Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

Sierre, Sierre-Zinal, terepfutás,
Facebook
Twitter
Pinterest
47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Augusztus 17-től szeptember 18-ig folyamatosan rajtoltak a futók a Sierre-Zinalon. Így tudtak ugyanis eleget tenni azoknak az egészségügyi iránymutatásoknak, amit a Szövetségi Tanács javasolt kifejezetten a svájci verseny lebonyolíthatóságához. Általában közel 5 ezer futó rajtol el a 30 km hosszú, tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedő pályán. A mezőnyt normál körülmények között is szakaszosan indítják, máskülönben nem férne olyan sok futó a sok helyen egy nyomtávos ösvényeken. Idén azonban 300 fős etapokban lehetett elindulni és a verseny 1 hónapon át zajlott. Így is 3000 futó kapott lehetőséget arra, hogy az idei rendhagyó eseményen részt vegyen.

Az útvonalon – ami Sierre és Zinal között húzódik – egyébiránt öt 4000-es csúcs látható a pálya mentén, amely 2200 méter szintemelkedés mellett tartalmaz 1100 méter lejtést is. Nem túl hosszú a táv, de annál nehezebb jó eredményt elérni rajta, hiszen órákon keresztül kizárólag felfelé kell futni.

A fináléban, múlt pénteken az elit mezőny rajtolt (külön a férfiak és külön a nők). A futók között volt a tavalyi győztes és pályacsúcstartó, spanyol Kilian Jornet és a szintén tavaly pályacsúcsot futó svájci Maud Mathys, ők idén is első helyen futottak be (nincs hivatalos eredménylista egyelőre).

Maud Mathys humorosra szánt befutóját kapta el a fotós Jordi Saragossa:

Az idei Golden Trail Bajnokság október végi zárófutamára - ami az Azori-szigeteken lévő Azores Trail Run - az indulni szándékozó futók az ingyenes indulást jelképező, „aranyjegyeket” nyerhetnek. A tavalyi Golden Trail Series végső eredményei alapján volt, aki automatikusan megkapta ezt a lehetőséget, illetve rajtuk kívül a Sierre-Zinal nemenkénti 5 leggyorsabb futója szintén. De további futók is lehetőséget kaphatnak az ingyenes indulásra, ők vagy az úgy nevezett Golden Race eseményeken vagy Golden Szegmenseken kell, hogy jó eredménnyel szerepeljenek. Az idei Golden Trail Bajnokság, az előző évek Golden Trail Series néven futó versenysorozatának idei, vírus szülte változata. A sorozat megszokott versenyei ugyanis a járvány miatt nem voltak megtarthatók.

Olvasd el ezt is!

A sportolók szempontjából az volt a cél, hogy ebben a helyzetben is motiváltak maradjanak, a szervezőknek pedig megoldást kellett találniuk arra, hogy a rendezvényük minden kihívásokkal teli új szabály ellenére megvalósuljon.

Látványos felvételekkel tűzdelt videó készült az elmúlt hétvégi eseményről, amiben arról is beszélnek a futók, hogy számukra eddig hogyan alakult az idei év:


Galéria / 12 kép

A világ leggyönyörűbb futóterepei

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók