Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

"El kellett hinnem magamról, hogy képes vagyok a győzelemre!" - interjú Mihalik Norberttel, az Ultrabalaton új pályacsúcstartójával

futas ultrafutas ultrabalaton palyacsucs gyozelem
Facebook
Twitter
Pinterest
A győzelem és a pályacsúcs (16:27:54) ellenére sem tartja hibátlan versenynek az idei Ultrabalatont Mihalik Norbert, akit maximalizmusa és a számok iránti lelkesedése is ösztönöz arra, hogy minél eredményesebb futó váljon belőle. Az elért eredménynek nagyon örül, de nem bízza el magát, csak csendben élvezi a sikert, amit csapatmunkaként értékel, és a segítői mellett az edzőjének is nagyon hálás.

"Amikor először futottam Ultrabalatont 2017-ben, nagyon jó élmények maradtak bennem, így mindig is vágytam vissza, viszont külföldön élek, ezért az itthoni versenyeket kicsit nehezebb betervezni. Tavaly év végén döntöttem el, hogy ha jó formában leszek, akkor újra rajthoz állok, de a nevezéssel az utolsó pillanatig kivártam. Bevallom, nehezen határozom el magam egy verseny mellett, eléggé tartok a sérülésektől, így óvatosan kezelem a nagy célokat is." - kezdi a beszélgetést az új pályacsúcstartó, aki az UB előtt két héttel a London maratonon is indult, ráadásul legjobb magyarként ért célba.

"Januártól kezdtem célzottan az UB-ra készülni, a felkészülés része volt egy 100 km-es verseny, és a London maraton is, bár ott azért nem futottam ki magam" - árulja el Norbi, aki szerint nehéz megmondani, hogy mennyivel tudott volna gyorsabb maratont futni, ha nincs három héttel korábban a 100 km-es verseny, míg két héttel a London maratont követően az UB. "Egyáltalán nem volt a felkészülésem középpontjában a maratoni táv, így nem hiszem, hogy idén tudtam volna egyéni csúcsot futni. Egyszer azért szeretnék ebben a versenyszámban is javítani, és egy 2:30 alatti időt felmutatni" - egészíti ki a maratoni terveivel kapcsolatos gondolatait Norbi, aki egy éve dolgozik együtt Maráz Zsuzsival, az UB idei női győztesével, aki elég konkrét célokkal bocsátotta útjára futóját.

Maráz Zsuzsi az edzőm, tehát nem is lehetett kérdés, hogy a győzelemért futok, de Zsuzsi a pályacsúcsot is reális célnak tartotta."

"Az edzéseim alapján Zsuzsi abszolút hitt bennem, hogy képes vagyok a győzelemre, és olyan idő van bennem, ami pályacsúcsot érhet. Előre lebontotta a szakaszokat, és kiszámolta, hogy 16:24 és 16:30 között kell, hogy beérjek" - avat be az edzői taktika részleteibe Norbi, aki úgy gondolja, hogy az is hozzájárult a sikerhez, hogy be merte vállalni a tempósabb kezdést is.

"Egy ilyen hosszú versenyen arra nem szabad stratégiát alapozni, hogy majd a végén még lehet gyorsulni, szerintem sokkal fontosabb az elindulás. 100 km-ig tökéletesen tartottam a tervet, azonban akkor valószínű, hogy a meleg miatt kisebb gyomorgondjaim támadtak, a futást pedig séta váltotta, de a segítőimnek köszönhetően szerencsére jól kezeltem ezt a nehézséget, ami nem is tartott sokáig" - meséli a futó, akit igazi rutinos ultrafutókból álló kísérőcsapat támogatott a teljes verseny alatt.

"Rengeteget köszönhetek a csapatomnak, a feleségem mellett ugyanis Szimandl Anita és Antal Csabi voltak a kísérőautóban, a kerékpáros segítőm pedig a korábbi UB teljesítő Herbák Gergő volt. Biztos vagyok abban, hogy a saját versenyeikből hozott tapasztalatuk rengeteget számított, így mindig tudták, hogy mikor, mivel tudnak a legtöbbet segíteni nekem a verseny közben. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, ezt az eredményt nélkülük tuti nem sikerült volna elérnem" - hálálkodik még így utólag is a futó, aki azt is elárulja, hogy a frissítése kizárólag zselékből és izotóniás italporból állt, mivel szilárd ételt egyáltalán nem tud futás közben fogyasztani, de a segítői arra is figyeltek, hogy azért néha egy kis gumicukorral vagy banánnal feldobják a megszokott ízeket.

Kép
forrás: NN Ultrabalaton
„Szeretném, ha a tanítványaim vinnék tovább ezt a sorozatot” - Maráz Zsuzsanna ultrafutóval beszélgettünk
„Szeretném, ha a tanítványaim vinnék tovább ezt a sorozatot” - Maráz Zsuzsanna ultrafutóval beszélgettünk „Szeretném, ha a tanítványaim vinnék tovább ezt a sorozatot” - Maráz Zsuzsanna ultrafutóval beszélgettünk

A saját eredményével maximálisan elégedett Norbi, aki azonban úgy gondolja, hogy ebből a pályából, hibátlan futással még jobb időt ki lehetne hozni, de egyelőre nem tervezi a visszatérést, és az év második felére sincsenek még fix tervei, viszont a rekordokért továbbra is rajong.

"Szeretem a körözős versenyeket, és azokat is, amelyeket időre kell futni. Bírom a monotonitást, és mivel imádom a számokat, most is figyeltem magam az UB közben, hogy mi volt a 12 órás vagy épp a 100 mérföldes eredményem. Legjobban az tud motiválni, hogy a saját rekordjaimat megdöntsem, ezek az igazán izgalmas kihívások számomra. Az év hátralévő része kérdőjeles, még nem biztos, hogy élek a Spartathlonon való indulás lehetőségével, jövőre pedig szeretnék újra a magyar válogatottért futni, ha lesz 24 órás Európa-bajnokság" - avat be a terveibe Norbi, aki az edzőjével való közös munkára is kitért, és többek közt elmondta, hogy Zsuzsi mentálisan is keményen tréningezi az önbizalmát, amiért nagyon hálás neki.

"Komolyan veszem a közös munkát, egy edzést sem hagytam ki "

"Időt kellett adni magunknak, de az eltelt egy év és ez alatt összeszoktunk. Leginkább az utóbbi fél évben érzem magamon egyébként a fejlődést, amit szerintem annak köszönhetek, hogy Zsuzsi edzései által teljesen más ingereket kapok, mint amit korábban megszoktam, a munka pedig beérett. Az az igazság, hogy tudatosabb is vagyok, jobban figyelek az erősítésre, a regenerációra, mint régebben, így szerencsére a sérülések is elkerültek már egy ideje. Komolyan veszem a közös munkát, egy edzést sem hagytam ki eddig, emellett pedig rendszeresen fogyasztok táplálék-kiegészítőket, fehérjét, és elhagytam a felesleges kalóriákat is, nem eszem fánkot, csokit, jégkrémet, pedig nagyon szeretem az édességeket" - vallja be Norbi, aki szerint ez a következetesség is szükséges a céljaihoz.

"Ha ki akarod hozni magadból a maximumot, ha minden nap jobb akarsz lenni önmagadnál, akkor az edzés mellett sok más dologra is oda kell figyelni. Ahogy már mondtam, szeretem a számokat, a futást időre mérik, és én hiszek abban, hogy az extra percekhez minden egyes apró részlet hozzásegít."

Maráz Zsuzsi nagyon örül annak, hogy edzőként segítheti Norbi felkészülését:


"Norbival azóta ismerjük egymást, hogy együtt voltunk válogatottak a temesvári 24-órás Európa-bajnokságon még 2017-ben, így igazán megtisztelő volt számomra, amikor tavaly felkeresett, hogy szeretne velem edzeni. Élversenyzői attitűddel rendelkező, rendkívül elszánt és céltudatos sportoló, aki az edzésekben nem ismer kifogásokat. Edzőként nagy élmény egy ilyen tudatos futóval együtt dolgozni, akinek egyedül az önbizalom erősítését illetően van több támogatásra tőlem szüksége. Maximálisan alázatos, szorgalmas tanítvány, akinek a mindene a futás, csak nem mindig hiszi még el magáról, hogy mennyire tehetséges is valójában. Ez az UB volt a harmadik közös versenyünk, és különleges érzések kavarogtam bennem futás közben, mert Norbi mellett Erős Tibiben is nagyon bíztam. Tudtam, hogy bármelyikük képes pályacsúccsal győzni, de azt nem tudtam, hogy kinek jön ki jobban a verseny. Amikor kiderült számomra, hogy sajnos Tibinek 80 km-nél ki kellett szállni, nagyon sajnáltam, és elszomorított, mivel érte is természetesen szurkoltam. Így attól kezdve, hogy számára véget ért a verseny, már csak Norbiért kellett izgulnom, tudtam, hogy vezet, és bíztam a győzelmében. Amikor meghallottam az eredményt, nagyon boldog voltam, és ez a hír engem is még jobban motivált a cél felé. Nagyon örülök, hogy segíthetem Norbit is az útján, és bízom abban, hogy még sok szép eredményt érünk el közösen."

Tovább olvasok

Videók