Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Nem biztos, hogy utálni kell a hidegben, sötétben és magányosan eltöltött futásokat!

futás télen, futás őssze, őszi futószezon, motiváció, futás sötétben,
Facebook
Twitter
Pinterest
Minden futó tudja, hogy az előttünk álló hónapoknak bizony más lesz a hangulata és a tempója, és persze ez így is van rendjén.

Mert a legrövidebb nappalok és a leghosszabb sötét éjszakák várnak ránk. Ugyan rettenetesen hideg még nincs, de a ködös, párás idő mégsem olyan vonzó, hogy halogatás nélkül kapjuk magunkra a futóholminkat és már induljunk is az önfeledt kilométergyűjtésre. Adott tehát egy olyan időszak, amikor a motiváció leül és a futások, sőt a futók száma lecsökken. Mi azonban most összeszedjük, hogy mégis hogyan vészelhető át az előttünk álló néhány hét. Igen, csupán néhány hétről van szó, hiszen december 21. után – ha nem is rögtön látványosan – de elkezdenek hosszabbodni a nappalok.

Olvasd el ezt is!

Kapcsolj lámpát!

Ha reggeli futásra indulsz, érdemes az ébresztő jelzésének megszólalásával együtt rögtön lámpát gyújtani. Mintegy fényterápia alkalmazható ez a módszer, ugyanis kutatások kimutatták, hogy az erős, de még kellemes fényhatások javítják a hangulatot, ami az ősz beköszöntével nagyon gyakran búskomorrá válik. Ezt követően indulj el akárcsak egy 30 perces sétára vagy kocogásra, mert mindegy, hogy mennyit mozogsz, szinte biztos, hogy csökken a kedvetlenség érzése.

Legyen a futás az én-időd!

Az év utolsó hónapjai talán a legmozgalmasabbak mind közül: ünnepek, iskolai tevékenységek, közben munka, otthoni teendők. Mindez nem ritkán azt eredményezi, hogy valami felhalmozódik körülötted, valamire jóval kevesebb idő jut. Legyen a munka előtti vagy utáni szabadba vonulás egy olyan pillanat, amikor tudsz önmagadra figyelni, venni egy mély levegőt és kiélvezni a csendet és nyugalmat. Talán pont a futás lesz most pár hétig az egyetlen én-időd!

futás este, futás ősszel,
forrás: Getty Images

Emlékeztesd magad arra, hogy mindennek megvan a szezonja!

A versenyszezon utáni időszakban az aktív hónapok utáni pihenődet töltheted, ilyenkor van lehetőség egy időre elengedni a kötött edzésterveket. Tégy annyit, amennyi jól esik: 30 perc a parkban, hétvégi túrák a családdal és az ad hoc iramjátékok időszaka ez. Most ne azzal mérd a sikert, hogy milyen gyorsan vagy milyen messzire futsz. Csak menj ki a szabadba és élvezd, hogy mozoghatsz. Az alapozásra túl leszel a regeneráción és ismét motivált leszel arra, hogy belekezdj a szabott edzésekbe.

Légy rugalmas!

Amikor csak teheted, engedd meg magadnak, hogy olyan napszakban fuss, amikor világos van és a hőmérséklet picit melegebb, mint kora reggel vagy késő délután. Ugyanezt javasoljuk akkor is, ha kellemetlen az időjárás, de az előrejelzés szerint pár óra múlva már felszáll a köd, eláll az eső vagy enyhül a szél. Ha megteheted, hogy ebédidőben kimenj kocogni, élj ezzel a lehetőséggel, ha rugalmas munkarendben dolgozol, akkor pedig mindenképpen tedd az edzéseket a napközbeni időszakra. Ezzel együtt sem kerülhető el persze, hogy olykor igazi őszi-téli időjárásban küzdj meg a napi futásért.

Keress társaságot a küzdelmes edzésekhez!

Szinte mindenki egyetért abban, hogy egy futótárssal sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot. Valószínű könnyebb az indulás és ritkábban fordul elő, hogy inkább otthon maradsz, semmint kocogj akárcsak egy fél órát.

Ne nézd le a futópadot!

Olykor az egyetlen módja annak, hogy biztonságosan futhass, ha beltéren maradsz. Egy futópados futás is lehet érdekes és motiváló. Van, aki például kifejezetten szeret podcastokat hallgatni vagy sorozatokat, filmet nézni ilyenkor. Ha pedig eldöntöd, hogy ezeket a tevékenységeket csak futópados edzés közben űzöd, plusz motivációt adsz magadnak, hiszen az előző nap félbehagyott filmért ismét futni kell!

Fogadd el, ha olykor nem megy!

Ha semmilyen trükk, ötlet, segítség sem hozza meg az erőt és inkább otthon maradsz, ne terheld magad bűnös gondolatokkal, és mindig tudd, hogy bármikor újra próbálkozhatsz.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

1095 Ft 995 Ft

Megnézem
Tovább olvasok

Videók