Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Milyen futó vagy: Füzesi Hajnalka és Icey

kutyával futunk, kutyás futás, futótárs,
Facebook
Twitter
Pinterest
Pár éve tagja vagyok a Kutyával futunk Facebook csoportnak. Ott bukkantam rá Füzesi Hajnira, Iceyra és kettejük humoros fotókkal tűzdelt posztjaira. Azóta azt is tudom, hogy többen vagyunk, akik szinte várjuk Hajni bejelentkezéseit. Ötletei szerencsére kimeríthetetlenek, Icey pedig korát meghazudtoló frissességgel és lehengerlő bájjal tekint ránk valamennyi helyzetből.

Ismerjétek meg Füzesi Hajnalkát és hűséges futótársát, Iceyt!

kutyás futás, HDR, futás kutyával, futótárs,
forrás: Füzesi Hajni

Füzesi Hajnalka 46 éves, Icey 9. Hajni fodrászként dolgozik, Icey pedig egy Parson Russell Terrier lányka.

Mikor kezdtél futni?

Pont februárban lesz öt éve és kutyával kezdtem. Az egyik barátnőm kitalálta, hogy induljunk el egy HDR versenyen (HDR – Hard Dog Race, akadályfutás kutyával együtt, a szerkesztő) és kifejezetten erre kezdtem készülni. Előtte olyan szinten, mint azóta nem futottam, pláne nem a szabadban, legfeljebb teremben.

Icey már akkor is megvolt, előtte agilityztünk (kutyás sport, mely során a gazda akadálypályán irányítja a kutyát, ahol az idő és az akadályokon való pontos áthaladás is fontos, a szerkesztő). Egy darabig mind a két sportot űztük, de idővel a futás mellé nem fért bele az agility, így ma már csak futunk.

A HDR pályák valamennyi akadályát gond nélkül tudjátok teljesíteni? Iceynak nem okoz nehézséget?

Nincs semmi olyan, amit ne szeretne vagy zavarná. Mázlim van, mert sokan kifejezetten tréningeznek a kutyákkal azért, hogy az akadályokat teljesíteni tudják, nekünk ilyesmire nincs szükség, de engem sem zavar, sem a víz, sem az eső, sem a sár. Pont most jöttünk haza a futásból, pedig szakad az eső. Egyébként annyira szereti ezt csinálni, hogy amikor egy HDR versenyen már végeztünk a pályán, még akkor is szuggerálja, figyeli a történéseket, menne vissza, ha tehetné.

HDR, futás kutyával, futótárs,
forrás: Füzesi Hajni

Mennyit futtok és mi volt a leghosszabb táv?

Heti ötször, edzésenként 8-15 kilométereket futunk terepen, a leghosszabb táv 30 km volt.

Mindig együtt edzetek?

99 százalékban együtt futunk. De például tavaly, amikor az Ultrabalatonra készültem csapatban, kellett futnom párszor aszfalton, oda nem vittem.

Jellemző rád, hogy ha posztolsz a futásaidról a Kutyával futunk csoportban, akkor valami vicces fotót megosztasz Iceyról. Például falevelekkel borítod be, teszel a fejére vagy orrára egy bogarat. Hogy jött az ötlet először ezekre a fotókra?

Nagyon sok trükköt meg lehet tanítani nekik, mert nagyon szeretnek dolgozni, ez volt az alapja annak, hogy aztán ilyen-olyan testhelyzetben tettem rá ezt-azt. Ezeket a kis feladatokat és a fotózást türelmesen kivárja, illetve utána nagyon megdicsérem, amitől pedig ő lesz boldog.

futás kutyával, kutyás trükkök, kutyás futás,
forrás: Füzesi Hajni

Mindig spontán születnek az újabb és újabb Icey fotók?

Abszolút, ami szembe jön velünk abból ötletelek. A múltkor például találtam egy plüss malacot az erdőben, amit először felraktam a fára, hátha úgy könnyebben megtalálja az, aki elveszítette, de aztán eszembe jutott, hogy ha már megtaláltuk, fel is próbáljuk (nevet). De hamar megvagyunk és futunk is tovább, nem trenírozom edzés közben hosszan ilyenekkel.

Mert egyébként te pulzuskontrollal futsz, viszont ilyenkor meg kell állnod. Mit szól hozzá az edződ, Edina (Farkasdi Edina, a Kutyával futunk csoport kitalálója és gondozója, Hajni edzője), amikor látja a görbét?

Mivel soha nem leszek profi futó, sőt amolyan „have funnak” veszem az egészet, belefér. De persze nem véletlenül futok edzővel, hiszen szeretném azt is látni, hogy fejlődök. Talán az elején megkérdezte, hogy ez itt mi, amikor átküldtem az edzések adatait.

Megállsz feladat közben is, ha látsz egy jó ötletet?

Hát sokszor hezitálok, de ha komoly feladatos edzésem van, mondjuk intervallumos, akkor azért elengedem. Utána lehet, hogy rágódok rajta, hogy talán soha többet nem jön el ugyanaz a lehetőség. Inkább akkor állok meg egy-egy vicces fotót megkreálni, amikor levezetek, vagy ha az edzés egyenletes, könnyű pulzuson zajlik. Van, hogy elküldöm a fotót Edinának és szokta is írni válaszul, hogy „na ezért megértem, hogy megálltál” (nevet).

Kedvencek

Cipő: Brooks
Kiegészítő: Musher, rajtam beülő, Iceyn futóhám, és egy rugalmas szár köt össze bennünket.
Edzéstípus: pulzuskontroll.
Edzőhely: napi szinten a Tököli parkerdő, plusz havonta valami távolabbi hely, nagyobb kihívással.
Keresztedzés: jóga, funkcionális tréning.
Futás utáni ital: fehérjeturmix.
Futás előtti snack: általában éhgyomorra, illetve tejeskávéval. Ha hosszabb, megerőltetőbb edzésre készülök, vagy versenyre, akkor esetleg zabkása, banán.
Frissítő: víz, hosszabb távnál iso, gél.
Verseny vagy táv: leghosszabb távunk 30 km volt.
Zene: kutyával, erdőben nem szeretek zenét hallgatni, inkább magunkra és a természetre figyelek.
Regenerációs módszer: nyújtás, masszázs, hengerezés.
Évszak: amióta futok, a hűvösebb időt preferálom.
Napszak: szigorúan reggel, így jól indul a napom.
Kutyafajta: Parson Russell Terrier, hiába nagy kihívás, imádom, hogy ennyire motivált, kitartó, önfejű örökifjú.
Mondat, ami segít, ha nehéz: Ha ránézek Iceyra, tudom, hogy menni kell, még ha nekem nehezen is indul, ő mindig készen áll.

Galéria / 7 kép

Füzesi Hajni és Icey

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók