Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

"Szuper érzés, hogy egy ilyen közösség része lehetek" - A Terepfutás luxuskivitelben női győztese, Szabó Vivien tapasztalatai az első hónap után

"Szuper érzés, hogy egy ilyen közösség része lehetek" - A Terepfutás luxuskivitelben női győztese, Szabó Vivien tapasztalatai az első hónap után
Facebook
Twitter
Pinterest
Javában pörög az élet játékunk nyertesei számára. Múlt héten Bacsa Dominik osztotta meg első tapasztalatait az edzésekkel kapcsolatos kezdeti időszakról, most pedig elérkezett az idő, hogy a női versenyző, Szabó Vivien is beszámoljon a felkszülés első lépéseiről.

A játék egyik nyereményeként a Vivi, és Dominik ingyenes nevezési lehetőséget is kapott a Salomon Ultra-Trail Hungary szabadon választott távjára, a felkészüléshez pedig szakszerű segítséget. Vivi edzője, lapunk egyik állandó szerzője, Vincze Zsófi lett.

"Zsófival a közös munkát egy felmérő futással indítottuk, ez 30 perces síkfutás volt, ahol gyors tempóban, azt végig egyenletesen fenntartva kellett futnom. Ebből tudta meghatározni a további edzéstervezéshez szükséges pulzus célzónákat" - meséli a kezdeti lépéseket Vivi.

Kép

"Heti 4 edzésem van, amiből kettő feladatosabb. Indulok a Vivicittán is, így síkon is sokat futok, de az UTH-ra készülés miatt dombos, résztávos edzéseim is vannak. Ezeket érzem a legfárasztóbbnak, de nagyon élvezem, mert minden alkalommal egy újabb kihívásként élem meg a kiírt feladatokat. Természetesen nem maradhatnak el a hosszabb terepfutások sem, szóval úgy érzem, nagyon jó kezekben vagyok."

Elképesztően nagy kaland ez a pár hét - Bacsa Dominik beszámolója az UTH-ra történő felkészülés első időszakáról
Elképesztően nagy kaland ez a pár hét - Bacsa Dominik beszámolója az UTH-ra történő felkészülés első időszakáról Elképesztően nagy kaland ez a pár hét - Bacsa Dominik beszámolója az UTH-ra történő felkészülés első időszakáról

"Amellett, hogy Zsófi mindig figyeli a teljesítmény adatokat, a szubjektív visszajelzéseket is folyamatosan kéri tőlem és, ha szükség van az edzésterv módosítására, akkor azt megbeszéljük. Gyorsan hozzászoktam, hogy az edzőm által kiírt edzésterv szerinti fussak. Nem érzem a kötöttséget, a feladatok változatosak, és Zsófi nagyon rugalmasan kezeli az időbeosztásomat is" - avat be a részletekbe Vivi, aki arról is beszélt, hogy miben változtak meg leginkább a futásai, mióta Zsófi kezei alatt dolgozik.

"Az egyik dolog, amiben változást hozott a felkészülés, hogy a pulzus alapú edzés miatt, már nem hallgatok zenét futás közben, pedig korábban a futásaim 80%-ban ott volt a zene. De már nem is igénylem, sokkal inkább figyelek magamra és a feladatra, erdőben pedig a talajra, a látványra. A Büntetőkör podcast műsorát laza futásokhoz azért néha beteszem."

"A feladatos edzések mellett a frissítési rutin elsajátítása is újdonság még számomra, de tudom, hogy a felkészülési időszakban ezt is muszáj jól begyakorolni, legyen szó gélekről, folyadékról vagy sótablettáról. A zseléket néha használtam korábban is, viszont a Squeezytől kapott csomagban az egyik újdonság a Liquid gél volt, amit sokkal könnyebb elfogyasztani futás közben. Zsófitól pedig azt is megtanultam, hogy időjárás melegedésével pedig rá kell szoknom a sótabletta fogyasztására is a hosszabb edzéseim alatt."

Vivi arról is beszámolt, hogy a nyereményként kapott felszerelésekkel mennyire elégedett, és mi lett az abszolút kedvenc futócucca.

"A hosszabb terepfutásokhoz a Salomon Ultra Glide 2-es modelljét már most imádom. Nagyon jól tartja a lábam, és külön élmény, hogy nem kell a cipőfűzővel bajlódnom, mivel a gyorsfűzővel könnyen a lábamra tudom igazítani a futócipőt. Nagyon jó a talajfogása és dinamikus futást biztosít. A Bonatti esőkabátom pedig már a futás mellett a bringán is bizonyított, mikor a barátnőimmel körbetekertük a Balatont, megvédett a nagy esőben."

A Salomon által biztosított ruházat mellett a játékosaink a Garmin jóvoltából egy szuper sportórát is kaptak, amivel Vivi nagyon hamar összebarátkozott. "A sportóra kihasználásában is új szintre tudtam lépni. Eddig is mértem a futásaimat óra segítségével, de a táv, tempó esetleg átlag pulzus és kalória adatoknál többel nem igazán foglalkoztam."

Az, hogy a kiírt edzés szinkronizálható az órára és az óra segít levezetni az edzést nagyon nagy segítség. Így nyomon tudom követni, hogy a kiírt zónában vagyok-e, hány perc van még hátra az adott szakaszból, hány ismétlés van még egy résztávos feladatból.

"Fürdés kivételével mindig rajtam van az új Garmin órám, nagyon szeretem a napi jelentés funkcióval indítani a napot, ahol képet kapok az alvásom minőségéről, a regenerálódási szintről, valamint a szívritmus variabilitásáról is."

Kép

"Amikor elolvastam a játék kiírást, akkor felfogni és értelmezni tudtam, hogy milyen lehetőségekkel és kötelezettségekkel jár ennek a nyertesének lenni, de nem tudtam igazán képzelni hogy hogyan fog ez megvalósulni. Ahogy telnek a hetek, történnek az események, készítem a posztokat és beszámolókat, közben élem meg folyamatosan, hogy mekkora ajándék, élmény ez számunkra. Nem csak azért mert szuper cipőket, ruházatot, frissítést kapunk, hanem az emberek miatt is, akiket ezalatt megismerek és hogy a Salomon közösség része lehetek kicsit."

Érdemes továbbra is velünk tartani és követni Vivi és Dominik felkészülését a Salomon Ultra - Trail Hungary versenyére, mert az elkövetkező pár hét is sok izgalmat tartogat a futók számára!

Tovább olvasok

Videók