Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Szerezz motivációt – és tartsd is meg!

futas
Facebook
Twitter
Pinterest
Az összes sport közül talán a futást a legkönnyebb elkezdeni. Nincs szükség drága, csilivili felszerelésre, és bármilyen életkorban űzhető – hetvenen, sőt, nyolcvanon túl is dőlnek meg rekordok. Azt már nehezebb meghatározni, hogy pontosan hogyan is kezdj neki; a teljesen kezdők számára (vagy hosszabb kihagyásból visszatérve) még egy háztömbkör is félelmetesnek tűnhet.

Az első lépést már megtetted azzal, hogy beszerezted a futócipőt, és bár az út nem lesz mindig könnyű, tudd, hogy megéri majd az erőfeszítés. Adunk négy tippet ahhoz, hogy motiváltan vágj bele az új kihívásba:

  • Tudd, hogy miért csinálod
    Gondolkodtál már azon, hogy mi a célod a futással? Új embereket szeretnél megismerni? A munkahelyi vagy magánéleti problémáid könnyebb megoldását várod a mozgástól? Vagy csak a kütyüktől szeretnél időnként elszakadni, hogy kitisztuljanak a gondolataid? Vedd nagyító alá az életedet, és gondold át, hol javíthatsz a rendszeres mozgással. Végtére is a futással önmagadba fektetsz, és ha sikerül megfogalmaznod az okokat, nagyobb valószínűséggel maradsz elkötelezett. Amikor kezded keménynek érezni a távot, összpontosíts arra, hogy miért is vágtál bele az egészbe – így könnyebben átlendülsz a nehézségeken.
futas
forrás: Getty Images
  • Legyen terved
    Az edzéseid ugyanolyan tervezést igényelnek, mint a napirended (étkezések, családdal kapcsolatos feladatok, társas kötelezettségek stb.) megszervezése. Gondold át, a hét mely napjain fér bele a legkényelmesebben a futás, és tervezz egy vagy két pihenőnappal is. Az edzéseket írd be a naptáradba, hogy mindig szem előtt legyenek, amikor a napi vagy heti programjaidat szervezed. Váratlan helyzetek persze előfordulhatnak, amikor kénytelen vagy elhalasztani a futást – a rugalmasság belefér. De az előre nem látható helyzeteket leszámítva kisebb eséllyel mondod le az edzéseket, ha előre beírtad a naptáradba. A terv egyfajta elköteleződést is jelent, és büszke leszel magadra, ha képes vagy tartani azt, amit előre elhatároztál.
  • Gondolj a befejezésre
    Gondolj arra, milyen érzés lesz lefutni a távot. „Túl korán van még”; „Túl sok a dolgom”; „Túl meleg van” – mi lenne, ha a szokásos kifogások és az aggodalmaskodás helyett inkább elképzelnéd a 30 perc vagy az 1500 méter lefutásából adódó sikerélményt? Mindez nagyobb idősíkon is működik – mi a hosszú távú célod a futással? Minden egyes kilométer egy-egy apró lépés a „nagy cél” felé vezető úton.

  • Őrizd meg a jókedved

Futóként olyasmit teszel, amit sokan mások nem. Ez már önmagában sem kis teljesítmény. Ha kísértést érzel arra, hogy kihagyd az aktuális edzést, legyél a saját motivációs trénered. A futókarriered során szükséged lesz pozitív belső monológokra és megerősítésekre. Értékeld azt is, hogy egyáltalán képes voltál kilépni az ajtón; emlékeztesd magad, hogy nem dől össze a világ, ha a szuszból kifogyva időnként gyaloglásra váltasz. Ezeket a pillanatokat ne negatívan éld meg („már megint lassítanom kellett”), hanem pozitív emlékként tárold („végül újra neki tudtam indulni”).

E négy tipp segítségével a futás kipipálandó kötelesség helyett életed természetes része lesz. Rendszeres gyakorlással beépülnek mindennapjaidba, és bármikor segítségül hívhatod őket aktuális céljaid eléréséhez.

Galéria / 11 kép

Motivációs idézetek futóknak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók