Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Íme a budapesti vb 10 legemlékezetesebb pillanata

Íme a budapesti vb 10 legemlékezetesebb pillanata
Facebook
Twitter
Pinterest
Nagyon nehéz volt kiválasztanunk tízet a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról, és nem azért, mert ne lett volna annyi, hanem épp ellenkezőleg! Az atlétika szuperhősei számos emlékezetes pillanatot okoztak a magyar fővárosban, ahol – többek között – az amerikai vegyes váltó világrekordot döntött, és 7 világbajnoki rekord is megdőlt.

1) A vb 9 estéjéből 7 is telt házas volt

Nem sokan gondolták volna azt, hogy ennyien lesznek kíváncsiak az atlétikai vb-re Magyarországon. Azonban végül eljutottunk oda, hogy a magyar emberek közül senki sem akart lemaradni az ország történetének legnagyobb sporteseményéről. A hétfő és kedd kivételével minden este telt házzal ment, sőt, a nyitó hétvégén délelőttönként is tele volt a Nemzeti Atlétikai Központ. A vb utolsó előtti napján délelőtt is több mint tízezren mentek ki szurkolni a pályafutása egyik utolsó nagy megmérettetésén részt vevő fedett pályás világbajnok súlylökőnek, Márton Anitának.

A budapesti vb volt minden idők leglátogatottabb magyarországi sporteseménye. Összesen 404 088 jegy kelt el, azaz az elérhető belépők 95 %-a gazdára talált. A látogatók 60%-a Magyarországról, 40%-a külföldről érkezett. Több mint 100 országból jöttek szurkolók a vb-re, akik közül jó néhányan kipróbálták magukat a záró napi Hősök futásán, amit a hőség ellenére is 6000 ember teljesített.

Kép

2) Noah Lyles triplázással lépett Usain Bolt nyomdokaiba

A vb legnagyobb sztárja Noah Lyles lett, aki a 100 és a 200 méter megnyerése mellett az amerikai 4x100-as váltó tagjaként is felért a csúcsra. A 26 éves sprinter ezzel olyat vitt véghez, ami utoljára Usain Boltnak sikerült 2015-ben – igaz a jamaicai legendának 2009-ben és 2013-ban is sikerült tripláznia, így van még hova fejlődnie.

Kép

3) Sha’Carri Richardson és Shericka Jackson párharca

Nagyon vártuk a női sprinterek összecsapását Budapesten, és nem is okoztak csalódást. Sha’Carri Richardsonnak ez a vb lett az, ahol végre berobbant a legjobbak közé. A női 100 métert a 9-es pályáról nyerte meg, amivel megszerezte pályafutása első nagy címét. Az ezüstérmes mögötte az a Shericka Jackson lett, aki 200 méteren minden idők második leggyorsabb futásával, 21.41 másodperccel legyőzte őt.

Kettejük párharcában volt még egy epizód: a női 4x100 méter fináléjában ők voltak váltójuk befutóemberei. Sha’Carri kapta elsőként a botot Gabby Thomastól, akit Shericka bárhogyan próbált utolérni a célegyenesben, a texasit már nem lehetett utolérni. Az amerikai így 2 arannyal és 1 bronzzal, riválisa pedig 1 arannyal és 2 ezüsttel térhetett haza a magyar fővárosból.

Kép

4) Legendás utolsó ugrások és dobások

Csak a legnagyobb klasszisok képesek – az ő szintjükön – öt gyengébb kísérlet után hatodikra akkorát dobni vagy ugrani, hogy azzal a maguk javára fordítsák a küzdelmet. A Nemzeti Atlétikai Központ forró nyári estéin ez négy szuperhősnek is sikerült.

A görög Miltiadis Tentoglou utolsóra elért 8,52 méteres ugrásával nyerte meg a távolugrást. Daniel Stahl 71,46 méterre repítette a diszkoszt a végén, amivel egyszerre győzte le és vette el Kristjan Ceh-től a világbajnoki címet és a versenycsúcsot. A hármasugrás világcsúcstartónőjének, Yulimar Rojasnak nagyon nem ment: majdnem kiesett a 3. kör után. Végül versenyben maradt, és 15,08 métert ugrott hatodikra, amivel nyolc centivel Maryna Bekh-Romanchuk elé került. A venezuelai zsinórban negyedik vb-címét zsebelte be. Haruka Kitaguchi szintén nem állt jól a női gerely fináléjában. Aztán a végére összeszedte magát, és 66,73 méteres hajításával az övé lett az aranyérem.

De említhetnénk azt a Ryan Crousert is, aki hatodikra dobott 23,51 méteres új világbajnoki rekordot a nyitó estén. Ezzel alig öt centiméterrel maradt el a súlylökés világrekordjától, amit szintén ő tart.

5) Gianmarco Tamberi ismét meghódította a szíveket

Ez az ő vébéje lesz. Így jött el Budapestre az olaszok közönségkedvence, akit népes olasz szurkolósereg kísért el, és buzdított a kedd esti programban. A showmannek nem kellett sok, és a teljes Nemzeti Atlétikai Központ neki szurkolt a férfi magasugrás döntőjében.

Tamberi 2,36 méteres teljesítményének köszönhetően teljessé tette aranygyűjteményét. Az olimpia, a fedett pályás világbajnokság, illetve a szabadtéri és fedett pályás Európa-bajnokságok után immáron szabadtéri vb-ken is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

tamberi
forrás: Getty Images

6) Spanyol tarolás gyaloglásban

Az atlétikai világbajnokságok 40 éves történetében most fordult először elő, hogy ugyanazon nemzet képviselői nyerik meg az összes gyalogló versenyszámot. A női 20 és 35 km-es gyaloglást María Pérez nyerte – a hosszabb távot világbajnoki rekorddal -, a férfiak között Álvaro Martín duplázott.

7) Faith Kipyegon minden idők legnagyobbjává vált

Nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy 2023-ban ki lesz az Év női atlétája. Faith Kipyegon nyár elején három különböző versenyszám világrekordját is megdöntötte. A kenyai legenda specialitása, az 1500 méter mellett az 1 mérföld és az 5000 méter csúcstartója lett. Budapestre duplázási céllal érkezett, és nem is okozott csalódást.

Az 1500 métert hatalmas fölénnyel nyerte meg. Nyugodtan nevezhetjük őt ennek a távnak a királynőjének, ugyanis 2015 óta mind a hat vb-n legalább második lett (3 arany, 2 ezüst). Kipyegon most először vállalta be az 5000 métert is. Élete formájában sikerült lehajráznia az ebben a műfajban a legerősebbnek tartott Sifan Hassant is, így ő lett a vb-k történetében az első női futó, aki véghez vitte az 1500-5000 méter duplázást.

8) Femke Bol és Sifan Hassan drámai világbajnoksága

Drámaian kezdődött Hollandia számára a budapesti 9 nap. Két legnagyobb sztárjuk is az utolsó métereken bukta el – szó szerint – a győzelmet. Sifan Hassan 10 000 méteren próbálta meg lehagyni a három etiópot, amikor elesett. Femke Bol a 4x400-as vegyes váltóban haladt a világcsúcsot elérő amerikaiak előtt, amikor hasonlóképp járt.

Klasszisukat jól mutatja, hogy mindketten talpra tudtak állni ebből a kudarcból: Hassan bronzérmes lett 1500-on, majd ezüstérmesként zárt 5000-en. Bol pedig a várakozásoknak megfelelően megnyerte a 400 méteres gátfutást, majd vesztett helyzetből, az utolsó 15-20 méteren Jamaicát és Nagy Britanniát is lehajrázva győzelemre vezette a holland 4x400-as váltót is.

Kép

9) Nina Kennedy és Katie Moon megosztoznak az aranyérmen

A vb-k történetében először volt megosztott aranyérem. A két kiváló rúdugró sporttörténelmi pillanatában minden benne volt, amiért a sportot szeretjük. Moon és Kennedy a budapesti vb újításának számító Medal Plazában kéz a kézben állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hasonló pillanatok voltak ezek, mint amilyeneket a tokiói olimpián Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim bemutatott magasugrásban. Budapest ezzel is az atlétika történelmének a részévé vált.

10) Több tízezer ember a világ egyik legszebb maratonpályája mentén

Sokan úgy gondolták, hogy a stadion versenyszámok mellett a maratonik is érdektelenségbe fognak fulladni. Ennek egyszerű oka volt: „szombaton és vasárnap reggel 7 órakor még alszanak az emberek” – mondták a kritikusok. Nem lett igazuk, a világ egyik legszebb maratoni pályája mentén több sorban álltak az emberek.

A Hősök terén már szombaton, a női maratoni alatt remek hangulat uralkodott, köszönhetően az etióp szurkolók táncos-zenés mutatványának. Szintén megalapozta a hangulatot a hazaiak számára Szabó Nóra, aki az első körben az élre állt, és végül a bravúros 24. helyen végzett. Vasárnap még többen jöttek ki a hajnali órákban az Andrássy út, Bazilika Lánchíd, Várkert Bazár környékére. A nagy meleg ellenére meglett minden idők leggyorsabb Magyarországon futott maratonija: Victor Kiplangat 2:08:53-mal győzött, elsőként 2 óra 10 percen belül lefutva a klasszikus távot.

+1) A magyar csapat maga mellé állította az országot

Az atlétika egy trendi, menő dologgá kezd válni itthon, egy ekkora verseny pedig nem tud nem egy óriási buli lenni. A jó hangulatot a magyar csapat remek szereplése garantálta. Mindenki megkapta a kellő buzdítást ahhoz, hogy élete legjobb eredményét érje el a Nemzeti Atlétikai Központ 35 000 nézője előtt. A rekord létszámú 63 fős csapatból a legtöbben éltek is a lehetőséggel.

Halász Bence bronzérme kalapácsvetésben feledhetetlen emlékeket adott nekünk, ahogyan váltóink is kitűnően helyt álltak: 5-ből 4 váltónk is új magyar csúcsot ért el. A 2023-as szezon egyik legnagyobb felfedezettje, Molnár Attila például a 4x400-as vegyes váltó és a 4x400-as férfiváltó tagjaként elért országos csúcsa mellett 400 méteren egyéniben is tovább javította a valaha volt legjobb magyar eredményt (44.84). Kéri Bianka és Molnár Janka is ott voltak a vegyes váltóban – a lányok ráadásul a női 4x400-as váltó rekorddöntéséből is kivették a részüket.

Kép

Hétpróbázó lányaink első két napon nyújtott teljesítménye szintén kiemelendő: Krizsán Xénia a 4. helyen végzett, és az új egyéni csúcsot elérő Nemes Rita is a Top 10-ben zárt. Hozzá hasonlóan élete legjobbját érte el Klekner Hanga, Németh Mátyás, Helebrandt Máté, Bánóczy Árpád, Wahl Zoltán, Rapai Fanni és Vindics-Tóth Lili Anna.

Tovább olvasok

Videók

Kép

3 szűrővizsgálat, amire minden évben menj el, ha aktív életmódot folytatsz

Hobbi sportolóként nyilvánvalóan figyelsz a megfelelő mennyiségű pihenésre, a testi-lelki egyensúlyra, egészségesen táplálkozol, és rendszeresen mozogsz legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy épp valamilyen fitnesz tevékenység. Azonban mennyire vagy tudatos a megelőzést illetően?

Kép

Edzés, táplálkozás, pihenés és a menstruáció: hogyan tudsz a ciklusod rabságából jól kijönni?

Érezted már azt, hogy szervezeted hormonális változásai által kiszolgáltatottá válsz rendszeresen? Nem vagy egyedül, de segítünk hogy ne így legyen!

Kép

Futócipőteszt: Itt a New Balance FreshFoam X 1080v13, a márka eddigi legpárnázottabb modellje!

Októberben dobta piacra a New Balance a FreshFoam X család legújabb változatát, a FreshFoam X 1080v13-at, amiről most a New Balance Run Club két edzője, Prisznyák Gyula és Tamás Máté mondja el a tapasztalatait!

Kép

Csatlakozz a Runner's World sportkutatásához, és vegyél részt nyereményjátékunkon!

Kedves Futótársunk! A nyereményjátékunk sorsolása már lezárult, azonban a garantált ajándékod továbbra is átveheted a kérdőív kitöltése után!

Kép

5 fontos tanács, amit fogadj meg, mielőtt elindulsz futni az esőben

Futóként szinte elkerülhetetlen, hogy esőben is fuss, még akkor is, ha nagyon nincs ínyedre. Pedig érdemes néha direkt esős időben is elindulni, még akár akkor is, ha amúgy nem terveztél futni aznap, mivel így is szoktatod magad az esős futásokhoz. Hogy miért fontos ez? Azért, mert lehet, hogy életed egyik legfontosabb versenyén végig szakadó esőben kell majd futnod…

Kép

3 ok, amiért érdemes futás után (is) kávézni

Amennyiben te is a kávéimádók táborát erősíted, és el sem tudod képzelni a reggeleidet kávé nélkül, úgy szuper hírünk van! Kávézni igenis ér, ráadásul nem csak futás előtt, hanem testmozgás után is bizonyítottan egészségesnek számít egy bögre forró fekete!