel ezelőtt, ITT lehet csatlakozni és persze követni a hazai vonatkozású eseményeket.

ITT pedig élőben nézhető, követhető az egész heti eseményfolyam. Vigyázat, mert könnyen ott ragad az ember szinte éjt nappallá téve!

Tovább olvasok

Videók

Kép

3 szűrővizsgálat, amire minden évben menj el, ha aktív életmódot folytatsz

Hobbi sportolóként nyilvánvalóan figyelsz a megfelelő mennyiségű pihenésre, a testi-lelki egyensúlyra, egészségesen táplálkozol, és rendszeresen mozogsz legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy épp valamilyen fitnesz tevékenység. Azonban mennyire vagy tudatos a megelőzést illetően?

Kép

Edzés, táplálkozás, pihenés és a menstruáció: hogyan tudsz a ciklusod rabságából jól kijönni?

Érezted már azt, hogy szervezeted hormonális változásai által kiszolgáltatottá válsz rendszeresen? Nem vagy egyedül, de segítünk hogy ne így legyen!

Kép

Futócipőteszt: Itt a New Balance FreshFoam X 1080v13, a márka eddigi legpárnázottabb modellje!

Októberben dobta piacra a New Balance a FreshFoam X család legújabb változatát, a FreshFoam X 1080v13-at, amiről most a New Balance Run Club két edzője, Prisznyák Gyula és Tamás Máté mondja el a tapasztalatait!

Kép

Csatlakozz a Runner's World sportkutatásához, és vegyél részt nyereményjátékunkon!

Kedves Futótársunk! A nyereményjátékunk sorsolása már lezárult, azonban a garantált ajándékod továbbra is átveheted a kérdőív kitöltése után!

Kép

5 fontos tanács, amit fogadj meg, mielőtt elindulsz futni az esőben

Futóként szinte elkerülhetetlen, hogy esőben is fuss, még akkor is, ha nagyon nincs ínyedre. Pedig érdemes néha direkt esős időben is elindulni, még akár akkor is, ha amúgy nem terveztél futni aznap, mivel így is szoktatod magad az esős futásokhoz. Hogy miért fontos ez? Azért, mert lehet, hogy életed egyik legfontosabb versenyén végig szakadó esőben kell majd futnod…

Kép

3 ok, amiért érdemes futás után (is) kávézni

Amennyiben te is a kávéimádók táborát erősíted, és el sem tudod képzelni a reggeleidet kávé nélkül, úgy szuper hírünk van! Kávézni igenis ér, ráadásul nem csak futás előtt, hanem testmozgás után is bizonyítottan egészségesnek számít egy bögre forró fekete!