Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Tartsd be ezt a 3 szabályt az edzéseidben, ha méregtelenítő kúrát tartasz

edzes meregtelenites tavasz kura futas
Facebook
Twitter
Pinterest
Ha a tavaszi időszakban te is szívesen tartasz egy hosszabb, vagy rövidebb tisztító kúrát méregtelenítési célból, akkor azért arra is figyelj, hogy ez miként befolyásolja az edzésmunkát és a futásokat.

A méregtelenítő kúráknak számos formája létezik, kezdve a drasztikus ételmegvonástól, a különféle léböjtökön keresztül a gyümölcsnapokon át, káposztalevesig. A sort persze a végtelenségig lehetne folytatni az évről-évre hirtelen, főleg a sztárvilágból érkező legújabb diétás trendekkel, ám állóképességi sportolóként nem mindegy, hogy mikor, és milyen tisztító kúra mellett döntesz. Ha elhatározod magad, hogy akár csak néhány napra bizonyos ételeket méregtelenítő szándékból megvonsz magadtól, akkor azt is vedd figyelembe, hogy a csökkent kalória-, és legfőképp a kevesebb szénhidrátfogyasztás miként hat a megszokott edzésmunkádra.

Kép
forrás: Getty Images
Viszlát, bejgliháj: ételek, amik segítenek a szervezet kipucolásában
Viszlát, bejgliháj: ételek, amik segítenek a szervezet kipucolásában Viszlát, bejgliháj: ételek, amik segítenek a szervezet kipucolásában

Fontos verseny előtt, vagy a felkészülési időszakod legintenzívebb időszakában semmiképp nem célszerű drasztikus diétát tartani, mert a nem kiegyensúlyozott táplálkozásnak akár egy kellemetlen sérülés is lehet a nem várt következménye.

Nézzük mi az a három legfontosabb dolog, amit vegyél figyelembe, mielőtt belevágsz a tavaszi méregtelenítésbe futóként:

1. A kúra elején fáradtabbnak érezheted magad. Így akár az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem lesz kedved edzeni. Ilyenkor legyél magaddal bátran megengedőbb, hiszen ezt az időszakot a tested megtisztulására szánod. Tudatosítsd, hogy ebben a pár napban nem szükséges az intenzív edzésmunka, sokkal inkább fontosabb helyette a pihenés. Méregtelenítés alatt semmiképp ne terheld túl a szervezetedet megterhelő futásokkal!

2. Kellemetlen tünetekre is fel kell készülnöd, mint a fejfájás, hányinger, vagy épp a szédülés. Minden méregtelenítő kúra nélkülözhetetlen része a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, ami segíthet a méregtelenítés mellékhatásait enyhíteni, de ha nem érzed magad elég erősnek, akkor nyugodtan hagyj ki egy edzést, és helyette válaszd a pihenést. A szervezeted hálás lesz érte.

3. Előfordulhat, hogy gyakrabban kell a mosdót látogatnod. Ahogy fokozottabban beindulnak az anyagcsere-folyamatok, a több folyadék, a magasabb rostbevitel és a tisztább étkezés hatására elkezd a szervezeted is dolgozni. A méregtelenítés legfontosabb célja, a salakanyagoktól való megszabadulás, ami a mosdón történik meg, így készülj arra, hogy többször látogatsz majd el a mellékhelyiségbe.

A fentiek figyelembevétele mellett, ha még mindig kitartó vagy az elhatározásod mellett, és méregtelenítő kúrát tervezel, akkor a következő három szabályt mindenképp tartsd be az edzéseid során:

1. Fuss kevesebbet, rövidebbeket, és alacsonyabb intenzitással!

Ez az időszak arról szól, hogy a testedből eltávolítsd a felhalmozódott méreganyagokat, és új energiákkal töltsd fel a raktáraidat! Vegyél vissza az edzésekből, hogy később még intenzívebb munkát tudj majd végezni.

2. Tarts több pihenőnapot!

A méregtelenítés során kevesebb az energiád a mindennapi teendőkre is, nem hogy még a kemény edzésekre. Így iktass be akár extra szünnapot az edzéseid között, ha azt érzed a testednek inkább arra van szüksége. A méregtelenítés során kívül-belül felfrissülsz, a tökéletes regeneráció érdekében így elengedhetetlen a pihenés.

3. A keresztedzéseket is óvatosan végezd!

A súlyzós edzésekkel is hagyj fel ezalatt az időszak alatt, válaszd inkább a jógát, a pilatest, vagy csak nyújts, hengerezz, vagy menj el úszni. Csak olyan mozgásformákat válassz, amihez elegendő az energiaszinted.

Galéria / 5 kép

5 hiba, amit méregtelenítéskor elkövethetsz

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók