Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Szász Norbert

Kép
Lélek

32 évnyi hangolódás egy legendás útvonalra, avagy Szasza Kinizsi 100 teljesítő lett

1991-t írunk. A Kossuth Lajos Gimnázium és Tanítóképző turista szakosztályának lelkes tagja vagyok. Vezetője az akkori számítástechnika tanárom, aki egyben elhivatott túrás. Hétről-hétre járjuk a Bükk ösvényeit, távlati célként a legendás Kinizsi 100-as teljesítménytúra teljesítése áll.

2023. május 27.

Kép

Everesting kihívás futva egyenesen a Normafáról – Medgyessy Gergely teljesítővel beszélgettünk

Az Everesting egy végtelenül egyszerű és brutálisan nehéz kihívás. A feladat, hogy egy emelkedőn fel-le haladva teljesíts 8848 méternyi szintet, amely megfelel a világ legmagasabb hegycsúcsának - a Mount Everest - magasságával.

Kép

Ötödik alkalommal volt Császta Trail az edelényi szőlőhegyen – versenybeszámoló következik

A hétvégén rendezték meg az V. Császta Trail futóversenyt, Szasza - az RW rendszeres fotósa - ezúttal futóként csapott a lovak közé.

Kép

Pár szóban a túrabotról, avagy kincs a hosszútávú, nehezen járható terepeken

Gyakran felmerül terepfutó körökben a túrabot használatának témája: egyrészt szükséges-e (mikor, hol), másrészt milyen botot érdemes beszerezni?

Kép

Egy rendhagyó futós-bringás csapatverseny története

Az utóbbi időben több okból kifolyólag sem sikerült a jó előre leadott nevezéseim egy részét versenyzésre váltani. Most azzal próbálkozom, hogy a verseny előtt nevezek, és úgy tűnik ezzel a módszerrel több szerencsém van.

Kép

Egy vertikális kilométer története Svájcból

Vannak a futó ember életében olyan bakancslistás események, útvonalak, amik, ha elérhetővé válnak – versenytől függetlenül – feltétlenül futásra invitálnak. Persze verseny keretében lenne az igazi, ám ha ez nem kivitelezhető, akkor nincs más hátra, mint kipróbálni magunkat csak magán az útvonalon.

Kép

Csúcsvadászat a Mátrában - Szasza elmondja, hogyan vágj bele!

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az instant körök, amiknek alapvetően két típusát különböztetjük meg.

Kép
Edzés

Egy szokatlan kezdetű, de annál sikeresebb futókarrier története – interjú Csillag Eszterrel

Csillag Eszter nevét 2019-ben ismerhette meg a magyar terepfutó közösség, amikor karjában egy kisleánnyal második helyen futott be a Salomon Ultra-Trail Hungary 112 kilométeres távján. Magyarországon ez volt az első terepfutóversenye, az első 100-asa.

2021. december 3.

Kép

Csúcsvadászat a Mátrában - Szasza elmondja, hogyan vágj bele!

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az instant körök, amiknek alapvetően két típusát különböztetjük meg.

Kép

Egy szokatlan kezdetű, de annál sikeresebb futókarrier története – interjú Csillag Eszterrel

Csillag Eszter nevét 2019-ben ismerhette meg a magyar terepfutó közösség, amikor karjában egy kisleánnyal második helyen futott be a Salomon Ultra-Trail Hungary 112 kilométeres távján. Magyarországon ez volt az első terepfutóversenye, az első 100-asa.

Kép

Bikepacking Hungary - avagy így jutott el a Smaradgvölgyből a Filozófusok kertjéig Szasza egy bringán

Szász Norbert – rendszeres szerzőnk és fotósunk – ismét emlékezetes napokat töltött két keréken az ország egyik legizgalmasabb bringás kihívásán. El is meséli rögtön, hogy mi minden történt vele a közel ötnapos kaland során.

Kép
Edzés

Hogyan tégy meg szintben egy Everest-nyit Magyarországon?

Tavaly tavasszal, a pandémiás időszak kezdetén hallottam először az Everesting challenge-ről. Akkor még elhessegettem a teljesítés gondolatát, de csak nem hagyott nyugodni a dolog, így végül múlt héten Ákos barátommal megcsináltuk a kerékpáros verzióját.

2021. június 5.

Kép

4en a Kéken - Kevesebb, mint 48 órán belül célba érnek

Múlt péntek délután indult útnak 4 futó, hogy végigfussanak az Országos Kéktúra útvonalán Írottkőtől Hollóházáig. A csapatot hétfőn délután kapta lencse- és mikrofonvégre Szász Norbert, Szasza, a Runner’s World állandó fotósa. Azóta már a Bükköt is elhagyták a fiúk, akiknek futása jótékony célokat szolgál.

Kép

„Mutassuk meg, hogy többezres magashegyek nélkül is lehet igazán sokat mászni!”

Szól az e heti nagy sportos kihívás hívómondata!

Kép

Hallottad már a neurofunkcionális akupunktúra kifejezést?

Érdemes megjegyezni, mert a viszonylag új eljárásnak számító kezelési mód nagyon jól alkalmazható számos sportsérülés esetén.

Kép
Táplálkozás

Mondj búcsút a frissítési bakiknak!

A jó frissítés egy futó számára a verseny sikerét nyújthatja, az elrontott pedig a kudarcát, úgyhogy ez egy komoly problémaforrás lehet. Úgy lefutni egy félmaratont, maratont vagy bármit, hogy elrontottál valamit ezen a téren, eléggé kínkeservessé válhat. Erre a problémára nyújt megoldást az Enduraid alkalmazás, amely profi módon megtervezi a sportoló frissítését.

2020. március 20.

Kép

„Terepre kell egy kis csibészség is, vállalj be olyan helyzeteket, amiről saját magad sem gondolod, hogy képes vagy rá”

Vallja a többszörös magyar hegyifutó bajnok, Szabó Sándor, akivel Szász Norbert beszélgetett, sőt le is fotózta!

Kép

Szasza tesztelt: új sportóra, amiért sok külföldi futó odavan

Az elmúlt hetekben új órabrand jelent meg Magyarországon: a Coros, aminek különböző típusai több neves külföldi futó – például Camille Herron, Tim Toleffson, Sage Canaday, Hayden Hawks – kezén is felfedezhetők. Kíváncsi lettem magam is arra, hogy milyen ez az óra.

Kép

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Kép
Edzés

„Nehezen fogom fel, hogy 2 év alatt sikerült EB kvalifikációt szereznem” – interjú Nemes Rita hétpróbázóval

Nemes Rita alig két év felkészülést követően idén országos bajnoki címet szerzett hétpróbából, illetve kvalifikálta magát a 2020-as Európa-bajnokságra.

2019. szeptember 5.

Kép

Vajon mitől válik egy verseny emlékezetessé?

Nyilván ezerféle válasz van erre a kérdésre. Szasza is elmeséli, hogy neki mitől…

Kép

Marathon du Mont-Blanc: A fehér hegy lábánál Szaszától

Hiszem azt, hogy aki már régóta fut, időről időre keres valami olyan célt, vagy állomást, amelyen keresztül futóként megújulhat. Sok esetben ugyanazokat az élményeket keressük, csak újra csomagolva, másként tálalva.

Kép

Ultra Trail Vipava Valley 100 – (élmény)beszámoló Szaszától

Az egész úgy indult, hogy Judit említette még talán tél végén, hogy szeretné A KÖR-t megcsinálni és mi lenne, ha elkísérném. Igent mondtam.

Kép
Edzés

A maraton ugrott, de a Mátrabérc megmenekült

Veletek is előfordult már olyan, hogy miközben készültök egy-egy célversenyre, elképzelitek magát a versenyt? Mit fogtok ott csinálni, hogyan frissítetek, milyen érzés lesz futni és hogyan fejezitek be a versenyt? Mi lesz az eredmény és ezzel mennyire lesztek elégedettek? Majd pedig hogyan fogtok válaszolni az ismerősöktől kapott kérdésekre? Utóbbi talán olyan, mint egy képzelt riport egy elképzelt versenyről.

2019. április 19.

Kép

Orvosai azt mondták, felejtse el a sportot, két évvel a sérülés után mégis maratont futott: interjú Malatinszky Zsófiával

Malatinszky Zsófia 2008-ban futotta első maratonját, majd 2012-ben olyan fáradásos törést szenvedett, hogy az orvosok azt mondták, többet nem fog futni. Hónapokkal később tudott újra lábra állni, majd elsajátította a ChiRunning technikát, Magyarországon egyedüliként oktatja is. Tavaly több maratonon futott 3 órán belüli időt, március elején pedig a Sixard 50 km-es távján nyert és 3:34–es célidejével nemzetközi „A” szintet futott, kvalifikációt szerezve a világbajnokságra.

Kép

Körbe-körbe karikába - Szasza futott 2 órát a Sixárdon

Időnként bevállalok olyan versenyt is, amit sem előtte, sem pedig utána nem értek. Ilyen volt a Sixard 6 órás országos bajnokság 2 órás betétfutama.

Kép

„Család mellett, több lábon állva, ráadásul közel 34 évesen, önmagában nagy tett, hogy edző nélkül a fedett EB-re kvalifikálni tudtam magam” – interjú Kazi Tamással

Kazi Tamás többszörös magyar bajnok középtávfutó olimpikon. Az egykori focista, ma már ízig-vérig 800-as futónak vallja magát. Legnagyobb sikereit ebben az atlétikai számban érte el, ő tartja a szabad téri országos csúcsot 800 (1.45.37), illetve 1000 méteren. Tavaly nyár végén felköltözött Debrecenből Budapestre, klubot váltott és jelenleg edző nélkül, önállóan fut. Én pedig arról kérdeztem őt, milyen jövőbéli elképzelései vannak atlétaként és civilként.

Előző oldal
Következő oldal