Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Futócipőteszt: Itt a New Balance FreshFoam X 1080v13, a márka eddigi legpárnázottabb modellje!

new balance
Facebook
Twitter
Pinterest
Októberben dobta piacra a New Balance a FreshFoam X család legújabb változatát, a FreshFoam X 1080v13-at, amiről most a New Balance Run Club két edzője, Prisznyák Gyula és Tamás Máté mondja el a tapasztalatait!
A cikk támogatója a New Balance

A New Balance FreshFoam X 1080v13 kiemelkedően puha párnázottságának és jobb illeszkedésének köszönhetően még nagyobb kényelmet nyújt, mint a széria eddigi modellei. Az új külső talp kialakítása növeli az elülső lábfej merevségét, a továbbfejlesztett gördülés javítja a lépések közötti átmenetet, a habkeverék pedig a megnövelt középtalp magassággal párosulva kényelmes futást biztosít, távolságtól függetlenül. A FreshFoam X 1080v13 újonnan tervezett hálóval rendelkezik, fényvisszaverő részletekkel és strukturált illeszkedéssel, ami kiváló cipővé teszi a sportoláshoz és egész napos viselethez egyaránt.
A cipő 6mm-es droppal rendelkezik, és a férfi modell mindössze 206g.

A CIPŐRŐL A NEW BALANCE RUN CLUB KÉT EDZŐJE, PRISZNYÁK GYUSZI ÉS TAMÁS MÁTÉ MOST ELÁRULJA A SAJÁT TAPASZTALATAIT:

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

Prisznyák Gyula, öttusa-, triatlon- és futóedző:

„A FreshFoam X 1080v13-as cipőt október elején, még a megjelenése előtt kaptam meg tesztelésre, mint a New Balance Run Club Budapest edzője. A cipő kinézetébe első látásra beleszerettem. Több színállásban is megjelent, én egy világoskék, törtfehér kombinációt kaptam, amely gyönyörűen mutat. Ennek a színnek sajnos hátránya, hogy könnyen koszolódik.”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

„A FreshFoam X talpszerkezetet ismertem, így tudtam, hogy egy nagyon puha cipőre számíthatok, amelynek nagy előnye, hogy ízületkímélő még keményebb talajon is. A talprészhez egy zokniszerű, légáteresztő felsőrész társul, amely tökéletesen illeszkedik a lábhoz. A felkészülésem során hetente 50-60 kilométert futok, amelynek nagy részét betonon, aszfalton, így mindig is a lágyabb talpú cipőket részesítettem előnyben. Szokásom, hogy amikor új futócipőt kezdek el használni, először utcára veszem fel, sétálok benne, ezzel is szoktatom a lábamat az új surranóhoz. Aztán az futásom benne egy könnyű, regeneráló edzés volt, amelyre tökéletesen megfelelt. Puhaságának köszönhetően még a kemény betonon is úgy éreztem, mintha felhőkön lépkednék és rugalmassága megkönnyítette minden lépésemet. Azóta is elsősorban alacsonyabb intenzitású edzéseimhez használom, valamint úgy gondolom, hogy futó-, ugróiskolai gyakorlatokhoz is jó választás. Azonban a felsőrész kialakítása miatt instabil terepre, illetve kanyargós pályára nem a legalkalmasabb. Rekortánon való futáshoz pedig szerintem túl puha.”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

„Ezt a modellt hobbi futóktól a profi sportolókig mindenkinek szívből ajánlanom könnyed, kilométergyűjtő futásokhoz, amelyek során nem a tempó a fontos.”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

Tamás Máté, atléta és futóedző:

„Ex-sprinterként még mindig szeretem a rövid résztávos edzéseket, de a 400-as futókört már felváltották a hosszabb, 7-15 km közötti futások a rutinomban, így hetente 2-3 alkalommal futok ilyen távokat, olykor tempósabban, olykor pedig lazábban. Először egy ilyen lazább, kocogósabb futáshoz vettem fel a FreshFoam x 1080v13-at. Engem ez a modell már a kinézetével megvett, letisztult külsejével és a kicsit retró beütésű vajszínű középtalppal. Első felvételkor rögtön feltűnt a hihetetlenül puha, vastag talp és a felső hálós szövet, ami sűrűbb, mint egy átlagos futócipőnél, de nagyon kényelmes. Őszintén szólva, eleinte furcsa volt a viselete, a vastag talpat instabilnak, a felső szövetet pedig nehezen szellőzőnek éreztem. Még a futás előtti bemelegítés alatt az egy lábon álló gyakorlatoknál is imbolyogtam, nem voltam hozzászokva ehhez a párnázottsághoz. Személy szerint eddig a keményebb talpú cipőket hordtam, ezért is lehetett nagy a kontraszt.”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

„Azonban ezek az aggályok az első aszfaltos futásom közben el is múltak, egy nagyon könnyű cipőről van szó, ami kellően visszadob az aszfaltról, és ha kell, a kicsit gyorsabb tempókat is elbírja. Futás közben egyáltalán nem érződik a középtalp vastagsága - ami leginkább a becsapódás elnyelését segíti elő -, illetve szuperül segíti a lábfejet a saroktól a lábujjakig való gördülésre. Emellett a felső szövet rész is tök jól szuperált, nem éreztem futás közben soknak az anyagot, jól szellőzött, de eközben nem ázott át, ahogy az eső utáni tócsákba olykor nem figyelve beleléptem. Egy nagyon komplex cipőről beszélünk, amihez gyorsan hozzá lehet szokni. Futás után már nekem is rossz volt levenni, annyira komfortosan éreztem magam benne.”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

„Ez a cipő nem a rekordok megdöntésére lett kitalálva, inkább a könnyedebb, alacsony intenzitású futásokhoz, de jól kezeli, ha egy kicsit gyorsítani szeretnénk a tempón. Összességében ez egy remek cipő mindenkinek, egészen a kezdőktől a haladókig, illetve azoknak, akik leginkább aszfaltos edzéseket végeznek. A rekortánon már túl puha lenne, ami inkább hátrány, mint előny, és még sérülésveszélyes is!”

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT

A CIPELLŐT MEGTALÁLJÁTOK A NEWBALANCE.HU OLDALON!

new balance
forrás: BALÁSSY ZSOLT
Tovább olvasok

Videók

Kép

3 szűrővizsgálat, amire minden évben menj el, ha aktív életmódot folytatsz

Hobbi sportolóként nyilvánvalóan figyelsz a megfelelő mennyiségű pihenésre, a testi-lelki egyensúlyra, egészségesen táplálkozol, és rendszeresen mozogsz legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy épp valamilyen fitnesz tevékenység. Azonban mennyire vagy tudatos a megelőzést illetően?

Kép

Edzés, táplálkozás, pihenés és a menstruáció: hogyan tudsz a ciklusod rabságából jól kijönni?

Érezted már azt, hogy szervezeted hormonális változásai által kiszolgáltatottá válsz rendszeresen? Nem vagy egyedül, de segítünk hogy ne így legyen!

Kép

Csatlakozz a Runner's World sportkutatásához, és vegyél részt nyereményjátékunkon!

Kedves Futótársunk! A nyereményjátékunk sorsolása már lezárult, azonban a garantált ajándékod továbbra is átveheted a kérdőív kitöltése után!

Kép

5 fontos tanács, amit fogadj meg, mielőtt elindulsz futni az esőben

Futóként szinte elkerülhetetlen, hogy esőben is fuss, még akkor is, ha nagyon nincs ínyedre. Pedig érdemes néha direkt esős időben is elindulni, még akár akkor is, ha amúgy nem terveztél futni aznap, mivel így is szoktatod magad az esős futásokhoz. Hogy miért fontos ez? Azért, mert lehet, hogy életed egyik legfontosabb versenyén végig szakadó esőben kell majd futnod…

Kép

3 ok, amiért érdemes futás után (is) kávézni

Amennyiben te is a kávéimádók táborát erősíted, és el sem tudod képzelni a reggeleidet kávé nélkül, úgy szuper hírünk van! Kávézni igenis ér, ráadásul nem csak futás előtt, hanem testmozgás után is bizonyítottan egészségesnek számít egy bögre forró fekete!

Kép

8 kérdés, ami abban segít, hogy jobb futóvá válj!

Amikor elérsz egy fontos célt futóként, olykor nehéz a motivációt tovább menteni és haladni egy újabb cél felé. Ezt az időszakot – túl azon, hogy figyelmet szentelsz a regenerációra is – érdemes visszatekintéssel folytatni.