Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Vajon a várandósság hogyan befolyásolja a maratoni időt?

terhesség, atlétika, futás nőként, várandósság, futás várandósság után,
Facebook
Twitter
Pinterest
Persze nem arról van szó, hogy ha várandósan maratont fut egy nő, akkor jobb vagy rosszabb eredményt ér el, hanem arról, hogy milyen lehetőségei lesznek az áldott állapot utáni visszatéréssel.

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy a szülés miként változtatta meg a leggyorsabb maratonfutók pályafutását azt követően, hogy visszatértek futóként.

Néhány évvel ezelőtt a Nike által szponzorált futók, Alysia Montaño és Kara Goucher a nyilvánosságot vállalva beszéltek arról, milyen mértékben csökkent a fizetésük, azt követően, hogy teherbe estek. Allyson Felix folytatta a történetet, ő is elmesélte, hogy a Nike 70 százalékkal csökkentette a fizetését miután várandós lett. „A teherbe esés – mondta Phoebe Wright volt Nike-futó – a halál csókja egy női sportoló számára.” De vajon hogyan változik fiziológiailag egy nő helyzete a várandósságot követően? Helyes-e azt feltételezni, hogy ha egy nő teherbe esik, a legjobb sportos napjait maga mögött tudhatja?

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a baba kihordása és világra hozatala a kitartás fáradságos bravúrjának tekinthető, amely a végső emberi határokba ütközik. Ám a női sportolók esetében lehetséges, hogy éppen fordított előnyökre tehetnek szert az érintettek, a kutatók ugyanis rámutattak a szív- és érrendszeri képességek tartós változásaira, például a szív által pumpálható vérmennyiség és a fájdalomtűrő képesség esetleges növekedésére.

A European Journal of Sport Science egy új tanulmányában résztvevő szakemberek olyan női maratonisták pályafutását elemezték, akik kimagasló eredményeket értek el sportolóként– és arra a következtetésre jutottak, hogy a szülés nem minden esetben változtatott a későbbi teljesítményen.

Az elemzésben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által nyilvántartott ranglistán szereplő első 150 leggyorsabb női maratonista szerepelt. A hivatalos eredmények, hírek közt és a személyes weboldalakon keresztül 37 olyan futót azonosítottak, akik elit atlétikai pályafutásuk során gyermeket szültek. Ők - az adatok alapján - legalább egy elit szintű teljesítményt nyújtottak 1500 méter és maraton között a szülés előtt és azt követően egyaránt. A 37 sportoló közül 23-nak született egy gyermeke pályafutása során, átlagosan 28,3 éves korban, a másik 14-nek két gyermeke született, 24,7 és 32,6 éves átlagéletkorban. Összességében a 37 futó közül 26 futotta a leggyorsabb idejét (átlagosan 2:21) az első gyermek születése után. Ha részletesebben lebontjuk, az egygyermekes csoportban nyolc futó futotta legjobb idejét a gyerekek előtt, 15 pedig utána. A kétgyerekes csoportban hárman futották legjobb idejüket a gyerekek előtt, öten a gyerekek között és hatan a második gyerek után.

Mindezt nagyban befolyásolja az, hogy a szülés után mennyi idővel tértek vissza. A sportolók átlagosan 23 hónapig voltak szülési szabadságon, de volt, aki 9 hónappal a szülés után már futott és olyan is, aki 94 hónapig (8 év 10 hónapig!) volt távol. Az eltelt idő és az életkor növekedése miatt nehéz eldönteni, hogy a terhesség utáni teljesítménycsökkenés azért következik be, mert idősebbé válik valaki, vagy épp ellenkezőleg egy fiatal édesanya esetén azért lesz tapasztalható jobb teljesítmény, mert javultak a fiziológiai mutatók és jót tett a pihenés a szervezet számára.

Az életkor hatásainak figyelembevétele érdekében Nicolas Forstmann, a kutatás vezetője és munkatársai matematikai modellezésen keresztül elemezték, megrajzolták a női maratonisták tipikus karrierpályáját. A vizsgálatban résztvevő 37 nő esetében ez a kapcsolat úgy néz ki, hogy a teljesítmény fokozatosan növekedett 31,7 éves korig, majd azt követően fokozatosan csökkenni kezdett.

A terhesség időzítése nem volt megfigyelhető hatással erre a görbére. Azoknál a nőknél, akiknek 31,7 éves koruk előtt születtet első gyermekük, általában sportolóként javult a teljesítményük a terhesség után, akik ezen kor után szültek, azoknál általában csökkent a teljesítmény a visszatérést követően. Úgy tűnik, hogy önmagában a gyermekvállalás nem változtatott alapvetően senki pályáján.

Van azonban egy nagy hiányossága a kutatásnak. Ugyanis vannak olyan futók, akik a gyermekvállalás előtt nagyon jól futottak, de azt követően soha nem tértek vissza. Mivel nem tértek vissza, nem is vonták be őket a vizsgálatba, ezért nem tudhatjuk, hogy maga a gyermekvállalás okozta-e a karrier végét, tehát a várandósságból adódó kedvezőtlen fizikai, fiziológiai változások tették lehetetlenné a sportolói pálya folytatását, netán teljesen más körülmény.

Érdemes elfogadni, hogy a terhesség és a szülés igazi kihívások elé állítja az elit szintű sportolókat (s persze bármilyen szinten sportoló nő lehetőségeit). A kilazult szalagok megváltoztathatják a futás mechanikáját, az esetlegesen sérült hasizmok ronthatják a stabilitást, a szoptatás magas energiaigénye befolyással lehet a fokozott terheléssel járó anyagcsere folyamatokra, illetve az erős fizikai és mentális igénybevétel okán a fáradásos törések előfordulása is megnőhet. Ezek a problémák gyakoriak azon sportolók körében, akik a szülés után rövid időn belül visszatérnek a teljes edzésterheléshez. Kulcsfontosságú a türelem – az a fajta, amilyennel csak akkor rendelkezhet egy nő, ha a munkáltatója nem köti a következő fizetését a versenysporthoz való mielőbbi visszatéréshez.

Minden nehézség ellenére, ami egy sportolónőre vár a gyermekvállalással összefüggésben – vannak megnyugtató példák. Ők a szülés után sikeresen visszatérő nők, akik nagyjából ott folytattál, ahol abbahagyták, figyelembe véve az idő múlását is. Alysa Montaño, Kara Goucher és Allyson Felix felszólalása óta a Nike és más vállalatok nyilvános kötelezettséget vállaltak a sportolók várandósság alatti és utáni védelmére. Ennek ellenére szinte biztos, hogy a női sportolók még mindig feszültek lesznek a családalapítás igényének témájától, amikor szponzoraikkal beszélgetnek erről. Talán-e kutatás adatai adnak némi muníciót számukra ezekben a percekben.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

1095 Ft 995 Ft

Megnézem
Tovább olvasok

Videók