Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

3 ok amiért terepfutáshoz a cipő mellett, érdemes a ruházatban is, terep-specifikus modelleket választani

terepfutas erdo osvenyek tura magashegy
Facebook
Twitter
Pinterest
Miért van távoktól függetlenül a terepfutó versenyeken sokkal több kötelező felszerelés előírva, mint egy aszfaltos, utcai versenyen? Röviden? Azért, mert terepen sokkal gyorsabban változhatnak a körülmények, és érdemes minden eshetőségre felkészülni. Hosszabban?
A cikk támogatója a Sarkcsillag Sport bolt

Azért, mert tegyük fel, elindulsz a szokásos hétvégi hosszú futásodra a hozzád legközelebbi erdőbe, ahol a szinttől és a talajviszonyoktól függően akár több órát is eltölthetsz. Közben könnyedén megtörténhet, hogy a biztos időjárás-előrejelzés ellenére váratlanul viharba kerülsz, feltámad a szél, elered az eső, így hőérzeted a fokozott fáradtság hatására változik, miközben éhes és szomjas leszel. Az egyre csökkenő energiaszint, és a romló körülmények együttes eredményeképpen pedig a kellemes átmozgatásból, több órán át tartó szenvedés lesz, csupán amiatt, mert a szükséges felszerelések hiánya okán nem voltál megfelelően felkészülve.

Kép
forrás: Salomon

Míg a városban, gond nélkül elindulsz otthonról futni úgy, hogy a lakáskulcsodon kívül semmit nem viszel magaddal, - ami könnyen elfér még a kezedben is - mivel párszáz méterenként be tudsz térni egy boltba, vagy kávézóba, ha elromlana például az idő, vagy rád törne a farkaséhség, úgy terepen, a semmi szó szerinti közepén, pláne egyedül csak akkor vagy biztonságban, ha felkészülsz, és ez nem csupán az edzettségi szintedre értendő.

Ne ijedj meg, nem ennyire rémisztő dolog ám terepen futni, sőt! A terepfutás csodálatos élmény, csak kicsivel több odafigyelést igényel. Szerencsére a Sarkcsillag Sport boltnak mindenre van megoldása, a palettájukon pedig megtalálható Salomon márka kínálata is. A francia Alpok lábánál több, mint 75 éve megálmodott vállalkozás napjainkban a legkorszerűbb, leginnovatívabb termékek széles választékát kínálja, ezek birtokában pedig te is maximálisan felkészülhetsz a legváratlanabb helyzetekre, bármilyen terepre is visz az utad.

Nézzük, mik a terepfutó ruházatok legfontosabb tulajdonságai!

1. Védelem:

A magashegyi terepfutóversenyeken általában három fontos követelmény van, ami tökéletes védelmet biztosít számodra a legszélsőségesebb időjárásban is, egy megbízható esőkabát, egy maximális vízállóságot adó esőnadrág, és egy szél-, és vízálló kesztyű. Bizony, ezeket a felszereléseket még a nyári versenyeken is kötelezővé tehetik a szervezők, hiszen bizonyos magasság felett nagyon hirtelen változhatnak a körülmények, és olyan váratlan helyzetekre is fel kell készülnöd, mint a villámlás, az orkán erejű szél, gyors hőmérséklet csökkenés vagy akár növekedés, vagy épp a szakadó eső, csúszós, síkos ösvények és mg lehetne folytatni a sort. A 10K/10K minősítéssel rendelkező ruhadarabok legfontosabb jellemzője, hogy 10 ezer mm vízoszlop nyomásának is ellenállnak megbízhatóan, bevizsgálás alapján. A Salomon Bonatti termékeire tehát minden helyzetben számíthatsz, mivel garantálják a vízálló, de mégis kényelmes hőérzetet, köszönhetően a légáteresztő képességnek.

Kép
forrás: Salomon

2. Praktikus tárolási megoldások

A futásaid időtartamától függően egy futóövet, vagy futómellényt érdemes magaddal vinned, amiben a legfontosabb kiegészítőidet kényelmesen el tudod helyezni úgy, hogy biztonságban legyenek, és ne zavarjanak futás közben. A derék körül elhelyezkedő futóövekben egyszerűen és praktikusan eltárolhatsz minden, terepen hasznos felszerelést a rövidebb edzésekre, vagy versenyekre. A Salomon futóöv kínálatában a keskenyebb és a szélesebb kialakítású fazonokból egyaránt válogathatsz, így biztosan megtalálod a számodra legkényelmesebb megoldást.

Kép
forrás: Salomon

Ha több, mint egy órás futásra mész, főleg nyáron, akkor mindenképp célszerű egy megfelelő méretű, kialakítású futómellényt beszerezned. A különböző méretű mellényekben pedig nem csak a hidratációhoz nélkülözhetetlen soft kulacsokat, de az összes frissítésedet, kiegészítődet, sőt szükség esetén az esőálló öltözetet is el tudod kényelmesen, észrevétlenül pakolni úgy, hogy még lendületes futás közben se legyen zavaró a hátadon lévő csomag. Érdemes olyan futómellényt választanod, ami a méretéből és a kialakításábó, anyaghasználatából adódóan a legtöbb futásodon megbízható társad lesz az erdei ösvényeken, bármerre is jársz.

3. Hosszú távú, tartós kényelem

El is érkeztünk a terepfutó ruházatok harmadik legfontosabb jellemzőjéhez, a védelmi funkciók mellett, ez pedig a kényelem. A Salomon tervezői tudják, hogy a márka vásárlói a természetben érzik igazán otthon magukat, és mint minden futó, így te is imádod a szabadságot, a felhőtlen kényelmet. A terep-specifikus öltözékek pedig garantálják ezt a gondtalan komfortérzetet, mint például egy terepfutó nadrág, ami praktikus, belső tárolási kialakításának köszönhetően, egy rövidebb edzés, vagy versenyek során helyettesítheti a futóövet, így minden fontos, alapvető felszerelést el tudsz benne helyezni.

Kép

Az ösvényeken könnyedén előfordulhat, hogy beakadsz egy ágba, vagy egy szúrós bokor keresztezi az utadat, így a Salomon futónadrágok mellett a futópólók is tartós, strapabíró anyagból készülnek a tartós kényelem és a megbízhatóság érdekében.

Kép
forrás: Salomon

További termékekért látogass el a Sarkcsillag Sport boltba személyesen, vagy nézz szét a webshop széles választékában.

Tovább olvasok

Videók