Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Újrakezdés egy sikertelen verseny után

futoverseny
Facebook
Twitter
Pinterest
Minden futó életében vannak kudarcok, olyan versenyek, amik nem a terv szerint alakultak. De ezekből az „élményekből” lehet erőt meríteni, építkezni. Szakértői segítséggel jártuk körbe a témát, így minden olyan kérdésre választ kaphatsz, ami egy sikertelen verseny után megfogalmazódik benned.�

Az ideális futónaptárban egy tavaszi és egy őszi fő célverseny szokott helyet kapni, amik köré edzőversenyeket tervezünk. A folyamatos terhelés, a versenyhelyzethez való hozzászoktatás és a versenyszimulációs gyakorlatok mind elősegítik a hosszú távú fejlődésünket, és azt szolgálják, hogy szezonról szezonra jobb futóvá váljunk. Egy verseny azonban nem előre megírt forgatókönyv alapján zajlik, így simán benne van a kudarc élménye is, amit – akárcsak a sikereket – amatőr sportolóként is tudnunk kell jól kezelni.

Beszélgetőtársam egy olyan szaktekintély, akinek egész életét meghatározza a sport, s aki pályaatlétából vált triatlonversenyzővé, majd edzővé. Akiről nem mellesleg azt is érdemes tudni, hogy 19 alkalommal teljesített Ironmant, 2007-ben sikerrel ért célba többek közt Hawaiion a konai világbajnokságon is, emellett pedig terepfutóként is szép eredménylistával büszkélkedhet. Manapság leginkább edzőként dolgozik saját maga és tanítványai sportsikereiért, valamint feleség és három gyermek édesanyja: Szűcs Fatima.

Cikkünk szakértője, Szűcs Fatima
Cikkünk szakértője, Szűcs Fatima

„Nagyon szerteágazó ez a téma, hiszen az okok az élet számos területével összefüggenek – kezdi egyből lényegre törően a több mint harmincéves sportolói múlttal rendelkező sportoló és edző, aki szerint egy rosszul sikerült verseny után az első lépés, hogy megvizsgáljuk és felgöngyölítjük az okokat: mikor, mit csináltunk. – Alapvetően több oka lehet egy rosszul elsült versenynek, és először ezt kell feltárni. Nézzük meg, mi vezetett idáig. Irreális teljesítési terv? Lehetséges, hogy túlságosan felülértékeltük magunkat, az edzettségünknek, pillanatnyi állapotunknak nem megfelelően választottuk meg a versenytempót vagy épp a távot. De érdemes tovább menni. Valóban elvégeztük az összes edzést, vagy gyakran rövidítettünk, ellazáztuk a résztávot? Biztos, hogy elég edzésmunkát végeztünk az adott táv teljesítéséhez? Ezen a ponton őszintének és kritikusnak kell lennünk magunkkal szemben” – mondja. Szerinte ha ezek közül a kérdések közül akár csak egy félre is egy halk igen a válaszunk, akkor a hiba bizony önmagunkban keresendő.

„Adódhatnak problémák továbbá a nem megfelelő felszerelésből, ez pedig származhat abból, hogy edzésen nem próbáltuk ki eléggé az adott öltözéket. Konkrét példaképpen: lehet, hogy egy nadrág félmaratonra még jó, de ultratávon már dörzsöl. Ami a legmegdöbbentőbb azonban számomra, hogy ha a sportoló egyszerűen otthon felejt valami fontos kiegészítőt, például azsákját vagy a kulacsait (az utóbbi időben több ilyen poszt is szembejött velem a közösségi médiában)”

- vélekedik Fatima
futoverseny
forrás: Getty Images

A szakember ezenkívül arra is felhívja a figyelmet, hogy az unalomig ismételt frissítés valóban mennyire nem lerágott csont, és egyszerűen nem lehet róla eleget beszélni, mert még mindig előfordul, hogy sportolók ismeretlen és számukra szokatlan termékekkel kísérleteznek a versenyeken, ami szintén vezethet sikertelenséghez.

Egy kialakuló betegség is megkeserítheti a futó életét.

„Sajnos előfordulhat, hogy valami betegség lappang bennünk, amit akár pont ez a versenyhelyzet hoz ki, így érdemes monitorozni magunkat a nyugalmi pulzus és az alvásminőség terén. Ha 10%-kal magasabb a nyugalmi pulzusunk a szokásosnál, az már elgondolkodtató, hogy oda kell-e állnunk egyáltalán a rajtba. Természetesen akkor, ha nem találjuk a konkrét okot, máshol kell keresni a baj forrását, ez pedig könnyen lehet, hogy az idegen helyen való alvásban vagy épp a verseny előtti túlzott izgalomban keresendő. Az egészséges versenydrukk alapvetően jó hatással lehet a teljesítményre, sőt, vannak kifejezetten versenymenő sportolók, akiket hihetetlenül felspannol a rajtszám viselése. De vannak olyan emberek, akik annyira izgulnak egy-egy megmérettetés előtt, hogy látványosan alulteljesítenek ilyenkor.”

Olvasd el ezt is!

Az egyik legsajnálatosabb kudarcélmény azonban kétségkívül az, ha verseny közben ér bennünket váratlan sérülés: ilyenkor nincs más, mint az elfogadás. Alapvetően egy túl sűrű versenynaptár, a túl sok verseny is eredményezhet negatív spirált. „Nem lehet minden hétvégén maximális teljesítményt nyújtani, a túl sok verseny heteken keresztül akár ronthatja a teljesítményünket” – mondja Fatima, aki arról is megosztja velünk a véleményét, hogy egy csalódást okozó versenyt követően mikor érdemes újra edzésbe állni.

„Véleményem szerint nem érdemes túl sokáig önsajnálkozni és nyalogatni a sebeket. A tapasztalatok átgondolása után folytassuk a megfelelő felkészülést, edzést! Amennyiben épp az év célversenyén buktunk el, ez alááshatja a motivációnkat. Ilyenkor érdemes 1-2 hétig teljesen más jellegű mozgást végezni, olyan dolgokkal foglalkozni, amikre a feszített felkészülési ritmus miatt nem volt időnk, de feltöltenek. Várjuk ki, míg újra megjön a futókánk! Amíg nem tűzzük ki a következő nagyobb célt – vagy nem kezdődik el az újabb felkészülés a következő versenyre –, érdemes könnyű, jóleső futásokat beiktatni új környezetben, jó társasággal. Ilyenkor nem kell nézegetni az órát, de érdemes viselni a pulzuspántot, akár utólag megnézni az edzésadatokat” – hívja fel a figyelmet az edző, aki azért arra is kitér, hogy az újrakezdést azért meghatározzák a sikertelenség valódi okai. „Ha például a frissítést rontottuk el, és emiatt túlzottan kimerítettük a szervezetünket, akkor mindenképp szükségünk van néhány napra a regenerálódáshoz. Ilyenkor akár 2-3 nap teljes pihenő javasolt, esetleg keresztedzés mellett könnyű kocogással kezdhetünk neki az edzéseknek.

A CIKKET EREDETILEG A RUNNER'S WORLD 2022/02-es LAPSZÁMÁBAN OLVASHATTAD SOK MÁS IZGALMAS TARTALOM MELLETT!

Galéria / 11 kép

Motivációs idézetek futóknak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók