Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

"Végig a saját versenyemet tudtam futni" - Nikolics Márkó önmagát is meglepte a Szentlászló Trail pályacsúcsával

uth szentlaszlo palyacsucs gyozelem terepfutas
Facebook
Twitter
Pinterest
Huszonévesen ultramaratoni távokat futni, főleg terepen, nem épp általános hobbi, Nikolics Márkó számára azonban már megszokás, hogy fél, vagy egész napokat tölt az erdőben. A fegyelmezett edzésmunka pedig pályacsúcsot ért a Salomon Ultra-Trail Hungary Szentlászló Trail távján.

"Ha a verseny előtt két-három héttel beszélgetünk, akkor azt mondtam volna, hogy esélyesnek tartom magam, de a rajtban nem így éreztem, mivel a felkészülésem utolsó két hete nem éppen úgy alakult, ahogy szerettem volna" - kezd bele a visszaemlékezésbe Márkó, aki sokáig a Kör legfiatalabb teljesítőjének mondhatta magát. "Éreztem, hogy a formám jó, viszont fáradtság gyötört a nagy meleg hirtelen beköszöntével. Még edzést is ki kellett hagynom, ami rám egyáltalán nem jellemző, de azért bizakodva indultam el a 84 km-es távra."

„Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell
„Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell „Arra, hogy győzni fogok, egyáltalán nem számítottam” – mondja az Ultra-Trail Hungary idei győztese, Klucsár Marcell

A pozitív hozzáállás tehát biztosan számított a verseny során Márkó számára, aki előtt nem a dobogó, vagy a pályacsúcs lebegett futás közben, hanem az, hogy tartsa a pulzusát és figyeljen a frissítésére. "Megmondom őszintén, nem számítottam dobogós helyezésre. Úgy indultam oda, hogy 8:50 és 9:00 közötti idővel szeretnék célba érni. A rajtba viszonylag kipihenten tudtam beállni, és úgy gondoltam, hogy amit kitűztem célidő, azért küzdenem kell majd, de nem így lett és magamat is megleptem ezzel a teljesítéssel. Nagyon boldog vagyok, hogy minden így összejött végül."

Mondja elégedetten a fiatal terepfutó, aki azt is elárulta, hogy az idei évét ismét a Körnek rendeli alá, mert komoly céljai vannak még a Börzsönyben, a Szentlászló Trail pedig egy fontos állomása volt a felkészülésének. "Bevallom, az idei UTH egy közepesen fontos verseny volt számomra, készültünk is rá meg nem is. Az őszi Kör teljesítés az, amire igazán készülök, és ez alá rendeltem minden más versenyt. Ezért is döntöttünk úgy az edzőmmel, hogy idén a Szentlászló Trail az a táv, ami belefér a versenynaptáramba. Fontos szempont volt az is, hogy megfelelően tudjak regenerálódni a soron következő versenyemre, ami június 17-én lesz, továbbá bennem volt a 2018-as Szentlászló emléke is, ami nagyon nem ment jól akkoriban, így szerettem volna javítani" - folytatja Márkó, aki szerint a legfontosabb az volt, hogy csak magára figyelt a verseny során.

Koncentrált voltam végig. Az időtervet és mindent mást is elengedtem a rajtban, csak a pulzusomra és a frissítésemre figyeltem. Örülök, hogy pár kilométer kivételével végig a saját versenyemet tudtam futni. Hálával tartozom a frissítő csapatomnak is, akik profi munkát végeztek, nélkülük nem sikerült volna így ez a verseny!"

"Csak a célban tudtam meg, hogy mekkora pályacsúccsal nyertem" - interjú Juhász Nórával, a Szentedre Trail női győztesével
"Csak a célban tudtam meg, hogy mekkora pályacsúccsal nyertem" - interjú Juhász Nórával, a Szentedre Trail női győztesével "Csak a célban tudtam meg, hogy mekkora pályacsúccsal nyertem" - interjú Juhász Nórával, a Szentedre Trail női győztesével

A kora ellenére rendkívül tapasztalt terepultrás a verseny után napokig nem futott, mert tudja, hogy mennyire fontos a pihenés egy ilyen hosszú és megterhelő verseny után, és még azt is elárulta, hogy a tervei szerint jövőre újból visszatérne a klasszikus UTH távra.

"Ha minden jól megy, akkor jövőre újra a leghosszabb távon indulok majd, de az még messze van, addig sok izgalmas kihívás vár még rám" - mondja Márkó, aki a további versenycéljairól is mesél. "Nyáron még indulok a salzburgi Mozart 100-on, de ott sem a leghosszabb, hanem a 80 km-es távon, majd júliusban a Tailwind Börzsöny Trailen. Szeptemberben vár rám a Kör, az évet pedig az októberi Hello Balaton Trail versenyén tervezem zárni."

Még kapható a Runner’s World VERSENYSZEZON bookazine!
Még kapható a Runner’s World VERSENYSZEZON bookazine! Még kapható a Runner’s World VERSENYSZEZON bookazine!
Tovább olvasok

Videók