Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Okok, amik miatt érdemes legalább egyszer 800 méteren is rajthoz állni!

800 méter, középtáv, felkészülés, motiváció,
Facebook
Twitter
Pinterest
Egy hobbifutónak alig-alig jut eszébe, hogy sprint vagy középtávon versenyezzen futókarrierje során. Pedig például a 800 métert széles körben az egyik legnehezebb versenytávnak tartják.

Nem véletlen, hiszen gyorsaság, kitartás és mentális szívósság kombinációját követeli meg. Megfelelő fizikai és szellemi erő nélkül - akármennyire is nehéz elképzelni - hihetetlenül kihívásokkal teli élmény lehet. Sok futó hajlik a hosszabb távokra, például félmaratonokra vagy maratonokra, pedig a 800 méter is értékes tanulási tapasztalatot kínál, mely bármilyen hátterű sportmúlttal rendelkező számára hasznos lehet. Íme tehát négy ok, amiért minden futónak érdemes lenne kipróbálnia a felkészülést és versenyzést 800 méteren!

Olvasd el ezt is!

Brutálisan fejlődik a gyorsaságod

A 800 méter egyedülálló táv, amely egyesíti a sebességet és az állóképességet. A nyers sebességhez, az aerob kapacitás és a mentális erő tökéletes egyensúlyára van szükség. A 800 méteres edzés beépítésével jóval gyorsabban fog fejlődni a sebességed és állóképességed, mint hinnéd. A felkészülés és a verseny azért is jelent kihívást a szervezet számára, mert viszonylag rövid ideig igen magas intenzitással kell futni, ami hosszabb távon is javíthatja a sebességet.

Javul a mentális szívósságod

A 800 méter nemcsak fizikai erőpróba, hanem nagyszerű módja a mentális ellenálló képesség javításának is. A verseny olyan stratégiai döntéshozatalt igényel, amely során a másodperc töredéke alatt kell kiigazításokat végrehajtani. Ehhez nagyfokú alkalmazkodóképességre lesz szükséged. Ilyen helyzetekbe egy félmaraton során egészen biztosan nem kerülsz. Ha 800 méteren fogsz versenyezni, gondolkodásmódod rugalmasabbá válik, versenyösztöneid élesednek, és megtanulod elfogadni a kényelmetlenség egészen magas szintjét.

800 méter, síkfutás, középtáv, motiváció, felkészülés,
forrás: Getty Images

Sokoldalúvá válsz általa

Ha a versenytávjaidat széles repertoáron tartod, azzal a sportolói sokoldalúságodat növeled. A különböző versenytávok gyakorlását követően várható, hogy minden egyéb távon, melyre készülsz, növekedni fog a teljesítményed. A 800 méteren megkövetelt anaerob kondicionálás és izommozgások javíthatják a futómozgásod általános hatékonyságát és gazdaságosságát, ezen keresztül pedig hosszabb ideig lehetsz képes nagyobb sebességen haladni.

Kiaknázatlan lehetőségekre lelhetsz

Ki tudja, lehet, hogy pont korosztályod legjobbjai közt leszel, ha felkészülsz egy 800 méteres versenyre. A ma még ismeretlen táv felfedhet rejtett lehetőségeket, és segíthet abban, hogy tovább kitolhasd a határaidat és céljaidat futóként. Még ha nem is gondolod, hogy jó lehetsz, a 800 méter mentális oldala meglepő áttörésekhez vezethet a teljesítményedben. Lehet, hogy pont egy ilyen felkészülés vezethet oda, hogy felfedezd, milyen elszántan tudsz küzdeni középtávon, ami pozitívan befolyásolhatja például a közelgő maratoni célkitűzéseidet is!

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

2490 Ft 1990 Ft

Megnézem
Tovább olvasok

Videók