Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Utcai futó vs terepfutó – mi tudjuk, hogy van köztük különbség!

utcai futás, terepfutás, síkfutás
Facebook
Twitter
Pinterest
Nem ritka, hogy 1-1 futó aszfalton és terepen is fut, de bőven van arra is példa, hogy a látszólag rokon sportok képviselői jól látható különbségeket mutatnak. Ezekre szedtünk össze példákat.

Összehasonlításunkat persze nem kell túl komolyan venni, inkább derüljünk egy kicsit az eltérő „kultúrák” találkozásán.

 • Az utcai futó pompásan tiszta futócipőben jelenik meg. A terepfutó cipőjéről a rákérgesedett sárréteg pereg ide-oda.
 • Az utcai futó kikerüli az aszfalton összegyűlt vízből keletkezett apró tócsát. A terepfutónak azt tanácsolják, hogy folyókon, patakokon áthaladva ne ugráljon, nehogy kimenjen a bokája, inkább gázoljon át rajtuk.
 • Utcai futóversenyen a futó 5 kilométerenként kezébe kapja a folyadékot, szájába a banánkarikát és robog tovább. Terepfutóversenyen a futó megáll a 20 km-nél lévő első frissítőponton és hosszasan elméláz azon, hogy mit egyen és igyon. Aztán iszik egy kis vizet, majd kólát a saját poharában, eszik egy marék arany mazsolát, pár falat sós kekszet, egy kocka csokit és néhány szem gumimacival a markában tovább áll, de előtte még feltöltik a folyadéktartályát izotóniás itallal az önkéntesek.
 • Az utcai futó folyamatosan ellenőrzi az óráját, hol tart időben és távban. Ha bírja, tempót vált a végén. A terepfutó a környezet fényeiből látja, hogy hamarosan elő kell vennie a fejlámpát, mert lemegy a Nap.
terepfutás,utcai futás,futás erdőben,futás sárban
forrás: Getty Images
 • Az utcai futó bőrszíne egyértelműen felismerhető – még a lábszárán is. A terepfutónál ez koránt sem egyértelmű, pláne, poros vagy sáros útvonalakon történő hosszas futást követően.
 • Az utcai futónál nincs semmi, csak az órája. A terepfutó hátizsákjában esőkabát, gélek és szeletek, folyadék, mindenféle tabletták, hővédő fólia, fejlámpa (pótelemekkel), köt- és fertőtlenítőszer, talán napkrém, egy plusz felső réteg és még egy összecsukható túrabot is található.
Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1995 Ft 1495 Ft

Megnézem
 • Utcai futóversenyen, ha bajba kerülsz, de láthatóan nincs nagy vész, kiszednek a mezőny sűrűjéből, majd értesítik az önkénteseket a következő frissítőponton. A terepfutó, ha sérült futóba botlik egy versenyen, megáll, előveszi az elsősegély készletét, bekötöz, ha szükséges, vagy gyógyszert ad, ha fáj valamid, aztán felhívja telefonján a segélyhívó számot és megvárja veled, míg megérkezik a segítség, végül tovább fut.
 • Az utcai futó folyamatosan azt figyeli, hogy közeledik-e hozzá egy másik futó előzési szándékkal. A terepfutó azt figyeli, eléggé hangos-e ahhoz, hogy a vaddisznó csorda időben értesüljön közeledtéről és biztonságos távolságban elmenjenek egymás mellett.
Olvasd el ezt is!
 • Az utcai futó verseny előtt megnézi, hogy kellően sík-e pálya és nincs-e benne sok fordító. A terepfutó megnézi a magasságdiagramot és tájékozódik, hogy milyen érdekes vagy látványos tájra számíthat.
 • Az utcai futó vékony, ebből adódóan könnyű. A terepfutó egyetlen vádlija akkora, mint utcai futó társa kettő vádlija, farizomzatával pedig megállíthat egy kisebb kőlavinát vagy sárfolyamot.
utcai futás, futás aszfalton,futás esőben
forrás: Getty Images
 • Utcai versenyen 40 ezer futó áll a rajtban. Hangos zenére, visszaszámlálásra, lufiáradatra rajtolnak, 15 percen át tódul ki a rajtkapun a mezőny. Terepfutóversenyen beáll pár száz futó két fa közé, a versenyszervező elkiáltja magát: RAJT! Majd 50 másodpercen belül eltűnik mindenki a fák között.
 • Utcai versenyen pontosan mérik és igazolják a távot. A terepfutóverseny hossza rajtad is múlik, simán lehet 2-3 km plusz benne (ideális esetben csak ennyi). De ki bánja.

Galéria / 9 kép

Terepfutók legszükségesebb és "nem árt, ha van" holmijai

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók