Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Véget ért a felkészülés, hétvégén verseny!

Véget ért a felkészülés, hétvégén verseny!
Facebook
Twitter
Pinterest
Közel három hónapon át tartó kemény munka után, a hétvégén végre rajthoz állhatnak a Night Run Luxuskivitelben játékunk nyertesei, Harmati Gréti és Hasilló Norbi.

"Elérkeztünk a felkészülés utolsó szakaszába, amikor már tényleg csak egy pár nap van hátra a nagy megmérettetésig. Sok munkát, és sok kilométert pakoltunk már eddig is Gréti lábaiba, ami reméljük a versenyen is kamatozik. Mivel a Night Run pályája nem könnyű, ezért Gréti befutotta az emelkedős részt is, hogy tudja mi vár rá, és tudjon rá készülni fejben is" - avat be a felkészülés utolsó napjainak részleteibe állandó szakértőnk Markocsán Sándor a "Sanyoszistálló" vezetőedzője, aki a Salomon Magyarországgal közös játékunk női nyertesének felkészüléséért felelt.

Gréti és edzője Sanyosz rendszeresen futottak közösen
forrás: Szász Norbert
Gréti és edzője Sanyosz rendszeresen futottak közösen
Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe!
Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe! Elindult a Nosztalgiajárat - pillants bele velünk futóedzőnk, Sanyosz fiatalkori emlékeibe!

"A verseny előtti utolsó két hét már az élesítésről szól, ilyenkor az edzések a mennyiségéből folyamatosan visszaveszünk, és a már meglévő állóképességre alapozva inkább rövid, gyorsító edzéseket kell végezni. Egy héttel a félmaraton előtt volt még egy kontroll futásunk, ami a Night Run előtti utolsó erőpróba" - mondja Sanyosz.

"Nem lesz újdonság maga a verseny, hiszen szoktam hasonló félmaratonokon indulni, de mégis kíváncsi vagyok, hogy az elmúlt hetek, hónapok edzéseiből mit tudok kihozni. Én igyekeztem a maximumot beletenni, remélem, ez a verseny alatt vissza is jön" - nyilatkozta Gréti, aki elmondása szerint az utóbbi hetekben nagyon sokat készült mentálisan is a Night Runra, valamint gyakorolta a frissítést és a szénhidrátfeltöltésre is figyelmet fordít.

"Az étkezésem nem változott az utóbbi időben sem, amire különösen figyelni fogok, az az, hogy az előtte lévő napokon több szénhidrátot, és vizet fogok fogyasztani, mint amúgy szoktam. Feltöltöm a szénhidrát-raktáraimat" - meséli Gréti, aki a frissítési tervét is megosztotta velünk.

"A SQUEEZY termékei közül több mindent volt lehetőségem kipróbálni. Az energiaszeleteket főleg a rohanós hétköznapok során vetem be, amikor nincs időm odafigyelni az étkezésre, mert ilyenkor nagyon jól tudnak jönni. Az edzéseimen zseléket használtam a hosszú futásokon, szeretem a sűrűbb és a folyékonyabb állagú termékeket is, így gyakran variáltam ezeket, de a „Liquid Gel“ lett az igazi kedvencem, mert könnyebb fogyasztani. A gyümölcsös, citrusos ízeket szerettem meg legjobban. Nagyon örülök, hogy beváltak, és az edzések alatt hozzá tudtam szokni a rendszeres frissítéshez. A versenyre zselével, és egy adag izotóniás itallal készülök."

Játékunk férfi nyertese, Hasilló Norbi számára a vezetett edzések nem számítottak újdonságnak, hiszen egy igazolt kézilabdázót kapott a kezei alá Zarándy András futóedző, a frissítés azonban teljesen új dolog volt a sportoló számára.

A Squeezy támogatásával volt lehetőségem először megtapasztalni, hogy milyen profi frissítéssel futni. Korábban sosem gondoltam rá, hogy bármit is magammal vigyek futni, úgyhogy ez számomra teljesen újdonság volt, és tényleg sokkal jobbnak érzem a teljesítményemet. Leginkább a sűrűbb energia zseléket kedveltem meg, abból is a barackos-narancsos íz az abszolút favorit, de a meggyes izotóniás italpor is nagy kedvenc lett, az almás szeletből pedig edzések előtt szoktam fogyasztani. A versenyre három zselével készülök, amit a terv szerint 30 percenként fogok elfogyasztani."

Mondta Norbi, aki már nagyon készül élete első félmaratoni futóversenyére, annak ellenére, hogy elmondása szerint a felkészülése nem volt zökkenőmentes, de nagyon jó mestere volt így biztos kezekben érezte magát Zarándy András ultrafutó, a Salomon Running Team Hungary és a Garmin Running Club edzőjének személyében.

A tökéletes félmaratoni frissítési terv nyomában
A tökéletes félmaratoni frissítési terv nyomában A tökéletes félmaratoni frissítési terv nyomában

Norbit pedig edzője nagyon precíz tervvel látta el, nem csak a felkészülés alatt, de az utolsó napokra is pontos itinert kapott.

"A legfontosabb, hogy ebben az időszakban bármennyire is izgulunk már semmi újdonságot ne próbáljunk ki" - hívja fel először is a figyelmet a szakember, aki részletesen beavatott minket az általa vezetett felkészítés kulisszatitkaiba is.

"A verseny előtti utolsó 2-3 hetet aszerint szoktam osztályozni, hogy mennyire fő/célverseny amire készülünk. Ha egy edző verseny következik, akkor pont az a lényege, hogy különösebb változtatás nélkül beépüljön a verseny a terhelések közé. Itt az utolsó napokban még gyorsító jellegű és laza futások megtalálhatók az edzések között. Ennek ellenére egy-két nap pihenő minden verseny előtt van. Ha a szezon fő versenyéről van szó, akkor 2-3 héttel lőtte kezdődik a tapering vagy élesítés. Általában 3 héttel a verseny előtt be szoktam tenni egy szimulációt, ahol a bemelegítést, a verseny előtti utolsó simításokat, a versenytempóban való rajtolást, legfőképpen a pulzus zónákban való mozgást és a frissítést is gyakoroljuk. Nagyon fontos a szimulációról érkező beszámoló a futó részéről. A szimuláció nálunk alacsonyabb intenzitáson zajlik, mint a verseny, rövidebb és nincs benne hajrá meghatározva."

"A konkrét versenytől pedig 10 napot szoktam visszaszámolni és visszafelé írom meg a pontos napit tervet, ami pihenés, táplálkozást, átmozgató edzéseket tartalmaz. A tapering időszakra jellemző, hogy az edzéstől már jobb futók nem lehetünk, viszont a pihenés előnyünkre válhat és megadja az esélyt, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból" - összegezte a felkészítést András.

A verseny előtt Sanyosz is figyel rá, hogy sportolója kellően kipihenten érkezzen a rajtba, ezért már csak annyit kért tőle, hogy az utolsó napokban már ráhangolódásé legyen a főszerep.

"A felkészülés korai szakaszában már befutotta Gréti a pályát, így tudja mire számíthat, hogyan ossza be az erejét. Utóbbi nagyon fontos, mert voltak olyan edzések, ahol nem jól mérte fel az erejét, és emiatt a résztávos feladat végére elfogyott az energia. A verseny előtti napon még fogunk beszélni, akkor már pontosabban ismerjük a várható időjárást, ezért a frissítést is jobban be tudjuk lőni. Reméljük, hogy a versenyláz, az adrenalin, a várakozás utolsó napjai, órái pozitívan hatnak Gréti teljesítményére."

Galéria / 7 kép

Generali Night Run

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók