Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Véget ért a Night Run Luxuskivitelben - mindkét versenyző sikeresen teljesítette a félmaratont

Véget ért a Night Run Luxuskivitelben - mindkét versenyző sikeresen teljesítette a félmaratont
Facebook
Twitter
Pinterest
A Salomon Magyarországgal közösen tavasszal életre hívott nagy sikerű Terepfutás Luxuskivitelben játékunk - amelyben Szabó Vivien és Bacsa Dominik nyert felkészítést a Salomon Ultra-Trail Hungary általuk kiválasztott távjaira - a nyáron aszfalton folytatódott. A Night Run Budapest félmaratoni távjára Harmati Gréti és Hasilló Norbert nyertek ingyenes nevezést, teljes felszerelést és szakmai felkészítést Markocsán Sándor és Zarándy András futóedzők iránymutatása mellett.

A kezdeti céloknak megfelelően mindkét nyertesünk sikeresen elérte, amit az első edzői konzultáció után kitűzött maga elé. Gréti rutinos versenyzőként egy eredményes versenyre vágyott, míg Norbi élete első félmaratonját szerette volna teljesíteni. A következetes és tudatos felkészülés gyümölcse végül mindkettőjük számára beérett a Várkert Bazárban szeptember első hétvégéjén.

Játékunk női győztese, Harmati Gréti nagyon élvezte a programot, és sajnálja, hogy vége, viszont a közös munkája edzőjével, a Runner’s World családjának állandó szakértőjével még korántsem ért véget. Sőt, már kitűzték az új, közös céljaikat is, és Gréti következő versenyére is benevezett, amire szintén Sanyosz segítségével készül.

Őszintén elszomorít, hogy vége ennek a közös projektnek, mert minden percét imádtam, és nem lehetek elég hálás, hogy ebben részt vehettem“ - kezdte a beszélgetést Gréti. „Elképesztően nagy hála van bennem mindenki felé, aki segítette és támogatta a felkészülésünket Norbival, ugyanis hatalmas egyéni csúcsot sikerült futnom, ami a sok-sok segítség nélkül nem valósulhatott volna meg. A programban rengeteg új értékes embert ismerhettem meg, akár az edzéseken, megbeszéléseken, és közös munka során. Hatalmas motivációt adott, hogy a Runner's World olvasói is külön figyelhették a felkészülésünket, én őszintén remélem, hogy mi is tudtuk motiválni az olvasókat, illetve akik követtek bennünket“ - osztotta meg velünk Gréti az érzéseit.

Természetesen folytatom tovább az edzéseket továbbra is, nincs megállás, ráadásul ez a projekt annyi motivációt adott, hogy szerintem egy évre betáraztam belőle.

"Az eredményeinkkel abszolút elégedett vagyok, sőt, a támogatások felülmúlták a számításaimat, elképesztő nagy segítséget kaptunk a Salomontól, Garmintól és a Squeezytől a felkészülés idejére, amiért szintén nagyon hálás vagyok“ - folytatta a futóedzőként is tevékenykedő sportoló, aki előtt már új, konkrét célok lebegnek.

"Ami a versenyt illeti, nincs mit szépíteni, életem legjobb futása volt. A szervezés, a hangulat mind szenzációs volt, annak ellenére, hogy nagyon későn rajtoltunk. Szurkolásból sem volt hiány, és a gyönyörű helyen kialakított versenyközpont is egy extra pluszt adott az egész élményhez. Szóval abban biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó versenyem a Generali Night Run-on, ugyanis az egyik, ha nem a legjobb versenyélményem volt. Köszönöm mindekinek."

Gréti edzője is megosztotta velünk, hogy miként értékeli futója teljesítményét:

"Ugyan a közel 3 hónapos felkészülésünk Grétivel véget ért, de a közös utunk még nem! Már több hónappal ezelőtt látszott, hogy gördülékenyen tudunk kommunikálni, nagyon fókuszált volt edzéseken, ami alapja az eredményes együttműködésnek. A pár hónapos felkészülés, és a célverseny meg is mutatta, hogy nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. A Sanyoszistálló közössége is segítette, mindig volt kivel futnia a résztávos edzéseken, ami nem elhanyagolandó. Kissé szkeptikus voltam az elején, mikor erre a versenyre kellett Grétit felkészíteni, mert ismertem a pályát, azt, hogy ez egy elég nehéz, technikás pálya az emelkedők miatt. Ráadásul itt nem csak a teljesítés volt a lényeg, hanem az egyéni csúcs megdöntése is. Az útvonal ismeretében 5 perces kilométerenkénti átlagot terveztem, ami az 1:45-ös félmaraton tempója. Ehhez képest Gréti 1:42-őt futott, ami 6 perces javulás ezen a távon!"

Mindketten elégedettek voltunk versenyen, ezért nem is kérdés, hogy folytatjuk a közös munkát, és most már merészebb célokat is szövögetünk. Terveink szerint a siófoki félmaratonon 1:40 alá visszük az egyéni csúcsát Grétinek.

Játékunk másik nyertese, Hasilló Norbi számára új kapukat nyitott meg a felkészülés, és profi kézilabdázóként rengeteget tanult a sportról.

"Egy szakasz most lezárult, de egy új ajtót nyitott meg számomra ez az együttműködés. A felkészülés során megismerhettem, hogy milyen a pulzus alapú edzés, és a Squeezynek köszönhetően futás közbeni frissítés. Eleinte nagyon furcsa volt a lassú tempós futás, illetve a pulzusom figyelése, de szerintem hamar belerázódtam és felvettem a lépést. Annyira megtetszett ez a fajta edzésmunka, hogy a tanultak alapján továbbra is így fogok futni. Azonban nálam ez megmarad kiegészítő sportágnak a kézilabda mellett, viszont biztos vagyok benne, hogy a jövőben sokkal tudatosabban fogok edzeni, és valószínűleg több futóversenyen is részt fogok venni" - mondta a verseny után Norbi.

Még soha nem futottam félmaratont, ezért nagyon vártam már, hogy teljesíthessem ezt a távot. Nem volt elvárt időeredmény csak annyi, hogy az előre megbeszélt stratégiát és pulzuszónákat tartsam.

"Mindenképp 2 órán belül szerettem volna futni. A verseny első köre olyan könnyedén eltelt, hogy azt hittem ezt a kisujjamból kirázom. Amikor a Margit hídnál fordultam, kb 14 km-től azért jöttek a nehézségek és fájdalmak, illetve a második emelkedővel is meggyűlt a bajom, de végig az járt a fejemben, hogy innen mar nincs visszaút ezt végig kell csapatni. A lejtőről leérve megláttam az 5:30-as zászlót és ott elhatároztam, hogy el kell csípnem. Aztán nemhogy elcsíptem, hanem be is előztem, ezt követően meg már gondolkodás nélkül vágtattam a célvonalig. A hivatalos időeredményem 1:53:20 lett, amivel több mint elégedett vagyok."

Norbi felkészítését a Salomon Running Team Hungary sportolója, a Garmin Running Club edzője Zarándy András vezette, aki szintén elégedetten zárta a közös munkát.

"Norbi egy erős, fiatal, robbanékony, gyors futó, ami a kézilabdázásnak köszönhető, viszont eddig csak rövid, gyorsító edzéseket végzett, tehát az alap-állóképességét kellett fejleszteni. A technikai akadályokat jól vette, szorgalmasan, precízen és pontosan végezte az edzéseket és teljes bizalommal követte az utasításokat. Végeredményünk egy magabiztosan teljesített verseny volt. Véleményem szerint az időeredmény nem célja, hanem hozadéka a munkának, és élete első félmaratonja után elbüszkélkedhet Norbi egy 1:53-as idővel, ami bőven túlmutat a legmerészebb álmainknál! A közös munka most véget ért, de remélem egyszer még vissza tér a futócsapatunkhoz. Útravalónak egy minta heti edzéstervet kapott, amit ha szorgosan végez, remek alapálló képességre tehet szert."

Gréti és Norbi felkészüléséhez a Salomon biztosította a futócipőket, és a teljes ruházatot, a frissítésről a Squeezy Magyarország gondoskodott, míg a pulzus kordában tartását a Garmin által kapott tesztórák garantálták.

Tovább olvasok

Videók

Kép

3 szűrővizsgálat, amire minden évben menj el, ha aktív életmódot folytatsz

Hobbi sportolóként nyilvánvalóan figyelsz a megfelelő mennyiségű pihenésre, a testi-lelki egyensúlyra, egészségesen táplálkozol, és rendszeresen mozogsz legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy épp valamilyen fitnesz tevékenység. Azonban mennyire vagy tudatos a megelőzést illetően?

Kép

Edzés, táplálkozás, pihenés és a menstruáció: hogyan tudsz a ciklusod rabságából jól kijönni?

Érezted már azt, hogy szervezeted hormonális változásai által kiszolgáltatottá válsz rendszeresen? Nem vagy egyedül, de segítünk hogy ne így legyen!

Kép

Futócipőteszt: Itt a New Balance FreshFoam X 1080v13, a márka eddigi legpárnázottabb modellje!

Októberben dobta piacra a New Balance a FreshFoam X család legújabb változatát, a FreshFoam X 1080v13-at, amiről most a New Balance Run Club két edzője, Prisznyák Gyula és Tamás Máté mondja el a tapasztalatait!

Kép

Csatlakozz a Runner's World sportkutatásához, és vegyél részt nyereményjátékunkon!

Kedves Futótársunk! A nyereményjátékunk sorsolása már lezárult, azonban a garantált ajándékod továbbra is átveheted a kérdőív kitöltése után!

Kép

5 fontos tanács, amit fogadj meg, mielőtt elindulsz futni az esőben

Futóként szinte elkerülhetetlen, hogy esőben is fuss, még akkor is, ha nagyon nincs ínyedre. Pedig érdemes néha direkt esős időben is elindulni, még akár akkor is, ha amúgy nem terveztél futni aznap, mivel így is szoktatod magad az esős futásokhoz. Hogy miért fontos ez? Azért, mert lehet, hogy életed egyik legfontosabb versenyén végig szakadó esőben kell majd futnod…

Kép

3 ok, amiért érdemes futás után (is) kávézni

Amennyiben te is a kávéimádók táborát erősíted, és el sem tudod képzelni a reggeleidet kávé nélkül, úgy szuper hírünk van! Kávézni igenis ér, ráadásul nem csak futás előtt, hanem testmozgás után is bizonyítottan egészségesnek számít egy bögre forró fekete!