Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Mit jelent számodra a gyorsaság?

jess movold
Facebook
Twitter
Pinterest
Hogyan lehetnék gyorsabb? Ezt a kérdést sokszor megkapom a futóktól, a válasz azonban nem is olyan egyszerű. Például azért sem, mert a gyorsaság relatív. Így aztán általában egy kérdéssel felelek: Neked mi számít gyorsnak?

Ezzel új megvilágításba helyezem az eredeti kérdést, a hangsúly pedig egy adott sebesség megállapítása helyett átkerül az egyénre. Egyszerűnek tűnik ugyan, de évek és változatos stratégiák kellettek ahhoz, hogy eljussak a saját definíciómig. Így mostanra sikerült megalkotnom egy igen egyszerű, mégis hatékony módszert, amellyel egyénre szabva meghatározható a gyorsaság és az is, hogy hogyan érhető el.

jess movold

FAST-módszer


A FAST-módszer – ahogy a neve is mutatja – négy egyszerű lépésből (Focus, Assess, Strengthen, Train – fókuszálj, mérd fel, erősíts, eddz) áll, és abban segít, hogy már idén ősszel kihozhasd magadból a legjobb teljesítményt, és élvezhesd a sebességet, amire régóta vágysz.

  • Fókusz // Koncentrálj egy mérhető célra. Ez az évek során a saját fejlődéseddel párhuzamosan változni és fejlődni fog majd. Gimnazista koromban a „gyorsaságot” 200 és 400 méteren határoztam meg; ma már inkább maratoni távban gondolkodom, és egy nap talán az 5K-s sebességemen kezdek majd dolgozni. Egy konkrét, számokban mérhető cél – távolság, tempó, negatív splitek, hegyi munka – az első lépés a valódi sebesség felé.

  • Felmérés // Állapítsd meg, hol tartasz a célod felé vezető úton, és még mennyit kell megtenned. Őszintén vizsgáld meg jelenlegi edzésmunkádat és a befektetett munka mennyiségét, és keresd meg azokat a pontokat, amelyek javításra, fejlesztésre szorulnak. Mérd fel a futómunkád minden lehetséges szempontból, a pihenéstől és regenerációtól a heti távokon és a táplálkozáson át a könnyű edzéseid tempójáig. Tapasztalatom szerint az egyik legnagyobb fejlődési lehetőség a laza edzéseken tanúsított kitartásban és fegyelemben rejlik. Ugye milyen egyszerűnek hangzik? Csak fuss könnyedén. És mégis: vannak, akik számára ez okozza a legnagyobb nehézséget. A „könnyedség” ugyanis az erőkifejtésre vonatkozik, nem pedig a tempóra. Ne akard a profi futók „könnyed” sebességét utánozni. Túl sokan igyekeznek a „laza” futás tempóját gyorsítani, mert azt hiszik, hogy ettől lesznek gyorsabbak. Csakhogy ez nem így van. Amikor a sebességen és a teljesítményeden dolgozol, alapvetően fontos, hogy minden egyes edzés szerepével tisztában legyél. Számos, a sebességet és a hatékonyságot fokozó fiziológiai változás éppen a könnyed futóedzések során megy végbe. Ezért is fontos az őszinte felmérés, amikor célodhoz illő tervet igyekszel kidolgozni.

  • Erősítés // A gyorsaság jobb erőnlétet is kíván. Ahhoz, hogy új szintre lépj, fizikailag és mentálisan is erősödnöd kell. Sokáig tartottam attól, hogy nehéz súlyzókkal dolgozzak, míg végül pár évvel ezelőtt rájöttem, hogy nincs mitől félnem; az erőnléti edzésbe épített megterhelő súlyzózás hozzászoktatja a testet a fokozott stresszhez, ami pedig az állóképességet, a sebességet és a hatékonyságot egyaránt növeli, valamint fokozott erőkifejtést tesz lehetővé. Amint elkezdtem nagyobb hangsúlyt fektetni az erőedzésre, úgy jöttek az egyre újabb PB-k és gyorsabb részidők, emellett fejben is egyre erősebb lettem, ami átlendített a kemény pályaedzések és a félelmetesnek tűnő hosszútávok nehézségein is. Az erőnléttel együtt a fegyelmem is javult, így képes vagyok következetesen tartani magam az edzéstervemhez – még akkor is, amikor éppen semmi kedvem nincs hozzá. Az erőnléti edzés robbanékonyabbá, erőteljesebbé és alkalmazkodóbbá tesz – fizikailag és mentálisan egyaránt.

  • Edzés // Az edzésmunkát sose bízd a véletlenre. A gyorsaság és az erőnlét nem csak úgy magától, egyik napról a másikra fejlődik, ezért fontos, hogy legyen egy hatékony edzésterved, és következetesen tarts is ki mellette. Legyen szó gyorsasági edzésről, laza futásról vagy pihenőnapról, mindig bízz a munkádban és dolgozz állhatatosan. Erősítsd magad mentálisan is, és ebből építkezz az edzés során. Ezzel a módszerrel több mint húsz percet sikerült lefaragnom a maratoni időmből, és tudom, hogy te is képes leszel felgyorsulni. Ne feledd: a GYORSASÁG fogalmát kizárólag TE határozod meg. Valószínűleg te mást tartasz gyorsnak, mint én, de éppen ez a futás egyik szépsége. Saját magunk döntünk az előttünk álló útról. Ideje hát, hogy kitűzd az új célodat!

Galéria / 4 kép

Válj tudatosabb és eredményesebb futóvá!

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók