Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Tervezd meg JÓL a versenyszezont!

futas
Facebook
Twitter
Pinterest
Ideális esetben a versenyszezon megtervezése pár héttel az előző szezon vége után kezdődik, mikor már számot vetettünk, kiértékeltük a mögöttünk álló időszakot. Bár már lőtávon belül vannak az őszi versenyek, hosszú még az év, ezért érdemes megnézni, hogyan is tudunk optimálisan felépíteni egy versenyszezont, mikre kell figyelnünk a tervezés folyamán.

Az első lépés az, hogy meghatározzuk, mi az előttünk álló évben, szezonban a célunk. Ez lehet egy régóta áhított verseny teljesítése (pl. lefutni a Budapest vagy Berlin maratont vagy egy terepfutónak teljesíteni a Madeira Ultra Trail valamelyik távját), egy kitűzött idő (2 órán belül lefutni a félmaratont) vagy távolság elérése (lefutni pl. 30km-t egyben, megállás nélkül).

Hogyan épül fel egy célhoz vezető út megtervezése?

A tervezés első lépése a célkitűzés, amikor is megtervezzük, hogy az előttünk álló szezonban hol és mikor is szeretnénk versenyezni, melyik verseny vagy versenyek lesznek azok, amikre az előttünk álló hónapokban készülni fogunk, mely versenyek lesznek a felkészülésnek a mérföldkövei, amikor is megnézzünk, hogy hol is tartunk a felkészülésben. Ez azért fontos, mert ez alapján tudunk felállítani makro és mikro ciklusokat, amik a felkészülést tematizálják.

Miért fontos a megfelelő célkitűzés?

Azért jó ezeket kitűzni magunk elé, mert a felkészülési ciklusokat (alapozás, vegyes felkészülési időszak, versenyidőszak) ehhez kell igazítanunk, illetve a célok, és az ezek elérésében segítő részcélok motiválnak, túllendítenek a felkészülés esetleges holtpontjain, nem mellékesen igazítani tudjuk hozzá egyéb programjainkat.

futoverseny
forrás: Getty Images

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Az első és legfontosabb szempont az időpont vagy a verseny kiválasztása. Mivel a futók többségének a futás csupán a hobbija, ezért azt kell megnéznünk, hogy nem ütközik-e valamilyen munkahelyi, vagy családi programmal, amikhez alkalmazkodni kell. Nyilván saját nászutunk idejére ne tervezzünk be egy maratont!

Lényeges szempont még, hogy reálisan tudjunk tervezni, hogy képesek vagyunk-e célkitűzéseknél meghatározott célokat elérni, fel tudunk-e készülni olyan szintre mind fizikálisan, mind mentálisan, hogy ezeket tudjuk teljesíteni. Szintén hasznos megnézni a tervezésnél a piszkos anyagiakat. Itthon egy félmaraton, maraton nevezési díja 15-25 ezer forint körül mozog, viszont egyes európai nagy versenyeken azért mélyebben bele kell nyúlni a pénztárcánkba és egyéb költségek is vannak (utazás, szállás). Minél többet futsz, minél magasabb szintre jutsz, annál költségesebb sportág lesz a futás, hisz egy évben 3-4 cipőt elfogyasztasz, téli-nyári futócuccokat vásárolsz, táplálékkiegészítőket, edzőhöz, masszőrhöz, manuálterapeutához fordulsz, ott vannak a nevezési díjak, utazás, mind-mind sok tíz-százezer forint egy évben.

Mi az edző szerepe?

Ha van edzőnk, akkor sokkal könnyebb dolgunk van, hisz két pohár iso mellett meg tudjuk beszélni, hogy az előző időszak alapján mik lehetnek a reális tervek. Nagyon fontos a „reális” szó a mondatban, mert nem egyszer kerültem olyan helyzetbe tanítványommal, hogy meglehetősen felül tervezte magát, úgy érezte, hogy sokkal jobb idő elérésére vagy hosszabb táv teljesítésére képes, mint amire a fejlődéséből következtetni lehet. Ha nincs mellettünk egy edző és irreális célokat tűzünk ki, akkor könnyen kerülhetünk abba a hibába, hogy hajszoljuk a jobb teljesítményt, rosszabb esetben ebből fakadóan sérülés vagy a motiváció vesztés szele is megcsaphat minket.

Olvasd el ezt is!

Milyen gyakori az újratervezés?

Nagyon ritka az olyan felkészülés, ami terv szerint gördülékenyen halad, amiben ne kellene valamilyen ok miatt módosítani. Általában sérülés vagy betegség miatt vagyunk kénytelenek újra írni a felkészülés kottáját (emlékezzünk csak a COVID miatt hányunknak maradtak ki hetek, esetleg hónapok, vagy maguk a versenyek maradtak el), de a túledzettség és az ebből fakadó fáradtság, fásultság, kedvetlenség is változtatásra kényszeríthet minket. Sok olyan futó van, akik a neten talált edzésterv alapján készülnek fel egy adott versenyre. Ezeket az edzésterveket edzők készítik, jól felépítettek, de nincs benne az, hogy mitévők legyünk, ha lesérülünk és egy-egy etapot (napokat, heteket) kénytelenek vagyunk kihagyni a felkészülésből akár munka vagy családi események miatt. Ilyenkor is felértékelődik az edző szerepe, hisz ő az, aki tudja, hogy hogyan és mikor lehet fokozatosan visszajönni, hol lehet ismét felvenni a fonalat, illetve az ő az, aki módosítani tud saját érdekünkben a korábban leírt edzésterven.

A versenyzés és célkitűzés nagyon szuper motivációja és színesítése a futásnak, és muszáj tervszerűen csinálni a felkészülést és a versenyek kiválasztását, hogy ebben is megleljük saját örömünket és elkerüljük az esetleges csalódásokat, hajrá!

Galéria / 8 kép

8 kérdés, amit tegyél fel magadnak egy futóverseny előtt

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók