Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

A terepfutók és az ultrafutók főként a mentális előnyökért keresik a nem ritkán embert próbáló kihívásokat – derült ki egy tanulmányból

terepfutás, ultrafutás, motiváció,
Facebook
Twitter
Pinterest
Egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy az egyre extrémebb futócélok legfőbb motivációja a szellemi fejlődés lehet.

Sportolói pályafutása során legalább egyszer minden futótól megkérdezi valaki, hogy miért fut. Az Egyesült Királyság Central Lancashire Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint például az ultrafutók és a terepfutók több mint 90 százaléka azért űzi a sportágat, mert fontosnak tartják a mentális egészségi állapotot, ami pozitívabb életszemlélet kialakulását eredményezi.

A felmérés során azt vizsgálták főként, hogy mi állhat az ultrafutás – legyen az terep vagy akár aszfaltos – egyre népszerűbbé válásának hátterében. Az adatokat online elérhető adatlapon keresztül rögzítették hat hónapon át, és több mint 1000 válasz futott be, köztük 536 brit, 379 amerikai, 36 kanadai, illetve 68 válaszadó 28 különböző országból származott. A résztvevők 59 százaléka férfi, 91 százalékuk legalább egy terepfutó versenyt teljesített, illetve 70 százalékuk legalább egy ultramaratonon indult már.

Olvasd el ezt is!

Miért futnak a futók

A válaszadók túlnyomó többsége a mentális egészségét és a megnövekedett pozitív életszemléletet, érzeteket jelölte meg okként, amiért sportol. A felmérés során egytől ötig terjedő skálán jelölhették meg, hogy mennyire fontos számukra a sport különböző szempontból.

Amikor arra a kérdésre került sor, hogy „a futás fontos a mentális egészség szempontjából, és segít abban, hogy pozitívabban érezzem magam” a válaszadók 68 százaléka azt jelölte meg, hogy nagyon fontos, ez a skála legmagasabb, 5-ös szinten lévő válasza. 22 százalékuk négyest jelölt meg erre a kérdésre, tehát a terep- és ultrafutók 90 százaléka visszajelezte, hogy a sport mentális előnyei igen fontosak számukra. Mindössze egy százalékuk adott 1-es választ (vagyis egyáltalán nem fontos) erre a szempontra.

terepfutás, ultrafutás,
forrás: Getty Images

Szintén magas pontszámot kapott a válaszok közül az a kérdés, mennyire fontos, hogy a futás kapcsolatot biztosít a természettel és a vadon élő állatokkal (61 százalékuk ötösre szavazott, 23 százalékuk négy pontot adott), illetve az, hogy a futás az egyedüli idő, amit önmagára szánhat futóként, szintén egy olyan szempont, ami lényeges, hiszen 43 százalékuk 5 pontos választ és 30 százalék 4 pontos választ adott erre. És végül ugyancsak egyfajta mentális kapaszkodó a futók számára, hogy a futás amolyan menedék a mindennapi stressz elől, ide is jelentős mennyiségű 5-ös szintű válasz érkezett, mert 36 százalékuk jelezte vissza, hogy lényeges ez a szempont is, 27 százalékuk pedig 4-esre értékelte ezt a tényezőt.

Függetlenül attól, hogy mi ösztönöz valakit arra, hogy például fusson (mert persze léteznek egyéb mozgásformák is, melyet sokan szívesen űznek) elmondható, hogy nincs „rossz” válasz, hiszen, ha megleled a saját motivációdat arra, hogy miért jó a testmozgás, biztos lehetsz abban, hogy a fizikai és mentális egészségesedet is támogatod az aktív életmóddal, még abban az esetben is, ha nem ezek a legfőbb szempontok számodra.

A teljes felmérés ITT megtekinthető.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1995 Ft 1495 Ft

Megnézem
Tovább olvasok

Videók