Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Kiállítás atlétika imádóknak: itt a Museum Of World Athletics (MOWA) világkiállítás

eliud kipchoge, mowa
Facebook
Twitter
Pinterest
A Museum Of World Athletics (MOWA) világkiállítás a szabadtéri atlétikai világbajnokság előhírnökeként érkezett meg Budapestre április elején. A hivatalos megnyitón mi is jelen voltunk, és megcsodáltuk a legendás sztáratléták legféltettebb kincseit, ereklyéit.

A MOWA eredetileg egy virtuális atlétikai múzeum, amely az innovációs és a kreatív technológiák ötvözéséből jött létre, és egy igazán különleges online élményt nyújt a honlapra látogatóknak. A világbajnokságok helyszínén azonban kilép a való életbe a képzeletbeli világ keretei közül, és személyesen is megtekinthetővé válik.

A bemutató egy rövid utazásra invitálja az atlétika iránt érdeklődőket, betekintést engedve a sportág rövid történetébe, az emberfeletti teljesítményekbe és a világcsúcsok világába. A kiállítás végigvezeti a látogatókat a világbajnokságok történetének 40 éves múltján, kiemelve a páratlan, rendkívüli eredményeket. A tárlatot a fényképeken túl az atlétika sportlegendáinak személyes tárgyaink, relikviáin és érmein túl még a magyar sztáratléták személyes adományai is színesítik.

Tábori László rajtszáma
Tábori László rajtszáma

A kiállítást a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) részéről a vezérigazgató, Jon Ridgeon, a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői részéről pedig Németh Balázs vezérigazgató nyitotta meg. "A mai nap különösen izgalmas számunkra, hiszen a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság ezzel a megnyitóval hivatalosan is belépett Magyarországra. Bár magáig a világbajnokságig még négy hónap van hátra, a MOWA-kiállításon a látogatók ízelítőt kaphatnak az atlétika csodálatos világából” – mondta Németh Balázs vezérigazgató, aki a hétvégéken a Hétköznapi Hősök számára meghirdetett szabadidősportos eseményeken húz cipőt, ezzel ösztönözve az aktív életet élőket, hogy a rendezvényeken való részvételükkel biztosítsák be kedvezményes jegyeiket az atlétikai világbajnokságra.

A bemutatón egy fordított éremátadásnak is tanúi lehettünk, ugyanis öt magyar világbajnoki dobogós atléta adott át a múzeum számára egy-egy kincset: Márton Anita, Baji Balázs, Halász Bence, Németh Zsolt és Pars Krisztián is a tárlat rendelkezésére bocsátotta egy-egy személyes tárgyát, hozzájárulva ezzel a kiállítás színvonalának növeléséhez. A ünnepségnek volt még egy magyar vonzata, ugyanis Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutását a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) Örökség Plakettel díjazta, ugyanis a "Náci bácsi” - ahogyan sportolói szólították - több olimpiai érmes atléta, illetve világcsúcstartó edzését irányította egykor (Iharos Sándor, Rózsavölgyi István, Tábori László, Bob Schul, Jim Beatty).

Az Etele Pláza 3. emeletén található 600 négyzetméteres kiállítás a világbajnokság végéig ingyenesen látogatható, mindennap 10 órától 20 óráig tart nyitva, és szeretettel várja az atlétika kedvelőit!

Usain Bolt felsője
Usain Bolt felsője
Mo Farah cipője
Mo Farah cipője
Tovább olvasok

Videók